Guvernul are o strategie de reindustrializare a economiei

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 12:26
2200 citiri
Guvernul are o strategie de reindustrializare a economiei

Programul de guvernare al USL include o strategie de reindustrializare a economiei romanesti, cu capital privat, sectoarele prioritare fiind cel energetic si al constructiilor de masini, iar pietele africane si asiatice pot fi permisive pentru produsele romanesti, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

"Conform Programului nostru de guvernare, avem un capitol distinct privind reindustrializarea economiei, reindustrializarea privata a Romaniei, pentru ca nu este neaparat necesar sa reindustrializam cu capital de stat. Pentru aceasta, noi (Guvernul USL - n.red.) avem o serie de masuri, pornind de la cele de natura fiscala, de natura financiara, legislativa si administrativa, pentru stimularea mediului investitional in domeniul industriei", a spus Chitoiu intr-un interviu acordat Agerpres.

Potrivit acestuia, sunt vizate sectoare precum industria energetica si constructoare de masini, "ramuri economice si industriale in care Romania a fost competitiva si in care poate redeveni competitiva si poate sa lupte pe pietele externe de la egal la egal".

Programul de guvernare al USL include si dezvoltarea industriei alimentare, a adaugat Chitoiu.

Pietele asiatice si africane, permisive pentru produsele romanesti

Pietele asiatice si africane pot constitui piete de desfacere pentru produsele romanesti, importanta fiind promovarea acestora si existenta anumitor garantii pentru investitori.

"Pietele asiatice si africane pot fi permisive pentru produsele romanesti, important este ca prezenta noastra si promovarea produselor romanesti sa existe, sa se intensifice si, de asemenea, sa putem sa ne luam anumite garantii ca aceia care exporta sau care investesc in respectivele tari au certitudinea ca nu-si pierd investitiile sau ca nu-si pot recupera banii, contravaloarea produselor", a mai spus Daniel Chitoiu.

El a mentionat ca masurile luate de Guvernul USL au avut efecte benefice asupra industriei energetice.

"In ultimul timp, prin masurile luate de Guvernul USL, eu spun ca industria energetica si-a revenit, a trecut pe profit si ca urmare a liberalizarii pietei de energie, toti producatorii de energie au trecut pe profit.

Imi doresc ca plecand de la profitabilizarea industriei energetice sa avem si celelalte domenii industriale profitabile. Eu sper ca in urmatoarea perioada, ceea ce s-a si intamplat in ultima luna de zile, pretul energiei sa scada", a conchis ministrul Economiei.

Citeste si:
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....