Participant la intalnirea convocata de Blaga: Nu s-a discutat daca dl Orban are suportul nostru, dar sunt chestiuni care trebuie corectate

Marti, 24 Iulie 2018, ora 09:15
4577 citiri
Participant la intalnirea convocata de Blaga: Nu s-a discutat daca dl Orban are suportul nostru, dar sunt chestiuni care trebuie corectate
Foto: Facebook / Daniel Buda

Intalnirea convocata de Vasile Blaga saptamana trecuta la sediul central al PNL nu a fost impotriva presedintelui Ludovic Orban, chiar daca s-au exprimat unele nemultumiri, ci dezbaterea principala a fost legata de alegerile prezidentiale de anul viitor, sustine europarlamentarul Daniel Buda, liderul PNL Cluj.

Revenirea lui Vasile Blaga in prim-planul vietii politice de la Bucuresti a starnit rumoare si numeroase speculatii. S-a vorbit despre o posibila inlaturarea a lui Ludovic Orban si chiar despre o eventuala ruptura a unei aripi din partid, pe lista contestatarilor fiind nominalizati, printre altii, Iulian Dumitrache, Cristian Busoi si Gheorghe Falca.

Atat Ludovic Orban, cat si Vasile Blaga au negat public existenta unor probleme interne in PNL, insa, luni, liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, a solicitat in BEx convocarea unui Congres extraordinar la care presedintele partidului sa fie reconfirmat, solicitare care nu a fost, insa, supusa la vot.

Contactat luni de Ziare.com, europarlamentarul Daniel Buda, presedintele PNL Cluj, ne-a vorbit despre intalnirea din Aleea Modrogan care a facut atata valva pe scena politica.

"Nu a fost o sedinta impotriva cuiva"

"Cred ca se incearca sa se dea o alta dimensiune acelei intalniri. A fost o intalnire la care ca sa poti sa participi ai nevoie de 'stomac'. De regula, cand erau astfel de intalniri, dl Blaga si dl Boc dadeau de pamant cu noi. De ce? Pentru ca eram tot timpul preocupati sa castigam alegerile si, daca am reusit acest lucru, a fost datorita acestei 'militarii' pe care ne-au insuflat-o liderii partidului.

Asta nu inseamna ca ea nu exista si acum, dar pe o alta dimensiune. Eu m-am simtit ca pe vremea cand, daca faceam 60% la alegeri, nu era bine.

Nu a fost o sedinta impotriva cuiva. De altfel, ne-am intalnit cu dl presedinte Orban dupa sedinta (unii si inainte), iar domnia sa stia despre aceasta intalnire.

Principala preocupare nu a fost legata de alegerile parlamentare si de lista, ci de alegerile prezidentiale. Pentru ca felul in care decurg lucrurile in zona PSD starneste ingrijorari profunde si e important sa strangem randurile in PNL, sa facem tot ce este necesar ca sa nu ajunga PSD sa detina si presedintia Romaniei, pentru ca este singurul punct de echilibru in momentul de fata - presedintia asigurata de dl Klaus Iohannis", a sustinut Daniel Buda.

Europarlamentarul liberal a recunoscut insa ca "au fost exprimate si unele nemultumiri", dar a spus ca ele sunt normale intr-un partid democratic.

"De exemplu, daca fac si eu o sedinta la Cluj, multi vor spune ca sunt si aspecte care ii nemultumesc, e si normal sa existe nemultumiri, nici nu vreau sa ajung sa mai traiesc vremuri in care toata lumea e multumita, pentru ca ala nu e partid.

Dar nici nu s-a pus in discutie daca dl Orban are sau nu suportul nostru. Sigur ca sunt chestiuni care trebuie corectate, dar asemenea chestiuni au existat si pe vremea dl Blaga, dl Boc, dl Basescu etc. Tot timpul e loc de mai bine", a subliniat Daniel Buda.

Voci puternice pe lista de candidati PNL pentru Parlamentul European

Europarlamentarul liberal ne-a spus si care a fost pozitia exprimata de el la aceasta intalnire.

"Am avut o interventie si am spus ca este foarte important sa ne uitam ce se intampla in Europa. Si le-am spus ca lumea se uita cu ingrijorare la ce se intampla in Romania si la aceasta exacerbare a populismului pe partea stanga. Sa nu uitam ca in Italia e un guvern anti-european, ca avem o pulverizare a partidelor istorice in Franta, unde lucrurile nu stau atat de bine cum se vede din Romania.

Nici in Germania Angelei Merkel lucrurile nu stau foarte bine, daca ne gandim ca acum 2-3 saptamani coalitia era oarecum aruncata in aer. Deci se intampla lucruri in Europa, ca vrem, ca nu vrem. Sunt framantari si este normal sa ne preocupam.

Despre liste s-a vorbit adiacent. E important ca aceia care sunt pusi pe lista sa fie voci puternice in zonele din care provin, sa fi demonstrat ca au facut ceva. Este foarte greu sa faci ceva in Parlamentul European, daca nu ai experienta la nivel national", a argumentat Daniel Buda.

Intrebat daca este adevarat ce se zvoneste - ca va exista din nou o paritate PDL-PNL la stabilirea listei pentru europarlamentare -, Daniel Buda a raspuns: "Nu stiu daca va fi sau nu va fi paritate, pentru ca nu stiu daca mai discutam in logica fostelor partide care au compus actuala structura".

"Dar pot sa va spun ca data trecuta Daniel Buda a fost pus pe lista cu circa 20 de ore inainte de a se inchide listele pentru europarlamentare (pe locul 5 - n.red.).

Sigur ca vor fi niste criterii stabilite pentru cei care vor sa candideze si sunt niste chestiuni subintelese: sa aiba sustinerea organizatiilor din care provin, sa fie cunoscuti in regiune, sa fi facut ceva etc, dar despre asta se va discuta pana in momentul in care se vor depune listele. Eu am incredere ca se va veni cu cea mai buna solutie. Important este ca echipa PNL sa intensifice activitatile specifice Opozitiei mai mult decat se intampla in clipa de fata.

Aceste alegeri europarlamentare nu sunt pentru a-i trimite pe X sau pe Y la Parlamentul European, cum se vehiculeaza in spatiul public, ci pentru o pregatire serioasa pentru alegerile prezidentiale, pentru ca acolo este 'bataia pestelui'", a adaugat acesta.

Cat despre o posibila revenire in prim-planul vietii politice a lui Vasile Blaga, europarlamentarul liberal ne-a indrumat sa discutam cu el personal.

"Dar sa stiti ca domnia sa ne mai lua la telefon si ne mai 'trasnea' pe anumite subiecte si intotdeauna i-am recunoscut autoritatea de a 'da cu noi de pamant' atunci cand lucrurile nu merg bine. Dansul conduce cu mana de fier, dar asta face si dl Ludovic Orban. Acum s-a discutat despre cum poate sa isi creasca PNL performantele de comunicare.

Tocmai ni s-a prezentat (in PE - n.red.) un raport despre o mai buna comunicare pe politici europene. Ni s-a spus ca cea mai mare rata de pro-Brexit a fost chiar in regiunile cu cele mai multe investitii din fonduri europene. De ce? Pentru ca nu s-a comunicat foarte bine. La fel este si in cazul nostru: putem sa facem lucrurile foarte bine, dar trebuie sa ne adaptam comunicarea astfel incat opinia publica sa afle despre aceste politici distructive ale PSD", a conchis Daniel Buda.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Daniel Buda intalnire Blaga Orban , #PDL