Pe cine apara zidul din jurul lui Chitoiu? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 14:19
11063 citiri
Pe cine apara zidul din jurul lui Chitoiu? (Opinii)

Votul din Camera Deputatilor impotriva urmaririi penale a lui Daniel Chitoiu era previzibil din toate punctele de vedere: si politic, si penal. Previzibil si foarte grav pentru ca din nou Parlamentul izbeste frontal statul de drept.

Matematica votului secret, 248 de voturi impotriva solicitarii DNA si numai 108 pentru, arata clar ca actuala majoritate s-a mobilizat in favoarea fostului vicepremier. PNL sustine ca ar fi votat pentru ridicarea imunitatii, linie anuntata de insusi Crin Antonescu. La fel PDL si PP-DD.

Sigur, in privinta liberalilor, eu una n-as baga mana in foc ca toti colegii d-lui Chitoiu au vrut sa-l dea pe mana procurorilor. Si cand spun asta ma bazez, de exemplu, pe votul dat de liberali in cazul altui fost ministru PNL la care procurorii nu pot ajunge, Varujan Vosganian. De fapt si dl. Antonescu spune: "nu stiu daca toti au votat pentru, dar, in orice caz, coplesitoarea majoritate".

Este adevarat ca dl. Chitoiu nu mai este in gratiile lui Crin Antonescu, desi imi aduc aminte ca domnia sa nu s-a aratat la fel de intransigent de fiecare data. Cand Daniel Chitoiu si-a anuntat demisia de la conducerea Ministerului de Finante, dl. Antonescu a tinut sa sublinieze ca aceasta decizie nu are nicio legatura cu dosarul in care era anchetata la vremea respectiva doar d-na Chitoiu.

Apoi, in prima sa conferinta de presa de dupa ruperea USL, Crin Antonescu isi exprima dubiile in privinta dosarului ASF si cerea presei sa il ia la puricat:"PNL nu va obstructiona sau amana demersurile Justitiei (in cazul Chitoiu - n.red.), dar fac apel la dvs, v-am dat noi, acesti parlamentari, acest drept si singura pretentie e sa il folositi, numai dvs aveti dreptul sa discutati despre elementele publice din anumite spete.

Nu ar fi interesanta o dezbatere pana unde e normal sa ajungi cu imaginea asta de penal pentru o ordonanta adoptata de Guvern si trecuta prin Parlament, sa ajungi ca Vosganian la subminarea economiei nationale, pentru ca ai adoptat o HG impreuna cu un intreg guvern, dar numai tu esti tras la raspundere? Dorinta mea ar fi ca dvs. sa cercetati aceste lucruri".

Dar sa zicem ca liberalii au votat, intr-adevar, dupa cum au anuntat, adica impotriva colegului lor, cel putin intr-o "covarsitoare majoritate". PSD in schimb nu a anuntat nicio indicatie de vot, iar mai multi social democrati au anuntat inainte de vot ca vor urma recomandarea Comisiei juridice, care daduse aviz negativ, cu numai 4 voturi impotriva.

Pe de-o parte, exista o aversiune teribila, transpartinica fata de tot ce inseamna DNA. Nici sa fi fost pusi sa voteze in favoarea cererii DNA, nu cred ca social democratii s-ar fi supus, mai ales in conditiile unui vot secret.

Probabil ca in mentalitatea celor mai multi politiceni romani Justitia este un adversar care trebuie blocat si lovit prin toate mijloacele cu putinta.

Sigur ca toti sunt constienti de efectele asupra MCV si imaginii Romaniei ale acestor voturi impotriva Justitiei care au devenit aproape regula. Ca dovada reactia ferma si rapida a ambasadei SUA, care cere egalitate in fata legii. Dar nu conteaza. Imperativul suprem, dovedit si in "martea neagra", si in toate celelalte incercari de ciuntire a legislatiei, este in favoarea penalilor din politica. Daca nu prin asalturi de proportii ca in "martea neagra", macar cu asemenea sabotaje.

Nu cred ca e de neglijat apoi nici faptul ca PSD pare sa aiba grija de aripa disidenta din PNL, care a ajutat-o la votul de investitura a Guvernului Ponta 3, aripa din care Daniel Chitoiu face parte.

Dar in cazul lui Daniel Chitoiu cred ca este vorba de ceva mai mult.

Sa nu uitam ca dosarul ASF este unul special. Pentru prima data nu este anchetat doar vreun contract, ci un act normativ emis de Guvernul Romaniei. Un act normativ despre care procurorii sustin ca ar fi fost promovat de ministrul Finantelor pentru a favoriza interesele unei firme private.

Avem in dosar niste interceptari telefonice care sugereaza destul de clar aceasta legatura directa dintre ordonanta si interesele acestei firme. Procurorii vorbesc despre un grup infractional organizat pentru promovarea intereselor Carpatica SA.

Doar ca un proiect promovat de Daniel Chitoiu nu putea fi adoptat de Guvern fara semnatura premierului, adica ceea ce puncteaza si Crin Antonescu in declaratia citata mai sus. Iar premierul a semnat in pofida obiectiilor Ministerului Justitiei.

"Proiectul a fost transmis spre avizare Ministerului Justitiei care a formulat observatii de esenta, invocand interdictia constitutionala a introducerii de incompatibilitati care restrang dreptul la munca pe calea ordonantei de urgenta. Totodata, a fost invocat caracterul potential neconstitutional al unei ordonante urgenta care modifica dispozitiile referitoare la membrii consiliului, la mai putin de trei luni de la adoptarea de catre Parlament a unei legi care reglementa acelasi domeniu", au aratat procurorii.

Poate ca Victor Ponta n-o fi stiut despre aceste obiectii, pentru ca dl. Chitoiu le-ar fi trecut sub tacere la promovarea proiectului, dar ma intreb daca nu cumva era de datoria premierului sa stie exact ce semneaza, sa ceara personal punctul de vedere al Ministerului Justitiei, daca el lipsea accidental din documentatie?

Ma intreb daca nu cumva dl. Ponta insusi nu-si doreste ca dosarul ASF sa ia prea mare avant pentru ca nu cumva sa ajunga in zone foarte periculoase. Si atunci poate ca mai bine ca dl. Chitoiu sa nu fie anchetat. In ancheta oamenii mai vorbesc una, alta ca sa scape mai ieftin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#imunitate Daniel Chitoiu, #dosarul ASF, #guvern ordonanta ASF , #PNL