Case in locul irigatiilor devalizate - raportul Corpului de Control al Ministerului Agriculturii

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 15:26
1778 citiri
Case in locul irigatiilor devalizate - raportul Corpului de Control al Ministerului Agriculturii

Amploarea dezastrului din irigatii a fost dezvaluita de un raport al Corpului de Control de la Ministerul Agriculturii: peste jumatate dintre sistemele de irigatii sunt nefunctionale ori au disparut. In locul lor, au aparut case de vacanta.

Actiunea declansata cu ajutorul Corpului de Control a inceput cu judetul Timis, unde multi dintre cei care au preluat infrastructura de irigatii au schimbat destinatia acesteia.

La Urseni, de exemplu, in locul sistemului de irigatii, a fost construita o cabana in care se organizeaza nunti si botezuri.

Pe terenurile din jurul marilor orase s-au construit diverse imobile, dupa ce, in prealabil, terenurile au fost acoperite, iar instalatiile au fost vandute la fier vechi.

"Mare parte dintre cei care au preluat au folosit infrastructura in irigatii, dar o anumita parte, care avand cadrul legal care spunea iau infrastructura si fac ce vreau cu ea, nu au investit in continuare si nu au folosit-o pentru irigatii.

In toata aceasta perioada s-au predat 1019 statii de punere sub presiune. Astazi mai sunt functionale sau mai exista 549. Deci jumatate din statii nu mai sunt functionale", a dezvaluit ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o emisiune televizata.

De asemenea, Constantin a precizat ca actiunea inceputa acum doua saptamani in jurul orasului Timisoara, dupa emiterea ordonantei de urgenta, va continua in toate zonele, in jurul oraselor mari, unde terenurile pe care erau amplasate sistemele de irigatii devenisera tentante.

Pentru a stopa devalizarea si a se asigura ca infrastructura secundara ramane cu destinatia finala irigatii sau desecare, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care transferul nu se mai face in proprietate, ci in comodat, tot gratuit, pentru o perioada de cinci ani.

In cazul in care fermierul nu schimba destinatia si face in continuare investitii, se poate negocia extinderea perioadei cu pana la 20 de ani. Practic, infrastructura ramane in proprietatea lui si poate aplica pentru fonduri europene pentru modernizarea acesteia.

Citeste si:
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat vineri, 15 octombrie, că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Sursa: Ziare.com