Constantin anunta controale la firma romaneasca care a exportat carne de cal in Grecia (Video)

Joi, 28 Februarie 2013, ora 15:27
1426 citiri
Constantin anunta controale la firma romaneasca care a exportat carne de cal in Grecia (Video)
Foto: Digi 24

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, joi, ca se fac controale la societatea care ar fi exportat carne de cal in loc de cea de vita in Grecia.

"Aseara am primit comunicatul de presa, pana in acest moment nu avem identificate loturile la care se face referire, e vorba de o societate din Romania alta decat cele doua care au fost luate initial in discutie. Aceasta a exportat direct in Grecia, nu prin intermediari.

Medicii veterinari au luat probe de la unitatea respectiva, care exporta vita in sudul Romaniei si in Grecia, ea este acreditata si pentru sacrificarea cailor. Noi avem toate informatiile si documentele despre societate, asteptam doar de la colegii din Grecia lotul respectiv", a explicat ministrul Agriculturii, care a reiterat ca a actionat pe baza informatiilor aparute in presa si ca daca se va dovedi ca au fost adevarate, atunci se vor aplica sanctiuni.

Autoritatea pentru alimentatie publica din Grecia (Efet) a anuntat, miercuri, ca a descoperit urme de carne de cal in mostrele prelevate din pachete de carne congelata importate din Romania, care erau etichetate drept carne de vita.

"Doua mostre pozitive au fost descoperite din totalul de 26 de analize efectuate pana acum", a comunicat Efet.

Carne de cal, depistata in Grecia in pachete etichetate drept vita importate din Romania

Oficialii europeni s-au intalnit, luni, pentru a discuta despre inasprirea regulilor privind etichetarea alimentelor. Autoritatile au apreciat ca scandalul carnii de cal nu reprezinta un risc pentru sanatatea consumatorilor, fiind o problema de etichetare gresita.

Scandalul a izbucnit luna trecuta cand in burgerii din Marea Britanie si Irlanda a fost gasita carne de cal. De atunci, magazinele din Europa au fost nevoite sa scoata din rafturi produsele afectate.

Franta si Germania vor, in mod obligatoriu, sa se verifice traseul produselor, cat si modul in care acestea au fost etichetate.

Cel putin zece tari sunt implicate in aceasta problema. In Romania, in urma controalelor coordonate de ANSVSA, au fost descoperite in Bucuresti pachete de trei-cinci, pana la 12 kilograme de carne etichetata ca vita, dar care era de cal. Vinovata se face o firma din Blaj, al carei administrator este cercetat acum pentru inselaciune.

De altfel, controalele la cele doua unitati autohtone, care au fost acuzate initial de etichetare gresita, nu au aratat nereguli.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Constantin Grecia carne cal Romania, #Constantin scandal carne de cal, #Grecia carne cal etichetata vita , #ministrul Agriculturii