Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Chitoiu schimba managementul CEC Bank: Va pleca Radu Ghetea? (Video)

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 15:39
3512 citiri
Chitoiu schimba managementul CEC Bank: Va pleca Radu Ghetea? (Video)
Foto: B1TV

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a precizat, luni, ca nu a fost multumit de activitatea CEC Bank, asa ca a propus o schimbare la nivelul managementului bancii, insa nu poate aprecia daca actualul presedinte al institutiei, Radu Ghetea, va ramane intr-o functie de conducere sau nu.

Declaratiile au fost facute la iesirea de la audierile din Comisia buget-finante a Senatului, la care au mai participat Radu Ghetea si Nicolae Cinteza de la Banca nationala a Romaniei.

"La preluarea mandatului la Finante le-am transmis obiectivele ministerului (care este actionar majoritar la CEC Bank - n.red.), dar si cele prevazute in planul de guvernare al USL, privind activitatea CEC Bank, anume sa finanteze mediul economic, in special IMM, agricultura si unitatile administrativ-teritoriale, le-am solicitat sa ia masuri de modernizare a bancii si de imbunatatire a masurilor de acordare a creditelor si actualizarea sistemului informatic. S-au facut analize lunare, mi-au fost prezentati indicatorii, iar Radu Ghetea imi prezenta activitatea CEC Bank si ea evolua bine de la o luna la alta.

Insa in prezent banca nu si-a indeplinit tintele, nivelul de creditare este de 93% fata de tinta, banca e pe pierdere neta, activitatea manageriala nu a adus impulsul necesar. Asa ca am propus sa schimb sistemul de management la CEC, sa fie unul dualist, format din directorat si Consiliu de supraveghere, sistem ce exista la 21 de banci din Romania. Vreau sa renuntam la sistemul unitar", a declarat ministrul Finantelor.

El a spus ca noul statut se va aproba pana la finalul anului, insa nu se poate pronunta daca Radu Ghetea va ocupa sau nu un loc in comitetul de conducere al bancii.

"La momentul in care vom adopta noul statut, atunci suntem obligati sa prezentam o conducere, pe care o vom alege pe baza CV-urilor depuse, iar legat de domnul Ghetea, vom vedea si in functie de activitatea desfasurata pana la momentul respectiv. Asta a fost si motivul pentru care m-a sunat Traian Basescu. Daca il schimbam asa, nu ii dam noi banii (despagubiri - n.red.), pentru ca nu suntem noi vinovatii", a completat Daniel Chitoiu.

Radu Ghetea, greu de demis: In ce conditii poate fi inlaturat de la conducerea CEC

Ce au vorbit la telefon Chitoiu si Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat ca i-a transmis ministrului de Finante Daniel Chitoiu sa nu il schimbe pe preseditele CEC cu un "politruc" al PNL.

Seful statului a tinut sa sublinieze ca telefonul pe care i l-a dat ministrului de Finante a fost la 40 de zile dupa ce banca acordase imprumutul fiicei sale, Ioana Basescu.

"PSD si-a luat Eximbank si PNL urma sa isi ia in proprie administrare CEC. Am atras atentia: 'Nu il schimbi cu un politruc de al vostru, fie el si provenit din apropierea nasului Rusanu sau finului Chitoiu'.

Discutia era sa nu punem sub semnul intrebarii CEC. Nu am sentimentalisme, daca as fi stiut ca Ghetea nu a facut nimic pentru tara asta, nu as fi facut nimic", a explicat Traian Basescu.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Chitoiu schimbare management CEC Bank, #schimbare management CEC Bank , #ministrul Finantelor