Camera Deputatilor a votat marti impotriva avizului cerut de DNA pentru inceperea urmaririi penale fata de fostul ministru de Finante Daniel Chitoiu, acuzat de abuz in serviciu si organizarea unui grup infractional in dosarul Carpatica.
Potrivit Antena 3, 248 de deputati au votat impotriva ridicariii imunitatii, iar 108 pentru ridicarea imunitatii.
Aviz negativ al Comisiei Juridice pentru cercetarea penala a lui Chitoiu
"Nu recunosc nicio vinovatie care mi se aduce din partea procurorilor", a spus Daniel Chitoiu in pledoaria sa tinuta in fata deputatilor inainte de inceperea votului.
El a precizat ca ordonanta la care face referire DNA a fost initiata de Ministerul de Finante si ca nu a fost elaborata de el personal, ci a trebuit sa isi asume, "ca ministru", un proiect scris de directiile de specialitate impreuna cu specialistii de la ASF.
Chitoiu: Am aflat din presa de cererea DNA de urmarire penala. Nu sunt vinovat nici 0,0001%
Fostul ministru a aratat ca aceasta ordonanta era ceruta prin acordurile cu institutiile financiare internationale, FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, iar adoptarea ei de urgenta a fost o consecinta a perioadei scurte in care anumite acorduri financiare ale Romaniei trebuiau incheiate.
Daniel Chitoiu s-a prezentat drept un luptator impotriva grupurilor de interese. "Sa fiu acuzat ca tocmai eu sprijin un grup infractional?" s-a intrebat fostul ministru retoric in fata colegilor deputati.
DNA cere urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu - abuz in serviciu si organizare de grup infractional
Votul din plenul Camera Deputatilor a avut loc dupa ce, tot marti, Comisia Juridica l-a audiat pe Daniel Chitoiu si a dat aviz negativ aprobarii inceperii urmaririi penale.
DNA a cerut procurorului general al Parchetului instantei supreme sa solicite Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu, pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care a fost ministru al Finantelor.
Cererea a fost formulata intrucat exista indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chitoiu a initiat adoptarea unei ordonante de urgenta al carei scop exclusiv era sprijinirea grupului infractional constituit pentru a favoriza interesele SC Carpatica Asig SA, in lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotararea Guvernului nr. 561/2009, potrivit DNA.
Anterior, Daniel Chitoiu a precizat ca actul normativ la care face referire DNA este semnat nu doar de el, ci de circa sapte-opt persoane din Ministerul de Finante, de ministrul delegat Liviu Voinea, de premierul Victor Ponta si din partea Ministerului Justitiei.