Ziare.com

Chitoiu: PNL nu sustine orice crestere a cotei unice

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 11:44

   

Chitoiu: PNL nu sustine orice crestere a cotei unice
PNL "nu sustine si nu va sustine orice masura de crestere a cotei unice de 16%", declara vicepremierul liberal Daniel Chitoiu, potrivit unui comunicat de presa transmis joi de formatiunea politica.

Antonescu: Cu liberalii la guvernare, cota unica NU va creste (Video)

"In urma speculatiilor aparute in presa care privesc marirea cotei unice de la 16% la 22% si reducerea TVA de la 24% la 22%, Partidul National Liberal face urmatoarele clarificari: La nivelul conducerii USL a avut loc o discutie informala, in perspectiva constructiei bugetului pe 2014, in ceea ce priveste cresterea veniturilor.

Masurile invocate nu sunt cuprinse in prevederile programului de guvernare, iar PNL ramane consecvent angajamentelor facute prin acest document de baza al guvernului USL, aprobat de Parlamentul Romaniei. PNL nu sustine si nu va sustine orice masura de crestere a cotei unice de 16%", se arata in comunicatul de presa transmis de PNL, semnat de Daniel Chitoiu, vicepresedinte al formatiunii politice si ministru al Finantelor.

Cresterea cotei unice ar fi necesara daca FMI si CE nu accepta pentru 2014 un deficit bugetear mai mare din cofinantarea fondurilor UE, pentru a permite majorarea salariilor si a pensiilor, mai ales dupa o incasare la noua luni cu mult sub programul de la inceputul anului, afirma surse oficiale.

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la inceputul anului, din cauza unor performante sub asteptari la nivelul sistemului bancar, provenite si din modificari ale legislatiei fiscale, o colectare mai slaba, explicata inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, si nerealizarea profitului estimat la BNR.

Cu toate acestea, autoritatile au un program de baza pentru anul viitor care nu prespune majorari de taxe, daca va fi acceptata de Comisia Europeana o rectificare bugetara pe ultimul trimestru ce incorporeaza o crestere economica de 2,2% pe acest an si de aplicarea clauzei de investitii pentru 2014. Comisia Europeana discuta in prezent introducerea unei reguli care sa permita depasirea tintelor de deficit bugetar cu sumele alocate investitiilor de cofinantare a programelor sustinute din fonduri UE pentru statele aflate in conditii dificile si fara a periclita nivelul de deficit de 3% din PIB.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a explicat ca in acest an cresterea economica se bazeaza in principal pe exporturi, ceea ce se reflecta negativ in bugetul de stat, pentru ca presupune rambursari de TVA.

Solutia pentru incasari mai mari in 2014, potrivit lui Voinea, ar veni din cresterea agregata interna atat din investitiile publice, inclusiv programe UE, cat si din consumul sectorului privat.

Surse din USL au declarat ca liderii USL au vorbit la finalul ultimei sedinte a Uniunii despre varianta reducerii TVA si cresterii cotei unice in contextul discutiilor legate de constructia bugetara pentru anul 2014.

Discutia ar fi avut loc, potrivit surselor citate, la finalul sedintei USL de vineri cand a venit vorba despre modul in care se va construi bugetul de stat pe anul 2014 si despre necesitatea unor fonduri suplimentare.

In acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea cresterii cotei unice, in prezent de 16%, dar si a reducerii TVA, care acum este de 24%. O varianta a fost ca acestea sa ajunga la acelasi nivel.

Conform surselor din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22% pentru cota unica, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelasi nivel, in functie de eventuale simulari realizate pentru bugetul pe 2014.

Antonescu: A existat o discutie informala despre cresterea cotei unice

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a admis miercuri seara ca a existat o discutie la nivelul USL despre cresterea cotei unice, dar una "informala" si "ipotetica", mentionand ca nu a fost avansata insa ca propunere din partea PSD sau a PNL si nimeni nu a sustinut-o.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor cu FMI, unificarea cotei unice cu TVA la 22% ar permite chiar si o reducere a CAS, iar scenariu cu 20% cota unica si 22% TVA ar acoperi doar pensiile si salariile, care presupun un efort bugetar de 3 miliarde lei.

Comparativ cu bugetul rectificat in vara, executia la septembrie a adus un minus la veniturile bugetare (excluzand fondurile UE) de 2,5 miliarde lei, dupa ce la rectificare au fost taiate 3,5 milliarde lei.

Din cele 2,5 miliarde lei minus pe ultimele doua luni, aproape 40% reprezinta venituri nerealizate din impozitul pe profit al BNR, estimat la circa 1 miliard de lei si nearealizat.

Cu toate acestea, Ministerul Finantelor s-a incadrat semnificativ sub nivelul deficitului convenit cu FMI pentru finele lunii septembrie (9,1 miliarde lei), iar peste doua zile va raporta un deficit de 8,5-8,7 miliarde lei.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca este posibila majorarea fondului de salarii din sistemul public cu pana la 4% in 2014, urmand sa se decida daca din acesti bani vor fi marite salariile cele mai mici din administratia publica sau va fi acoperit impactul negativ al reducerii CAS.

Premierul a mai spus ca "nu s-a taiat nicio pensie" si ca exista resurse bugetare pentru indexarea acestora cu un procent care va depasi rata inflatiei pe anul in curs.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 428 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Aha...

"PNL nu sustine si nu va sustine orice masura de crestere a cotei unice..."
Formularea asta ori e parșivă ori e din categoria "Gura păcătosului adevăr grăiește". Ziceți că nu veți susține ORICE măsură; tot ce se ințelege de aici e că veți susține doar ANUMITE măsuri.
Legind asta de faptul că au avut loc discuții la guvern, e clar că ni se pregătește mărirea jafului. Apropo, domnu' Antonescu - intr-un guvern nu există discuții "ipotetice"! Toate au un scop concret, mai ales cind e vorba de bani adunați de guvernul ăsta...

 

Sa nu va atingeti de cota unica

Multe gafe si greseli ale acestui guvern au fost "inghitite" de romani,dar cresterea cotei unice ar fi cireasa de pe tort.USL este incapabil sa guverneze.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor