Constantin: Fara legea intoarsa de Basescu, strainii pot cumpara teren fara restrictii

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 21:21
2155 citiri
Constantin: Fara legea intoarsa de Basescu, strainii pot cumpara teren fara restrictii

In timp ce piata funciara a fost liberalizata de la 1 ianaurie, in conformitate cu Tratatul de aderare la UE, legea care le da romanilor drept de preemptiune la achizita terenurilor se afla inca in lucru, dupa ce aceasta a fost respinsa de presedintele Basescu.

In absenta legii, romanii nu au drept de preemptiune la cumparare, a atras atentia ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, potrivit Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a cerut marti Parlamentului reexaminarea Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

"Lucram la lege si speram sa fie aprobata cat mai curand. Prevederile privind liberalizarea pietei funciare din Tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2014, data de la care strainii sunt liberi sa cumpere teren in Romania. In absenta legii, romanii nu au drept de preemptiune la cumparare", a spus Constantin.

Presedintele nu contesta dreptul de preemtiune

Basescu respinge legea care restrictioneaza cumpararea de terenuri agricole

Potrivit acestuia, legea va fi modificata astfel incat sa fie aprobata cat mai repede.

"Am luat act de cererea de reexaminare a legii formulata de presedinte. Dreptul de preemptiune al arendasului, vecinilor si statului - in fapt esenta acestei legi - nu au fost contestate.

Credem ca trebuie facut tot ce e posibil pentru a grabi procesul de reexaminare astfel incat interesul agricultorilor si al comunitatilor locale sa fie cat mai bine protejat", a mai spus ministrul.

Proiectul de lege initiat de Ministerul Agriculturii prevede ca arendasii, vecinii, tinerii fermieri, pana in 40 de ani, si statul vor avea drept de preemptiune la cumpararea terenurilor agricole in fata persoanelor fizice straine, incepand cu 1 ianuarie 2014.

Conform Tratatului de aderare la UE, Romania s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel incat cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole.

Quarterly Report - Editia 4

Realme lansează smartphone-ul realme C67. Cu ce specificații vine
Realme lansează smartphone-ul realme C67. Cu ce specificații vine
Realme lansează modelul realme C67, un dispozitiv ce vine la un preț accesibil. realme C67 este cel mai avansat model din seria C, echipat cu o platformă Snapdragon pe 6nm și o cameră...
Apple introduce o nouă funcție de confidențialitate pe iPhone pentru protecția utilizatorilor. Cum o puteți activa
Apple introduce o nouă funcție de confidențialitate pe iPhone pentru protecția utilizatorilor. Cum o puteți activa
Apple a lansat o nouă funcție de confidențialitate pentru iPhone, parte a setului de instrumente Safety Check, menită să ajute utilizatorii să identifice și să blocheze accesul persoanelor...
#Daniel Constantin lege terenuri straini, #Basescu lege vanzare terenuri straini, #straini pamant Romania , #ministrul Agriculturii