Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

PDL boicoteaza noua Constitutie: USL nu scapa de Parlament unicameral, oricat ar fugi

Marti, 11 Iunie 2013, ora 17:05
1503 citiri
PDL boicoteaza noua Constitutie: USL nu scapa de Parlament unicameral, oricat ar fugi
Foto: Ziare.com

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca PDL va ataca la CC proiectul de revizuire a Constitutie, el avertizand USL ca nu va scapa niciodata de Parlamentul unicameral, oricat ar fugi.

Daniel Buda a amintit ca intr-o decizie a Curtii Constitutionale din 2012 se arata ca suveranitatea unui popor se exercita prin alegeri libere, periodice si corecte, dar si prin referendum, astfel incat nu va putea fi ignorat referendumul din 2009 privind Parlamentul unicameral cu maximum 300 de parlamentari.

"Ii spun domnului Antonescu ca inteleg ca nu are capacitatea de a aprecia consecintele unor decizii ale Curtii Constitutionale. Tot ce fac Crin Antonescu si Comisia de revizuire a Constitutiei se situeaza in afara prevederilor contitutionale cu privire la modificarile aduse Constitutiei", a spus Buda.

Razboi intre PDL si USL pe revizuirea Constitutiei (Video)

"Noi vom ataca la CC proiectul de revizuire si sa nu fie surprins daca, in motivarea Curtii, se va regasi Decizia nr. 682/2012 a CC ca motiv sa fie declarate neconstitutionale modificarile la Legea fundamentala. In decizie se spune clar ca suveranitatea unui popor se exercita prin alegeri libere, periodice si corecte, dar si prin referendum. Adica un referendum are aceeasi valoare juridica cu niste alegeri corecte. Nu exista cale de intors, ca vreau sau nu vreau sa respect referendumul din 2009. De Parlamentul unicameral nu vor scapa niciodata cei de la USL, oricat ar fugi", a adaugat acesta.

Potrivit acestuia, in cazul in care CC admite sesizarea PDL la proiectul de modificare a Constitutiei, nu se va mai ajunge la referendum in toamna, iar proiectul se va intoarce la Comisia de revizuire, care va trebui sa introduca prevederea legata de Parlamentul unicameral si un numar de 300 de parlamentari, pentru a se respecta rezultatul referendumului din 2009.

PDL anunta ca va boicota referendumul privind Constitutia - Vezi motivul

"Dupa ce se introduce aceasta prevedere, proiectul de revizuire a Constitutiei se retrimite iar CC, pentru verificare de constitutionalitate, dupa care, in cazul in care CC decide ca totul este in regula, se organizeaza referendumul de revizuire a Constitutiei", a afirmat Buda.

Totodata, liderul PDL a criticat lucrarile Comisiei de revizuire a Constitutiei si a spus ca aceasta da dovada de "amatorism ieftin". "In urma modificarilor la Constitutie vom avea un stat extrem de stufos, birocratic, aproape imposibil de gestionat", a conchis liderul PDL Cluj.

Monica Macovei: Suspendarea lucrarilor Comisiei de revizuire a Constitutiei este singura solutie pentru a evita dezastrul pregatit de USL

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a cerut, marti, suspendarea activitatii Comisiei care se ocupa de revizuirea Constitutiei.

"Atrag din nou atentia ca orice prevedere introdusa in Constitutie care nu respecta rezultatul referendumului valid din 2009, adica nu respecta suveranitatea poporului exprimata prin referendum, asa cum prevede articolul 2 din Constitutie, este neconstitutionala. Vointa poporului este ca Parlamentul sa aiba o singura camera si maximum 300 de parlamentari.

Singura solutie este suspendarea lucrarilor Comisiei de revizuire: USL sa propuna ca presedinte al acestui for un specialist in drept constitutional, sa se stabileasca o consultare permanenta cu experti constitutionalisti din alte state UE si cu Comisia de la Venetia si sa se reia consultarea cu societatea civila, care a fost facuta de forma", scrie Monica Macovei de blog.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, anunta, la sfarsitul lunii mai, ca partidul sau va boicota prezenta la referendumul pentru revizuirea Constitutiei, daca modificarile nu vor prevedea Parlament unicameral si 300 de parlamentari.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la ceremonia de depunere a juramantului de catre noii judecatori ai CC, ca singura justificare de revizuire a legii fundamentale era referendumul din 2009, iar ceea ce se intampla acum cu revizuirea Constitutiei reprezinta "un risc de blocare a statului".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Daniel Buda Constitutie, #PDL Constitutie, #PDL revizuirea Constitutiei, #PDL boicot Constitutie, #PDL Constitutie CC , #PDL