Ziare.com

CCR declara neconstitutionale amendamentele lui Zamfir la Darea in plata

Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 15:02

   

CCR declara neconstitutionale amendamentele lui Zamfir la Darea in plata
Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale mai multe modificari legislative recente aduse Legii privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii creditelor.

Este vorba de amendamente care au apartinut senatorului exALDE Daniel Zamfir, care e si initiatorul Legii privind darea in plata.

CCR a admis, miercuri, in unanimiate o obiectie de neconstitutionalitate ridicata de 91 de parlamentari PNL si USR.

"A admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile articolului unic pct.2 [cu referire la art.4 alin.(11)], pct.3 [cu referire la art.4 alin.(3) si (4)], pct.6 [cu referire la art.7 alin.(11)], pct.8 [cu referire la art.7 alin.(51)] si pct.9 [cu referire la art.8 alin.(5) teza a doua] din Legea pentru modificarea Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite sunt neconstitutionale", arata CCR, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului.

Conditiile darii in plata, neconstitutionale

Articolele declarate neconstitutionale vizeaza prevederile prin care este stabilita impreviziunea - conditie explicita pentru darea in plata.

- In cazul in care cursul de schimb al monedei creditului a depasit cu cel putin 20% nivelul cursului din data contractarii creditului;

- In cazul in care gradul de indatorare a debitorului a depasit cu cel putin 20% nivelul maxim al gradului de indatorare stabilit de BNR;

- In cazul in care debitorul a fost executat silit prin vanzarea imobilului cu destinatia de locuinta;

- In alte cazuri care releva un dezechilibru contractual, in sensul art. 4 alin. (3).

Un alt articol declarat neconstitutional: "Pe perioada cat notificarea de dare in plata a fost efectiva, atat ratele cat si dobanzile si penalitatile vor putea fi pretinse de la debitor doar daca creditorul probeaza ca acesta a fost de rea-credinta."

Iata legea darii in plata asa cum a fost ea modificata in Parlament, pe site-ul Camerei Deputatilor.

Si vezi si exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de USR si PNL in acest caz.

I.S.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9216 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

domnule Naica Nimeni,

mergi la scoli si te competeaza,esti varza in materie de finante si tocana pe cele politice.

 

Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia!

Dar tu in ce calitate vorbesti mai terchea-becher?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor