Ziare.com

Daniel Constantin dezvaluie un adevar socant: Aeroportul Otopeni a primit subventie pentru pasune

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 14:25

   

Daniel Constantin dezvaluie un adevar socant: Aeroportul Otopeni a primit subventie pentru pasune
Ministerul Agriculturii va redacta o lista neagra a celor care primesc subventii pentru terenuri, dar nu le folosesc in scop agricol, printre acestia numarandu-se si aeroportul Otopeni, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Aeroportul Otopeni primea pana acum pentru pasunea pe care o avea sprijin de intretinere a respectivei pasuni. Acum intra pe o lista neagra si nu va mai aparea in categoria fermierului activ, deci nu va mai primi sprijin din 2014", a spus Constantin.

El a afirmat ca masura "are darul de a tinti" fondurile europene catre cei care lucreaza cu adevarat in agricultura si care au nevoie de sprijinul respectiv.

"Pentru perioada 2014-2020 se va constitui o lista neagra unde vor fi cei exceptati din categoria fermierilor activi. Sprijinul pe suprafata atat pentru pasune, cat si pentru cultura mare va fi primit doar de cei care activeaza si care nu vor fi pe aceasta lista neagra", a adaugat ministrul.

Plata pentru agricultori, prelungita

Plata pe suprafata acordata fermierilor din fonduri europene (SAPS) va fi prelungita si pentru perioada 2014-2020 si va ajunge la 196 de euro pe hectar, fata de 139 de euro in prezent, a subliniat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la un seminar organizat de Mediafax.

Legea pajistilor

Constantin a mai anuntat ca Guvernul va aproba in sedinta de marti o ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii pajistilor, care este in vigoare de doi ani, insa nu are norme de aplicare, principala modificare vizand sprijinirea asociatiilor traditionale pentru a beneficia de fonduri europene destinate intretinerii pajistilor.

"Astazi (marti - n.red.), in sedinta de Guvern se va aproba Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii pajistilor, o ordonanta pe care o asteptam de mult timp, mai ales cei care sunt proprietari sau cei care vor sa concesioneze pajistile de la consiliile locale, intr-o perioada in care se depun deja cereri, si vrem sa modificam legea pana la momentul cand se vor finaliza primirile de cereri, astfel incat in acest an beneficiarii de ajutoare de plata pe suprafata pajisti sa fie crescatorii adevarati de animale din comunele respective", a declarat, marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Fonduri europene pentru agricultori

Aproximativ 1% dintre cei peste un milion de fermieri primesc jumatate din totalul sprijinului financiar pe care Comisia Europeana il acorda Romaniei pentru agricultura, a mai precizat ministrul Agriculturii, citat de Mediafax.

Constantin: Agricultorii vor primi despagubiri, daca au pierderi neasigurate

Constantin a spus ca din 2014 Comisia Europeana a introdus posibilitatea ca sumele acordate fermelor mari sa fie plafonate la 300.000 de euro, indiferent de suprafata acestora.

Romania nu a fost de acord cu masura respectiva si se discuta fie ca sumele sa nu fei plafonate deloc, fie ca baremul sa fie de 600.000 de euro.

Minstrul a precizat ca jumatate din banii pe care ii primesc de la Comisia Europeana cei peste un milion de fermieri sunt acordati catre 1% dintre agricultori.

Ordonanta pentru camerele agricole

Ordonanta de urgenta privind camerele agricole ar putea fi aprobata de Guvern peste cateva saptamani, dupa ce se va ajunge la un acord privind statutul acestora, daca vor fi ONG-uri sau structuri in subordinea consiliilor judetene, a adaugat Daniel Constantin.

Top 5 sfaturi pentru accesarea fondurilor europene in agricultura

"Proiectul de ordonanta de urgenta (privind modificarea legii camerelor agricole - n.red.) este in curs de avizare de mai bine de o luna. S-a ajuns la o solutie comuna despre ce ar trebui sa faca camerele agricole. Singura discutie care a mai ramas este daca vor fi ONG-uri sau structuri in subordinea consiliilor judetene", a precizat ministrul Agriculturii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1936 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Normal. Buna subventie. Ar trebui subventionate si grauntzele pe

le arunca zilnic avioanelor, ca sa nu zboare cu burta goala... ca tot un fel de pasari sint si ele!

 

 

Teren de pasune o avea,

dar nu am vazut niciun animal la pascut pe Aeroport. E drept ca ciobani au mai aparut prin zona, de ex Gigi Becali.

 

 

se cheama ca e pasune

Daca proprietarul coseste iarba si o vinde drept nutretz, se cheama ca e pasune.
PS: Ma indoiesc ca a mancat vre-un animal iarba cosita din jurul aeroportului, dar asta este alta treaba.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor