Buda: Suspendarea presedintelui nu va face decat sa ingroape USL

Marti, 19 Iunie 2012, ora 00:28
2647 citiri
Buda: Suspendarea presedintelui nu va face decat sa ingroape USL

Presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Daniel Buda, considera ca trebuie sa ramana un control al Parlamentului asupra hotararii de suspendare a sefului statului si avertizeaza ca o eventuala suspendare nu va face decat sa-i "ingroape" pe cei din USL.

Afirmatia a fost facuta in contextul in care Comisia Juridica din Camera Deputatilor a dat un raport suplimentar la proiectul de lege care vizeaza organizarea si functionarea CCR, iar presedintele Comisiei a propus un amendament care a fost respins cu majoritatea de voturi.

"S-a dat in comisia Juridica astazi un raport suplimentar la acest proiect de lege care vizeaza legea de organizare si functionare a CCR", a declarat presedintele Comisiei Juridice, Daniel Buda.

El a adus un amendament legii prin care solicita ca CCR sa se poata pronunta asupra hotararii de suspendare a presedintelui tarii care a fost respins cu 10 voturi pentru si 3 impotriva.

"Cu ocazia dezbaterii am propus un amendament prin care sa ramana totusi la controlul CCR hotararea de suspendare a presedintelui avand in vedere faptul ca acolo discutam de o incalcare a Constitutiei din partea presedintelui", a spus el.

"Ori, atata vreme cat recunoaste CCR posibilitatea de a se pronunta asupra a ceea ce inseamna incalcarea Constitutiei prin adoptarea diverselor legi sau ordonante de catre Parlament cu atat mai mult cred ca aceasta CCR ar trebui sa se poata pronunta si trebuie sa se pronunte si pe ceea ce inseamna incalcarea Constiutiei de catre presedintele Romaniei. Nu poate Parlamentul, care este o structura politica sa faca aprecieri de drept constitutional vis-a-vis de ceea ce inseamna faptele presedintelui", a explicat Buda.

El a mai spus ca cei din USL si minoritatile care "s-au lipit ca timbrul de scrisoare" de actuala putere au respins acest amendament.

"Din pacate, colegii de la PSD si PNL, evident si minoritatile nationale care s-au lipit precum timbrul de scrisoare de cei de la putere, n-au dorit sa accepte aceasta modificare, prin urmare amendamentul este respins si il voi sustine in plenul Parlamentului", a sustinut presedintele Comisiei Juridice.

"Repet, legile, ordonantele sunt trecut prin filtrul constitutional pentru ca legile si ordonantele adoptate de aceeasi parlamentari care se pronunta pe suspendarea presedintelui sunt trecute prin filtrul constitutional si nu se poate ca totusi ceea ce fac aceeasi parlamentari, adica sa il suspende pe presedinte sa nu poata sa fie trecuta prin filtrul constitutional. Adica este o chestiune care nu este normala, este ilogica", a explicat Buda.

Pedelistul Daniel Buda a precizat ca cei din USL cred ca suspendarea presedintelui Basescu "le va aduce fericirea". "Pentru ca ei ( cei din USL n.r.) cred ca suspendarea presedintelui le va aduce fericirea. Va garantez ca acest lucru nu o sa faca decat sa-i ingroape, pentru ca nu avem in momentul de fata nicio incalcare a Constitutiei de catre presedinte", a spus el.

Daniel Buda a mentionat ca Traian Basescu ar trebui sa fie un actor mai prezent in spatiul public. "Dimpotriva as putea spune ca in ultima vreme presedintele a fost foarte putin prezent in spatiul public lasandu-i ( pe cei de la USL n.r.), intr-o forma sau alta, sa se manifeste. Pe de alta parte cred ca presedintele trebuie sa iasa, sa fie un actor cat mai prezent in spatiul public", a spus el.

"Vedem ca PSD si USL, prin comportamentul pe care-l au, incearca sa devina niste dictatori in ceea ce inseamna statul de drept. Nu poti sa vii si sa dispui, pentru simplul motiv ca ai majoritate, peste Constitutie. Practic, Constitutia nu este decat o bucata de hartie pentru acesti oameni. Ori ei trebuie sa inteleaga ca orice democratie autentica are nevoie de Putere, are nevoie de opozitie", a conchis Daniel Buda.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...