Bucurestiul ataca o decizie luata de Putin: Este de datoria noastra sa luptam!

Vineri, 14 August 2015, ora 10:48
6839 citiri
Bucurestiul ataca o decizie luata de Putin: Este de datoria noastra sa luptam!

Ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, atrage atentia asupra unei masuri luate de presedintele rus, Vladimir Putin, intr-o scrisoare adresata institutiei de profil din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).

Oficialul de la Bucuresti critica decizia luata la Kremlin, potrivit careia alimentele patrunse in tara in pofida sanctiunilor impuse importurilor din Vest sa fie distruse.

In scrisoarea adresata directorului general al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Jose Graziano da Silva, publicata pe site-ul ministerului, Daniel Constantin scrie ca "decretul emis de presedintele Rusiei, prin care decide sa fie distruse alimente provenite din Occident, interfereaza cu angajamentele acestei tari asumate ca parte a FAO".

El aminteste ca aceste angajamente au fost asumate in cadrul unei conferinte sustinute in Romania, in 2014, pe care a prezidat-o.

"Avand in vedere functia mea de ministru al Agriculturii in cadrul unei tari care lupta pentru reducerea risipei alimentare, consider ca este de datoria noastra sa popularizam termenii decretului catre toti oamenii afectati de foamete si saracie. Este de datoria noastra sa luptam impotriva acestei risipe alimentare", a remarcat Daniel Constantin.

Ministrul roman al Agriculturii a apelat la FAO pentru ca institutia organizeaza intalniri frecvente cu reprezentantii Rusiei si spera ca, in acest mod, sa se gaseasca o solutie.

"Distrugerea alimentelor intr-o lume care se lupta cu foametea severa este inadecvata si imorala si trebuie sa ne unim eforturile pentru a opri asemenea actiuni. Sunt disponibil pentru a contribui la rezolvarea acestei probleme", a incheiat Daniel Constantin.

Decretul semnat de Putin

Pe 31 iulie, oficialii de la Moscova au aprobat o procedura de distrugere a produselor europene care au ajuns ilegal pe teritorul rus, sfidand astfel contrasactiunile impuse Occidentului de catre Kremlin.

Potrivit documentului, distrugerea poate fi efectuata "prin orice modalitate", atata vreme cat respecta "obligatiile prevazute de legislatia in domeniul protectiei mediului inconjurator".

Insa populatia nu priveste cu ochi buni aceasta masura. Sute de mii de rusi au semnat o petitie prin care ii cer presedintelui rus, Vladimir Putin, sa anuleze ordinul. In schimb, ei recomanda ca mancarea patrunsa "ilegal" pe teritoriul tarii sa fie donata categoriilor defavorizate.

Putin atinge coarda sensibila a rusilor. Foamea naste revolte

Nu toate alimentele fac obiectul interdictiilor. Caviarul ("mancarea tarilor"), adorat de bogatii Rusiei, este importat din Italia, pentru ca pescuitul din Marea Caspica este momentan interzis.

"Mancarea tarilor" nu e pe lista neagra a Rusiei: Produsul importat din UE, in ciuda sanctiunilor

Dar pentru a fi acceptata in tara lui Vladimir Putin, firma exportatoare a fost nevoita sa puna pe eticheta numele unei companii rusesti si sa omita sa scrie ca produsul este fabricat in Italia.

Citeste si:
Kelemen Hunor, despre situația politică din România: ”În 13 ani am avut 13 guverne fără să le menţionez pe cele interimare”
Kelemen Hunor, despre situația politică din România: ”În 13 ani am avut 13 guverne fără să le menţionez pe cele interimare”
Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), a declarat vineri, în deschiderea celui de-al XV-lea Congres al formaţiunii, că ţara are nevoie de o guvernare stabilă...
PNL a depus o sesizare la Camera Deputaților împotriva parlamentarilor AUR care l-au bruscat pe Florin Roman la citirea moțiunii de cenzură
PNL a depus o sesizare la Camera Deputaților împotriva parlamentarilor AUR care l-au bruscat pe Florin Roman la citirea moțiunii de cenzură
Deputatul PNL Cristian Băcanu a depus vineri, 17 septembrie, o sesizare la Camera Deputaților împotriva parlamentarilor AUR Antonio Andrușceac și Ciprian-Titi Stoica, care în urmă cu o...
Sursa: Ziare.com