DNA cere urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu - abuz in serviciu si organizare de grup infractional

Marti, 25 Februarie 2014, ora 14:32
10439 citiri
DNA cere urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu - abuz in serviciu si organizare de grup infractional
Foto: Realitatea TV

Seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a cerut, marti, procurorului general sa faca demersurile necesare pe langa Camera Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale in cazul fostului ministru Daniel Chitoiu.

Deputatul PNL este acuzat de DNA de abuz in serviciu si organizarea unui grup infractional in dosarul Carpatica, in perioada in care a fost ministru al Finantelor in Guvernul Ponta.

Potrivit DNA, exista in acest moment indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii octombrie 2013, Chitoiu ar fi initiat adoptarea unei ordonante de urgenta al carei scop exclusiv era sprijinirea grupului infractional constituit pentru a favoriza interesele societatii Carpatica.

"Acest lucru a fost facut in lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotararea Guvernului nr. 561/2009", se precizeaza intr-un comunicat al DNA remis marti presei.

Dezvaluiri din dosarul Carpatica: Ordonanta de urgenta cu dedicatie pentru Ilie Carabulea?

Potrivit documentului citat, demersul lui Chitoiu ar fi avut drept scop "inlaturarea din Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a lui Daniel Tudor, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, precum si inlocuirea acestuia cu o persoana care urma sa garanteze, in mod fraudulos, protectia intereselor financiare ale S.C. Carpatica Asig S.A".

DNA explica apoi ca membrii acestui consiliu sunt numiti, potrivit legii, de Parlament, pentru un mandat de 5 ani, iar revocarea lor se face tot de catre cele doua Camere, doar in cazul in care nu mai indeplinesc conditiile de numire. Asadar, potrivit DNA, singura modalitate in care putea fi revocat Daniel Tudor era "modificarea conditiilor prevazute pentru numirea membrilor consiliului".

Mai cade un cap in dosarul Carpatica: Daniel Tudor, fost presedinte ASF, urmarit penal

Probele aflate la dispozitia DNA arata ca fostul ministru a initiat un proiect de ordonanta de urgenta care reducea numarul membrilor consiliului si prevedea noi cerinte legate de calificarile profesionale minime, fiind introdusa conditia experientei profesionale de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor.

Singurul dintre membrii Consiliului care nu indeplinea noua conditie a fost Daniel Tudor, avand in vedere ca nu isi echivalase studiile efectuate in strainatate.

DNA: Chitoiu a convins Guvernul ca este vorba de angajamente asumate fata de FMI

"In nota de fundamentare au fost invocate angajamentele pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara si le-ar fi asumat cu Fondul Monetar International si cu reprezentantii Comisiei Europene, desi, potrivit probelor administrate, a rezultat ca aceasta mentiune a fost introdusa doar pentru a convinge membrii Guvernului de urgenta reglementarii (...).

Proiectul a fost transmis spre avizare Ministerului Justitiei care a formulat observatii de esenta, invocand interdictia constitutionala a introducerii de incompatibilitati care restrang dreptul la munca pe calea ordonantei de urgenta.

Totodata, a fost invocat caracterul potential neconstitutional al unei ordonante urgenta care modifica dispozitiile referitoare la membrii consiliului, la mai putin de trei luni de la adoptarea de catre Parlament a unei legi care reglementa acelasi domeniu", mai sustine DNA.

Chitoiu a transmis proiectul catre Secretariatul Guvernului fara a inlatura prevederile contestate si fara a intocmi o nota justificativa, iar proiectul de ordonanta a fost supus aprobarii pe lista suplimentara a sedintei de Guvern din dimineata zilei de 16 octombrie 2013, fara a exista avizul Consiliului Legislativ.

Acesta era obligatoriu potrivit prevederilor art. 24 alin. 2 din H.G. nr. 561/2009.

In aceeasi zi a fost aprobata Ordonanta de urgenta nr. 94 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania.

"Initierea unui act normativ care nu urmareste un imperativ social, ci protejarea intereselor unui grup si care nu se adreseaza unei situatii generale, ci unei persoane determinate, in lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile, reprezinta o indeplinire defectuoasa a atributiilor care ii reveneau in calitate de ministru", se mai arata in comunicatul citat.

In plus, grupul infractional care viza protejarea intereselor Carpatica Asig ar fi beneficiat de posibilitatea de a influenta deciziile autoritatii de supraveghere si control.

Cine mai este implicat in dosarul Carpatica

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost arestat preventiv in dosarul Carpatica (Video)

Tot in dosarul Carpatica s-a inceput, saptamana trecuta, urmarirea penala a presedintelui ASF, Dan-Radu Rusanu, pentru constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu. Acesta este suspectat ca a intocmit si a avizat proiectul OUG privind ASF si ca ar fi acceptat "protejarea frauduloasa" a intereselor SC Carpatica.

De asemenea, omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost arestati preventiv in 29 ianuarie, fiind acuzati ca au tergiversat si influentat rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari.

Dosarul Carpatica: Ilie Carabulea si complicele sau raman in arest

Mirzac a demisionat pe 12 februarie din functia de membru neexecutiv in Consiliul ASF.

Mai sunt urmariti penal in acest dosar sotia lui Daniel Chitoiu, Laura Chitoiu, precum si Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig, si Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar la ASF.

Laura Chitoiu este acuzata de abuz contra intereselor publice, in calitate de director al Directiei Avizari din cadrul ASF, functie din care s-a autosuspendat

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#DNA Chitoiu urmarire penala, #Chitoiu Carpatica DNA, #Daniel Chitoiu urmarit penal , #PNL