CCR declara neconstitutionale amendamentele lui Zamfir la Darea in plata

Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 15:02
11068 citiri
CCR declara neconstitutionale amendamentele lui Zamfir la Darea in plata

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale mai multe modificari legislative recente aduse Legii privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii creditelor.

Este vorba de amendamente care au apartinut senatorului exALDE Daniel Zamfir, care e si initiatorul Legii privind darea in plata.

CCR a admis, miercuri, in unanimiate o obiectie de neconstitutionalitate ridicata de 91 de parlamentari PNL si USR.

"A admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile articolului unic pct.2 [cu referire la art.4 alin.(11)], pct.3 [cu referire la art.4 alin.(3) si (4)], pct.6 [cu referire la art.7 alin.(11)], pct.8 [cu referire la art.7 alin.(51)] si pct.9 [cu referire la art.8 alin.(5) teza a doua] din Legea pentru modificarea Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite sunt neconstitutionale", arata CCR, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului.

Conditiile darii in plata, neconstitutionale

Articolele declarate neconstitutionale vizeaza prevederile prin care este stabilita impreviziunea - conditie explicita pentru darea in plata.

- In cazul in care cursul de schimb al monedei creditului a depasit cu cel putin 20% nivelul cursului din data contractarii creditului;

- In cazul in care gradul de indatorare a debitorului a depasit cu cel putin 20% nivelul maxim al gradului de indatorare stabilit de BNR;

- In cazul in care debitorul a fost executat silit prin vanzarea imobilului cu destinatia de locuinta;

- In alte cazuri care releva un dezechilibru contractual, in sensul art. 4 alin. (3).

Un alt articol declarat neconstitutional: "Pe perioada cat notificarea de dare in plata a fost efectiva, atat ratele cat si dobanzile si penalitatile vor putea fi pretinse de la debitor doar daca creditorul probeaza ca acesta a fost de rea-credinta."

Iata legea darii in plata asa cum a fost ea modificata in Parlament, pe site-ul Camerei Deputatilor.

Si vezi si exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de USR si PNL in acest caz.

I.S.

Citeste si:
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Vineri, 27 mai, liberalii se reunesc la Poiana Brașov pentru ședința de Consiliu Național acolo unde vor avea loc alegeri pentru câte o funcție de secretar general al PNL,...
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 23 mai, că va solicita majorarea prin lege a salariilor profesorilor debutanți. ”Propunerea mea este să avem un debut de salariu...