Constantin: Produsele romanesti trebuie sa recastige piata nationala

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 20:39
2340 citiri
Constantin: Produsele romanesti trebuie sa recastige piata nationala

Implementarea brandului de tara va conduce la cresterea vanzarilor de produse romanesti, obiectivul fiind "recastigarea pietei nationale", unde exista foarte multe produse din import, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Brandul de tara, care va fi implementat in perioada urmatoare, va vorbi "mai mult despre prpdusele romanesti, decat denumirea de produse traditionale", a precizat Daniel Constantin, intr-o conferinta sustinuta in Sibiu, relateaza Mediafax.

"Lucram sa identificam sumele in buget ca sa cream acest brand de tara. Trebuie sa gasim cel mai potrivit concept", a spus ministru. Potrivit spuselor sale, in cel mult o luna si jumatate vor exista produse cu noul brand de tara in magazine.

Standurile cu produsele romanesti branduite cu noul concept vor fi mai vizibile in supermarketuri, acest lucru urmand sa conduca la o crestere a vanzarilor.

"Pe zona de legume fructe, in hipermarketuri avem in acest moment doar 40 - 45 la suta produse romanesti, restul fiind import. Credem ca si acest brand poate sa duca la vanzari mai mari de produse romanesti", a explicat Constantin.

De asemenea, ministrul a declarat ca isi doreste ca si preturile sa fie mai mici.

De ce alimentele importate sunt mai ieftine decat cele romanesti

Costul de productie in Romania, atat pentru carne, cat si pentru legume si fructe, este mai mare comparativ cu unele tari europene, astfel ca produsele din import sunt mai ieftine decat cele autohtone, a declarat Constantin.

"Romania importa carne in primul rand pentru ca nu exista suficienta materie prima pe piata romaneasca, iar in al doilea rand si datorita pretului mai bun pe import. Costul de productie in Romania, nu numai la zootehnie, dar si la productia vegetala, este mai mare. La productia vegetala, din cauza faptului ca nu exista asociere suficienta", a spus Constantin.

El a aratat ca multe ferme din Romania sunt inca foarte mici, iar din acest motiv costurile de productie raman ridicate.

"Acesta este motivul pentru preturile mari si la zootehnie, si la productie vegetala, si la horticultura. Pentru a putea rezolva aceste probleme vrem sa vorbim pe de-o parte de zona de asociere, pentru ca in momentul in care ai fermele asociate, in momentul in care nu mai ai 90% din efective in ferme de unu si doua capete, sa spunem la vaci, si ai ferme cu adevarat importante, atunci poti sa vorbesti de un cost de productie ceva mai mic", a afirmat el.

Ministrul a dat ca exemplu sectorul lactatelor, unde 90% din productie vine de la gospodariile cu unu sau doua animale.

"Nu poti sa vorbesti de un cost de productie scazut intr-o ferma atat de mica. Anul acesta si dupa 2014 vom insista pe fermele familiale, adica sa facem un pas, de la fermele de subzistenta si semi-subzistenta la fermele familiale.

In Romania, agricultura este polarizata. Exista foarte multe ferme mici si ferme extrem de importante, poate cele mai mari ferme din Europa, prin dimensiuni atat de mari. Lipseste, din pacate, ca si in alte zone ale economiei romanesti, clasa de mijloc, si-atunci putem sa punem accentul pe ferma familiala", a mentionat Constantin.

Scaderea TVA la paine si carne va ajuta firme care sunt in pericol de insolventa din cauza nivelului ridicat al evaziunii

Evaziunea fiscala a ajuns atat de departe incat multe fabrici importante din domeniile panificatiei si carnii ar putea intra in insolventa in urmatoarea perioada, a subliniat ministrul Agriculturii.

"Pe zona de panificatie sunt mai multe fabrici care sunt in pericol de insolventa. Nu mai vorbesc de zona de carne, unde sunt fabrici mari. Am ramas surprins sa constat la una dintre cele mai mari fabrici din Romania, infiintata dupa 1989, e-adevarat, dar cu o traditie de 20 de ani, care imi spunea ca anul trecut este primul an in care nu a reusit sa incheie pe profit. Nu pot sa va dau nume", a precizat Constantin.

El mai spune ca problemele pe care le au marile fabrici sunt un semnal de alarma si, din acest motiv, vrea sa aiba succes introducerea experiementala de TVA redus la paine.

"Pentru ca, daca va avea succes, de la 1 ianuarie 2014 putem sa il extindem si la carne, si la legume-fructe. Evaziunea este enorma si trebuie sa o combatem prin aceste masuri", a adaugat ministrul.

El a accentuat ca sectorul agro-alimentar nu are probleme pe fondul scaderii consumului, ci in principal din cauza evaziunii.

"Va dau un exemplu la pui. Anul trecut am exportat pui de 250 milioane euro. Mai mult decat am importat. Balanta este pentru prima data pozitiva. Exportam foarte mult, dar cu toate acestea industria nu sta bine, pentru ca pe piata interna are o competitie neloiala prin evaziunea fiscala. Si din acest motiv nu pot sa supravietuiasca, chiar daca au o cifra atat de buna la export", a continuat ministrul Agriculturii.

El a afirmat ca evaziunea fiscala "a ajuns atat de departe" incat multe fabrici importante ar putea intra in insolventa daca nu se actioneaza.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Daniel Constantin brand tara, #brand produse romanesti, #crestere vanzari produse romanesti , #ministrul Agriculturii
Comentarii