Daniel Barbu, urmarit penal in dosarul trezorierului PSD: A oprit un control al AEP la social-democrati

Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 13:05
5796 citiri
Daniel Barbu, urmarit penal in dosarul trezorierului PSD: A oprit un control al AEP la social-democrati

Daniel Barbu, fostul presedinte al Autoritatii Electorale Permanente (AEP), a fost pus sub urmarire penala in dosarul trezorierului PSD, Mircea Draghici, anunta Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

"In cauza mediatizata prin comunicatele nr.294/VIII/3 din 2 aprilie 2019 si nr. 372/VIII/3 din 22 aprilie 2019, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de o persoana care, la data faptelor, detinea functia de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente (AEP), cu privire la savarsirea infractiunii de neurmarire conform legii a respectarii destinatiei subventiilor (prev. de art. 10, lit. b, teza a II-a din Legea nr. 78/2000) ", transmite DNA intr-un comunicat de presa remis miercuri.

Procurorii se arata ca in perioada 27 mai 2017 - 27 februarie 2019, in calitate de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente, suspectul nu ar fi urmarit, conform legii, destinatia subventiilor acordate formatiunilor politice, in sensul in care:

- nu ar fi dispus, potrivit Legii finantarii activitatii partidelor politice (art. 44 din Legea nr. 334/2006 republicata), verificari anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subventii) si cheltuieli

- ar fi stopat unele controale aflate in curs.

"Concret, printr-o adresa din data de 22.01.2019, ca urmare a unei scrisori adresate Autoritatii Electorale Permanente de catre trezorierul unui partid, in calitate de presedinte al AEP, suspectul ar fi dispus in mod discretionar, oprirea controalelor initiate prin ordine de serviciu de catre directorul structurii competente, controale ce vizau respectiva formatiune politica.

In dispozitiile Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale nu exista nicio prevedere legala care sa permita oprirea unui control dispus de directorul structurii competente din cadrul AEP.

Desi a luat cunostinta prin angajatii AEP de 'unele nereguli cu referire la utilizarea subventiilor', nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajati sai de a se relua controalele suspendate din dispozitia sa, preferand sa isi dea demisia in data de 27.02.2019 din functia de presedinte al AEP.

La data de 24 aprilie 2019, persoanei i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect in conformitate cu prevederile art. 307 din CPP", potrivit sursei citate.

Daniel Barbu s-a prezentat, miercuri dimineata, la DNA, insa a refuzat sa dea declaratii la intrarea in sediul institutiei.

Dupa aproximativ o jumatate de ora, fostul presedinte al AEP a iesit din sediul DNA si a stat de vorba cu jurnalistii.

"Fiecare partid poate cheltui banii dupa cum doreste, potrivit normelor legale", a declarat Daniel Barbu. El a precizat ca nu AEP poate decide daca un partid a cheltuit banii in mod legal sau nu.

"Autoritatea (AEP - n.red.) nu va poate spune daca banii au fost cheltuiti potrivit legii sau nu, ci doar DNA. Nu presedintele sau alta persoana din Autoritate poate hotari daca un partid a cheltuit bine sau nu banii", a adaugat Barbu.

Acesta a mai precizat ca AEP a colaborat cu DNA, institutia punand la dispozitia Directiei toate documentele solicitate in acest sens.

Amintim ca in luna ianuarie, Daniel Barbu, din pozitia de presedinte al AEP, a cerut oprirea controlului facut de institutie asupra modului in care PSD a utilizat subvenitiile primite de la stat.

El a demisionat de la conducerea AEP, in luna februarie a acestui an, deoarece candideaza la alegerile europarlamentare, pe listele ALDE.

Norica Nicolai, Daniel Barbu si Renate Weber deschid lista ALDE pentru alegerile europarlamentare din 26 mai.

Amintim ca Mircea Draghici a fost pus sub acuzare de DNA pentru savarsirea infractiunilor de delapidare si utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, intr-un dosar legat de cheltuirea banilor primiti de partid ca subventie.

Potrivit DNA, in calitate de trezorier al PSD, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti apartinand partidului, Mircea Draghici, care are calitatea de suspect in dosar, si-ar fi insusit suma de 380.000 euro prin incheierea unui contract de inchiriere a unui imobil, avand un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenita din subventii in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata partiala in proportie de peste 2/3 a unui imobil.

Directia Nationala Anticoruptie a extins, luni, urmarirea penala fata de Draghici, cu privire la o alta infractiune de delapidare.

Citeste si Codrin Stefanescu si Mircea Draghici au adus la DNA documente in dosarul privind finantarile PSD

Citeste si:
Fost apropiat, afirmație despre Diana Șoșoacă: "Mulţi din jurul ei i-au şoptit: ”Tu o să fii noul preşedinte al României”"
Fost apropiat, afirmație despre Diana Șoșoacă: "Mulţi din jurul ei i-au şoptit: ”Tu o să fii noul preşedinte al României”"
George Simion crede că Diana Şoşoacă ar putea candida la alegerile prezidenţiale. George Simion a fost întrebat duminică, 26 septembrie, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima...
Liderul AUR: "Nu m-am vaccinat şi nu mă voi vaccina. 70% dintre români, care nu au vrut să se vaccineze, nu sunt nişte idioţi total"
Liderul AUR: "Nu m-am vaccinat şi nu mă voi vaccina. 70% dintre români, care nu au vrut să se vaccineze, nu sunt nişte idioţi total"
Co-preşedintele AUR, George Simion, susţine că nu s-a vaccinat împotriva COVID-19, menţionând că cei 70% dintre români care nu au făcut-o nu sunt “nişte idioţi total şi nişte...
Sursa: Ziare.com