Ziare.com

Violenta, atribut nedorit al punctului de vedere (Opinii)

Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 15:50

   

Violenta, atribut nedorit al punctului de vedere (Opinii)
Violenta poate imbraca diferite moduri de exprimare. La vedere si cu efect instantaneu, cum ar fi agresiunea fizica sau limbajul licentios. De obicei, asemenea eruptii necontrolate se rasfrang asupra unui numar restrans de oameni.

Agresivitatea de o magnitudine si arie cu mult mai vaste are ca punct de plecare violenta politica si cea economica. Apelarea prin legi emise la actiuni dure pot afecta intregi paturi sociale sau chiar o societate in ansamblul ei.

Tipul de adversitate ce a actionat recent in cazul ministrului Culturii, Daniel Barbu, se inscrie in categoria furiei verbale. Hazliul joc de cuvinte "gandire cu premeditare" indica o revansa, o polita platita unui demnitar care, printr-o semnatura, s-a declarat pentru punerea in opera a proiectului Rosia Montana.

Dincolo de recuzita bascaliei (bancnote cu chipul lui Barbu si saculeti cu monede), in busculada creata la iesirea ministrului de la o dezbatere pe teme de cultura, cativa protestatari au rostit vorbe de ocara. Ele s-au dovedit pentru demnitar mai taioase decat cioburile geamului masinii ce l-a preluat din multime.

Exista romani neofascisti?/

Reactia de indignare a dlui Barbu s-a rezumat la un cuvant greu, apus istoric cu multe decenii in Romania: "neofascisti". Respectiva trimitere se opreste in anii '30, catre practicile Garzii de Fier.

Fapt recunoscut, legionarii au imbratisat o mistica nationala plina de ortodoxism fervent. Tara "pura" pe care o visau conducea inevitabil spre violenta, totalitarism si ostilitate nedisimulata fata de cei ce nu le impartaseau crezul.

In Romania lui 2013, nu poate fi vorba de asa ceva. Acei oameni surescitati care au amendat unui membru al Guvernului pozitia adoptata in cadrul atat de controversatului subiect aurifer din Apuseni vor suferi consecintele legii.

Pe buna dreptate, dar sunt departe in timp si exprimare de gruparea politica ce incerca sa-si impuna vrerile prin forta in deceniul trei al secolului trecut. Cu aceleasi vremuri, asemuia exagerat primul-ministru Ponta respectivul incident petrecut de curand. Mai degraba pentru a fi intr-o nota similara cu subalternul sau.

Exemple de manifestari extreme au mai existat si exista oriunde pe glob. Sa amintim iesirea incalificabila prin care un pantof a fost aruncat in timpul unei conferinte de presa catre capul fostului presedinte american George W. Bush.

La randul lor, fostul premier italian Berlusconi si Papa Ioan Paul al II-lea au fost tintele unor agresiuni venite din partea multimii. Desigur, astfel de manifestari sunt mai mult decat reprobabile, insa persoanele publice de rang inalt stiu ca sunt expuse unor astfel de riscuri.

Politicienii trebuie sa vorbeasca, poporul trebuie sa stie

Printre componentele supararii romanilor in cazul Rosia Montana se gaseste si rolul duplicitar jucat de catre unii politicieni. Semneaza actul de accept, dar sunt impotriva lui. Ba mai fac si publica atitudinea lor dubla. Ceva intre oportunism si eludarea adevarului unic, din care rezulta retorici si fapte evazive.

Adica nefericita reteta ce asigura populatiei confuzie, iritare si comportament ostil. Comunicarea directa, transparenta deciziilor sunt capitole deficitare ale actualei clase de partid si de stat.

Ignorarea lor este o forma de violenta politica prin impunere tacita. De ea se poate atasa oricand agresivitatea economica. Exista o sumedenie de exemple in acest sens. Aceasta din urma doare cel mai mult, putand declansa situatii scapate de sub control.

Violenta in oricare dintre formele ei de agregare nu e de dorit nicaieri si niciodata. Slabiciunea fortei consta in a nu crede decat in forta. Tot ea este si ultima ratiune a incompetentei.

Este de crezut ca actuala clasa politica nu si-a propus a conduce prin presiune. Nici nu trebuie sa creeze premise de folosinta. Dar violenta calmului? Este o alternativa intalnita la absolventii scolilor politice elitiste. Ei stiu sa o aplice dozat, la timp, fara inflamarea spiritelor.

Aduce cu un semn de noblete mentala. Daca nu ies din calcul, cel putin sunt reduse ca intensitate doua din tipurile de violenta: cea fizica si cea verbala. Tot este ceva. Domnul Daniel Barbu o poate, eventual, confirma.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2213 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Barbu e Lenin in varianta romaneasca !

-----------------------------

 

Tov barbu trebuie felicitat !! A rezolvat locurile de munca !

Prin exemplul sau personal a rezolvat problema locurilor de munca! De ce ? Pentru ca nu numai pentru un singur demnitar este desemnata garda personala ci ar trebui pentru intreg parlamentul si senatul Romaniei. Nu se poate asigura garda de corp doar la unul, asta insemnand ca acela are mari probleme de imagine, iar restul politicienilor sint perfecti. Si atunci ,ori prin lege se asigura garzi de corp la toti demnitarii Romaniei , ceea ce va crea locuri de munca mai multe decat la RM si pe termen mult mai lung, ori ministrul cu probleme de imagine (singurul din guvern) ar trebui inlocuit. Sint multi altii ca el care pot sa-l inlocuiasca, dar cel putin nu au probleme de imagine ! Ideea este formidabila : a rezolvat lipsa de locuri de munca, fara sa mai exploatam Rosia Montana !! Bravo !!

 

Garzi Pretoriene

Oricum toti hotii din tarisoara asta si-au luat garzi personale care sa-i apere de "bunatatea" populatiei. Ptr ca erau prea scumpe si-au infiintat politii locale. Si atunci cand se descopera ca sunt analfabeti si-au angajat purtatori de cuvint samd. Avem niste urmasi ai gandirii Ciu-Ce, Nord Koreene. Unii se cred si sfinti, sunt picati prin biserici cu aure, iar clopotele bat cu numele lor de draci. Cum sa-si mearga bine cind sunt incrustate asemenea nume ca pandele/becalj pe ele? Suntem blestemati pe vecie!

si garzile de corp

Sunt platite din banul public. Revoltator.

violenta vinde

nu trebuie sa se apeleze la violenta in nicio situatie, insa protestatarii isi doresc atragerea atentiei cu orice pret si violenta, din pacate, vinde. Disperarea motilor pentru un loc de munca este plictisitoare!

 

Alta Violenta

Si preturile la mincare din Romanica mai mari de 4X ca cele din Germania nu sunt violenta? Cine loveste cu pietre de moara in vietile romanilor. Ne iei de prosti. Toate spagile ajung in sarlament si in guvern.

NU baga in Seama ...

SARPELE ...
Baga-l in Vagauna ... :)):))
Ian uite CE suiera de Grija MOTILOR ... :))

se verifica adevarul acela

cu cainii latra, caravana isi vede de drum. Pacat!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor