Constantin: Reducerea TVA la alimente e o prioritate

Marti, 08 Mai 2012, ora 19:31
1729 citiri
Constantin: Reducerea TVA la alimente e o prioritate

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, marti, ca reducerea TVA la alimente este o prioritate si ca spera ca in acest an sa poata fi introdusa pe zona de morarit si panificatie. De asemenea, Romania trebuie sa cheltuiasca, in 2012, aproape 6 miliarde de euro din fonduri europene.

"Reducerea TVA-ului la alimente este o prioritate si sper ca in aceste sase luni sa dam macar un exemplu. Nu pot sa va spun ca va fi de la 1 iunie, 1 iulie, probabil spre sfarsitul anului, dupa discutiile cu Ministerul de Finante, care stiti si dumneavoastra ca nu sunt foarte usoare si mai ales cu FMI, care deja a ridicat aceasta problema la modul informal", a spus Constantin, potrivit NewsIn.

Daniel Constantin: Scaderea TVA va aduce bani la buget

"Speram sa putem introduce reducerea TVA-ului pe zona de morarit si panificatie pentru a da un exemplu ca in acest mod putem sa combatem evaziunea fiscala. Nu am cifrele exacte ale evaziunii din agricultura si toate sectoarele conexe, dar o evaziune foarte mare avem la cereale, la panificatie, la morarit, la carne, flori si alte domenii care, cred eu, pot aduce un plus la bugetul de stat", a adaugat acesta.

Potrivit acestuia, poate fi un avantaj faptul ca detine o functie in de conducere in Uniunea Social - Liberala.

"Va fi foarte important si cred ca poate fi un avantaj din acest punct de vedere faptul ca am o functie de conducere in Uniunea Social - Liberala, va fi foarte importanta constructia bugetara pentru anul 2013 in care imi pun mari sperante ca va fi cu adevarat in conformitate cu potentialul pe care il are agricultura. Anul trecut am avut venituri la PIB, daca nu ma insel, in jur de sapte la suta din agricultura, sper sa nu va dau cifre gresite, iar bugetul Ministerului Agriculturii este sub 1 la suta. Sper ca in anul 2013 sa avem venituri intr-o proportie mult mai buna din acest punct de vedere", a mai adaugat Constantin.

TVA redus la alimente va fi decis de Guvernul urmator, cel stabilit dupa alegerile din noiembrie, a declarat luni ministrul desemnat al Finantelor, Florin Georgescu, precizand ca actualul Guvern Ponta are de respectat mai multe obligatii asumate deja, inclusiv cu partenerii internationali.

Romania trebuie sa cheltuiasca aproape 6 miliarde de euro din fonduri europene

De asemenea, Daniel Constantin a precizat ca in anul 2012, Romania trebuie sa cheltuiasca aproape sase miliarde de euro din fonduri europene pentru a evita riscul de dezangajari, din care 2,5 miliarde de euro sunt numai la Ministerul Agriculturii, respectiv 1,1 miliarde de euro prin APIA si 1,4 miliarde de euro prin APDRP.

Acesta a mentionat ca unul dintre obiectivele pe care intentioneaza sa le indeplineasca pana la sfarsitul anului este de a finaliza Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.

"Suntem in stare avansata, daca nu chiar aproape de final, cu noul PNDR 2014-2020, pe care sper sa il finalizam pana la sfarsitul anului. Ma gandesc ca impreuna cu specialistii din Romania si cei de la Comisia Europeana sa definim un nou concept pentru dezvoltarea satului romanesc. In satul romanesc s-au investit foarte multi bani in infrastructura, in aductiuni de apa si gaze, dar cetatenii nu-si permit, nu au venituri sa le dea drumul. Trebuie sa ne ocupam de dezvoltarea macroeconomica a satului romanesc", a precizat Constantin, potrivit Agerpres.

In opinia acestuia, dezvoltarea sectorului de irigatii este un alt domeniu important care ar pune in valoare potentialul agricol al Romaniei.

"Romania are un potential agricol foarte mare si nu este pus in valoare cat ar trebui. Am discutat si cu Leonard Orban (ministrul Afacerilor europene n.r), dar si cu comisarul Ciolos (Dacian Ciolos, comisar european pentru agricultura n.r), posibilitatea de a identifica din fondurile structurale, nu din PNDR sau din FEGA, un program special pentru zona de irigatii prin care sa refacem toata infrastructura care apartine statului. Cred ca exista un studiu al Bancii Mondiale prin care se arata ca aproximativ 800.000 de hectare se pot reabilita cu o suma de 370 de milioane de euro", a completat acesta.

"Este important sa dezvoltam infrastructura de transport, de mediu sau de resurse umane, dar daca vrem sa punem accent pe agricultura si vrem sa fim exportatori cred ca trebuie sa avem o prioritate din ceea ce inseamna sectorul de irigatii", a mai spus ministrul Agriculturii.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...