Daniel Barbu, urmarit penal in dosarul trezorierului PSD: A oprit un control al AEP la social-democrati

Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 13:05
6165 citiri
Daniel Barbu, urmarit penal in dosarul trezorierului PSD: A oprit un control al AEP la social-democrati
Foto: Arhiva Ziare.com

Daniel Barbu, fostul presedinte al Autoritatii Electorale Permanente (AEP), a fost pus sub urmarire penala in dosarul trezorierului PSD, Mircea Draghici, anunta Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

"In cauza mediatizata prin comunicatele nr.294/VIII/3 din 2 aprilie 2019 si nr. 372/VIII/3 din 22 aprilie 2019, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de o persoana care, la data faptelor, detinea functia de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente (AEP), cu privire la savarsirea infractiunii de neurmarire conform legii a respectarii destinatiei subventiilor (prev. de art. 10, lit. b, teza a II-a din Legea nr. 78/2000) ", transmite DNA intr-un comunicat de presa remis miercuri.

Procurorii se arata ca in perioada 27 mai 2017 - 27 februarie 2019, in calitate de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente, suspectul nu ar fi urmarit, conform legii, destinatia subventiilor acordate formatiunilor politice, in sensul in care:

- nu ar fi dispus, potrivit Legii finantarii activitatii partidelor politice (art. 44 din Legea nr. 334/2006 republicata), verificari anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subventii) si cheltuieli

- ar fi stopat unele controale aflate in curs.

"Concret, printr-o adresa din data de 22.01.2019, ca urmare a unei scrisori adresate Autoritatii Electorale Permanente de catre trezorierul unui partid, in calitate de presedinte al AEP, suspectul ar fi dispus in mod discretionar, oprirea controalelor initiate prin ordine de serviciu de catre directorul structurii competente, controale ce vizau respectiva formatiune politica.

In dispozitiile Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale nu exista nicio prevedere legala care sa permita oprirea unui control dispus de directorul structurii competente din cadrul AEP.

Desi a luat cunostinta prin angajatii AEP de 'unele nereguli cu referire la utilizarea subventiilor', nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajati sai de a se relua controalele suspendate din dispozitia sa, preferand sa isi dea demisia in data de 27.02.2019 din functia de presedinte al AEP.

La data de 24 aprilie 2019, persoanei i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect in conformitate cu prevederile art. 307 din CPP", potrivit sursei citate.

Daniel Barbu s-a prezentat, miercuri dimineata, la DNA, insa a refuzat sa dea declaratii la intrarea in sediul institutiei.

Dupa aproximativ o jumatate de ora, fostul presedinte al AEP a iesit din sediul DNA si a stat de vorba cu jurnalistii.

"Fiecare partid poate cheltui banii dupa cum doreste, potrivit normelor legale", a declarat Daniel Barbu. El a precizat ca nu AEP poate decide daca un partid a cheltuit banii in mod legal sau nu.

"Autoritatea (AEP - n.red.) nu va poate spune daca banii au fost cheltuiti potrivit legii sau nu, ci doar DNA. Nu presedintele sau alta persoana din Autoritate poate hotari daca un partid a cheltuit bine sau nu banii", a adaugat Barbu.

Acesta a mai precizat ca AEP a colaborat cu DNA, institutia punand la dispozitia Directiei toate documentele solicitate in acest sens.

Amintim ca in luna ianuarie, Daniel Barbu, din pozitia de presedinte al AEP, a cerut oprirea controlului facut de institutie asupra modului in care PSD a utilizat subvenitiile primite de la stat.

El a demisionat de la conducerea AEP, in luna februarie a acestui an, deoarece candideaza la alegerile europarlamentare, pe listele ALDE.

Norica Nicolai, Daniel Barbu si Renate Weber deschid lista ALDE pentru alegerile europarlamentare din 26 mai.

Amintim ca Mircea Draghici a fost pus sub acuzare de DNA pentru savarsirea infractiunilor de delapidare si utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, intr-un dosar legat de cheltuirea banilor primiti de partid ca subventie.

Potrivit DNA, in calitate de trezorier al PSD, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti apartinand partidului, Mircea Draghici, care are calitatea de suspect in dosar, si-ar fi insusit suma de 380.000 euro prin incheierea unui contract de inchiriere a unui imobil, avand un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenita din subventii in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata partiala in proportie de peste 2/3 a unui imobil.

Directia Nationala Anticoruptie a extins, luni, urmarirea penala fata de Draghici, cu privire la o alta infractiune de delapidare.

Citeste si Codrin Stefanescu si Mircea Draghici au adus la DNA documente in dosarul privind finantarile PSD

Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
Istoria alegerilor prezidențiale din România este una bogată în momente- cheie și gafe care au modificat, într-un sens sau altul, soarta acestora. Dacă în 1990 era clar că Ion Iliescu are...
Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
Candidatul independent la preşedinţia României Mircea Geoană afirmă că nu se opune dreptului femeii de a face avort. „Sunt decreţel şi eu. Nu sunt confortabil deloc să spun unei femei...
#Daniel Barbu DNA, #Daniel Barbu dosar Mircea Draghici , #stiri Daniel Barbu
  1. Declarația explozivă a fostului director adjunct al FBI: „Trump este un agent al Rusiei de facto”
  2. Candidatura lui Trump la alegerile prezidențiale ar putea fi „aruncată în aer”. Prețul prieteniei cu o conspiraționistă atrăgătoare
  3. Ministrul Energiei: „Echipele de intervenţie lucrează pentru a remedia avariile din zonele afectate de inundații”
  4. Cel puțin doi morți și zeci de răniți după ce două trenuri s-au ciocnit în Egipt VIDEO
  5. Jens Stoltenberg: NATO ar fi putut face mai mult pentru a preveni războiul din Ucraina
  6. Ciucă a survolat din elicopter zonele inundate din Galați. „Voi rămâne aici peste noapte” VIDEO
  7. Durerea oamenilor care au pierdut totul în urma inundațiilor: „Doamne, ce am mai muncit! A trebuit să plecăm afară ca să ne facem un cuibuşor!”
  8. Josep Borell, șeful diplomației europene, acuzat de antisemitism de ministrul de externe israelian
  9. „Fabrici de diplome“ cu „elevi fantomă”. Modalitatea de a absolvi fără să treci pe la școală
  10. Procurorii cer șase ani de închisoare pentru vicepremierul Matteo Salvini. Acuzațiile au legătură cu migranții