Chitoiu: In cel mult un an vom rescrie Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 15:51
1962 citiri
Chitoiu: In cel mult un an vom rescrie Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala
Foto: Arhiva

Ministerul Finantelor va rescrie in cel mult un an Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, acte normative care in ultimii noua ani au suferit zeci sau chiar sute de modificari, iar contribuabilii au mari probleme de aplicare a legislatiei, afirma ministrul desemnat la Finante, Daniel Chitoiu.

"In programul de guvernare avem o serie de masuri pentru imbunatatirea legislatiei si-mi doresc ca in maxim un an sa avem o legislatie predictiva si un Cod Fiscal si Cod de procedura fiscala rescrise. Din 2003 au suferit zeci si sute de modificari", a spus Chitoiu la audierile din comisiile reunite de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat

El a adaugat ca de multe ori contribuabilii de buna credinta nu pot sa aplice corect legislatia fiscala pentru ca nu mai stiu ce acte normative sunt in vigoare.

Chitoiu: Ne propunem cresterea veniturilor la 38-40% din PIB

De asemenea, Daniel Chitoiu si-a propus sa creasca nivelul veniturilor bugetare pana la 38-40% din PIB in 2016, de la 32% in prezent, prin reducerea taxelor, care sa diminueze povara fiscala, si o mai buna colectare, rezultata din restructurarea Fiscului.

"Avem in jur de 32% din PIB, in timp ce media UE e de 42-44%. Trebuie sa luam masuri atat de natura administrativa, cat si organizatorica (...) Sarcina fiscala din prezent, daca ar fi platita la termen si in cuantumul legal, printr-o imbunatatire a colectarii, poate sa ne duca la o colectare de 38-40%. Masurile de reducere a fiscalitatii au rolul de a stimula incasarile si de a largi baza de impozitare", a spus Chitoiu, la audierile de la comisiile reunite de buget - finante din Parlament.

El a amintit ca in programul de guvernare se stipuleaza reducerea TVA de la 24% la 19% pana in 2016 si scaderea CAS cu 5 puncte procentuale de la angajator.

Chitoiu crede ca restructurarea si reorganizarea ANAF, precum si simplificarea procedurilor de declarare si plata vor reprezenta solutia pentru cresterea veniturilor bugetare, absolut necesara pentru continuarea ajustarii fiscale.

"Institutiile de colectare au fost atacate si prezentate in mass-media ca nu-si fac treaba si, mai mult decat atat, ca sunt in complicitate cu cei care fac evaziune si de aceea nu cresc veniturile la buget. Mi-as dori ca ANAF la finele mandatului, cu exceptia localelor, sa devina o institutie performanta cum sunt celelalte din Europa, la nivelul celor din Franta, Germania sau Spania. Exista in negociere un proiect de restructurare a ANAF impreuna cu Banca Mondiala, astfel incat sa reusim o colectare de 38-40% la nivelul anului 2016", a mai afirmat Chitoiu.

#Daniel Chitoiu cod fiscal, #Daniel Chitoiu cod procedura fiscala, #Daniel Chitoiu colectare venituri , #stiri Daniel Chitoiu
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5