Daniel Barbu, candidat la Primaria Capitalei: Catedrala Mantuirii Neamului e o cladire banala. Ca primar, as da bani doar daca i se darama zidurile

Vineri, 27 Mai 2016, ora 14:22
10786 citiri
Daniel Barbu, candidat la Primaria Capitalei: Catedrala Mantuirii Neamului e o cladire banala. Ca primar, as da bani doar daca i se darama zidurile

Candidatul ALDE pentru Primaria Generala, Daniel Barbu, a declarat, vineri, ca nu ar da bani publici pentru Catedrala Mantuirii Neamului decat daca ar ajunge in situatia sa i se darame zidurile.

Barbu a spus pentru RFI Romania ca edificiul este o cladire banala, precum Casa Poporului, ce nu va intra in manualele de arhitectura.

Daniel Barbu a afirmat ca ideea unei Catedrale a Mantuirii Neamului este destul de veche, ce dateaza din anii '20 si este comuna natiunilor mici.

"Catedrala Nevski din centrul Sofiei, tot o Catedrala a Mantuirii Neamului bulgar, la fel gasim la Belgrad. Romanii nu puteau ramane in afara acestei mentalitati de natiune mica, periferica, dar care are o parere despre sine cu totul impunatoare si vrea sa cazeze o asemenea parere buna despre sine intr-o cladire care sa fie monumentala", a apreciat fostul ministru al Culturii.

El a precizat ca, daca va ajunge primar general, nu va da bani de la bugetul local pentru finantarea catedralei decat in situatia extrema in care ar fi afectata structura de rezistenta a edificiului.

"Cu exceptia unei situatii de urgenta, bine demonstrata - s-ar prabusi zidurile si ar fi nevoie de o interventie, dar e o situatie absolut ipotetica - nu as da, pentru ca proiectul deja a beneficiat de fonduri publice, proiectul este al Patriarhiei si Patriarhia trebuie sa-l duca pana la capat (...) Din pacate, nu va imbogati orasul, nu va intra in manualele de arhitectura", a spus candidatul ALDE.

Citeste si interviul acordat de Daniel Barbu Ziare.com, in care detaliaza planurile sale pentru Capitala si viziunea cu totul aparte despre fenomenul coruptiei

Acesta crede ca amplasamentul pentru Catedrala, langa Palatul Parlamentului, este unul bine ales, cele doua cladiri avand o valoare arhitecturala similara.

"Avem acum langa Casa Poporului perechea ei, adica o cladire mare, care nu va fi monumentala, pentru ca monumentalitatea nu-i data intotdeauna de marime, ci de geniul arhitectului, de modul in care stie sa lucreze cu proportiile, deci va fi o cladire masiva, lipsita de monumentalitate si banala.

De aceea, spun ca va face o pereche ideala cu Casa Poporului, la randul ei masiva, dar nemonumentala", a conchis Daniel Barbu.

Ce spun ceilalti candidati

Prin comparatie, cel mai bine cotati candidati in sondaje fie sustin proiectul catedralei, fie sunt mai rezervati in declaratii.

Catalin Predoiu, de exemplu, se opune construirii unei moschei, dar sustine Catedrala Neamului.

La randul sau, Gabriela Firea, candidatul PSD, a sustinut in mai multe randuri construirea Catedralei, in timp ce Nicusor Dan s-a aratat mai rezervat, precizand ca bucurestenii trebuie sa raspunda prin consultare publica in ceea ce priveste construirea Catedralei Mantuirii Neamului.

Iata si ce pozitii au principalii candidati la Primaria Capitalei in legatura cu alte teme sensibile.

Citeste si:
Fost apropiat, afirmație despre Diana Șoșoacă: "Mulţi din jurul ei i-au şoptit: ”Tu o să fii noul preşedinte al României”"
Fost apropiat, afirmație despre Diana Șoșoacă: "Mulţi din jurul ei i-au şoptit: ”Tu o să fii noul preşedinte al României”"
George Simion crede că Diana Şoşoacă ar putea candida la alegerile prezidenţiale. George Simion a fost întrebat duminică, 26 septembrie, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima...
Liderul AUR: "Nu m-am vaccinat şi nu mă voi vaccina. 70% dintre români, care nu au vrut să se vaccineze, nu sunt nişte idioţi total"
Liderul AUR: "Nu m-am vaccinat şi nu mă voi vaccina. 70% dintre români, care nu au vrut să se vaccineze, nu sunt nişte idioţi total"
Co-preşedintele AUR, George Simion, susţine că nu s-a vaccinat împotriva COVID-19, menţionând că cei 70% dintre români care nu au făcut-o nu sunt “nişte idioţi total şi nişte...
Sursa: NEWS.RO