Basescu cere moderatie in vanzarea terenurilor catre straini. Constantin il sustine

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 22:39
2082 citiri
Basescu cere moderatie in vanzarea terenurilor catre straini. Constantin il sustine
Foto: Arhiva

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune, despre recomandarea sefului statului ca proprietarii de terenuri sa vanda strainilor "tot atata pamant cat ne-au vandut altii noua", ca "foarte bine a facut" si ca el a lansat de foarte mult timp "apelul acesta" catre cei care au terenuri.

Ministrul Agriculturii a afirmat, vineri, la Campina, raspunzand unei intrebari, ca "foarte bine a facut" presedintele Traian Basescu atunci cand le-a recomandat proprietarilor de terenuri sa vanda strainilor "tot atata pamant cat ne-au vandut altii noua".

"Eu am facut apelul acesta de foarte mult timp pentru ca sunt in pozitia in care trebuie sa si fac ceva, nu doar sa vorbesc. Am spus de fiecare data ca la 1 ianuarie 2014 va expira acea perioada de sapte ani ca si perioada tranzitorie, dupa care trebuie liberalizata piata funciara si catre persoanele fizice straine.

Investitorii straini care au vrut sa cumpere terenuri in Romania au putut sa o faca si pana acum prin societatile comerciale. Deci, suprafete mari care se exploateaza in Romania sau in alte state membre nu sunt, de regula, in proprietatea persoanelor fizice. Cei care doresc sa fac agricultura intensiva sigur ca vin si cumpara prin societati", a spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a precizat ca Guvernul are in vedere unele masuri prin care sa ii incurajeze pe fermierii romani sa cumpere terenuri agricole, exemplificand cu "ordonanta de microcreditare", aprobata in urma cu o luna si prin care sunt sprijiniti fermierii care acceseaza fonduri europene, dar si pe cei care vor sa cumpere terenuri.

"Cu un avans de doar 10% si cu o garantare de catre stat a 50% din diferenta, (fermierii - n.red.) pot in anul 2013, deci inainte de liberalizare, sa acceseze, sa cumpere terenuri inaintea persoanelor fizice straine. Asta e o masura. Alta este dreptul de preemtiune. Aici, probabil ca odata cu modificarea legii de functionare a Agentiei Domeniilor Statuluii, se va transforma intr-o agentie care nu doar administreaza fondul funciar, ci si reglementeaza piata funciara.

Vom avea posibilitatea sa acordam un drept de preemtiune de la 1 ianuarie 2014, pe care sa il exercite statul sau vecinii, arendasii terenului respectiv", a spus Daniel Constantin.

Basescu: Ar trebui sa vindem tot atata pamant cat ne-au vandut altii noua

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, referitor la faptul ca in curand, prin Tratatul de aderare la UE, strainii vor putea cumpara pamant in Romania, ca trebuie gasite solutii de a-i credita pe agricultorii romani in conditii avantajoase, astfel incat ei sa poata fi cei care cumpara pamantul.

"Foarte curand, prin Tratatul de aderare la UE, strainii vor putea cumpara pamant in Romania. Eu nu spun sa nu cumpere, dar spun, pe de alta parte, ca ar trebui sa vindem tot atata pamant cat ne-au vandut altii noua", a spus Basescu, in discursul rostit cu ocazia participarii la expozitia "AgriPlanta - RomAgroTec 2013", organizata la Fundulea.

"Si, pe de alta parte, avem obligatia - Presedintie, Guvern, Parlament - sa gasim solutia de a-i credita pe agricultorii romani in conditii avantajoase, in asa fel incat ei sa poata fi cei care cumpara pamantul. Avem nevoie si de o agentie a statului, care, atunci cand omul vrea sa vanda pamantul neaparat, sa-l poata cumpara si sa-l scoata la vanzare in conditii in care statul va stabili ca se incardeaza in politica agricola a Romaniei", a continuat Basescu.

El a mai spus ca "a fi in UE nu inseamna a nu avea reguli nationale".

"O uzina de masini azi e aici maine se muta in Maroc, o fabrica de bujii azi e la Blaj maine se muta in Asia (...), ce nu se poate delocaliza este pamantul. Acesta este cel care ne garanteaza si bunastarea, nu numai hrana; pamantul, agricultua, turismul, frumusetile tarii sunt lucruri care nu se pot delocaliza. Cum avem grija de ele si cum le valorificam ne construim practic garantia, liniile de forta ale viitorului acestei natiuni", a mai spus presedintele.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...