Constantin: Scaderea TVA la 9% la alimente ar reduce evaziunea fiscala cu 20%

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 14:07
2666 citiri
Constantin: Scaderea TVA la 9% la alimente ar reduce evaziunea fiscala cu 20%
Foto: Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri ca propunerea de scadere a TVA la 9% la produsele alimentare de baza nu este o masura sociala, ci una economica, in conditiile in care aceasta ar putea duce la o reducere a evaziunii fiscale cu intre 15 si 20%.

"Scaderea TVA-ului la produsele alimentare de baza nu o vad ca pe o masura sociala, care sa aiba ca si scop reducerea pretului la paine. Efectul pe care il doresc pentru scaderea TVA-ului este acela de combatere a evaziunii fiscale. Este oarecum o masura de dreapta, daca intram si in zona politica, o masura economica menita sa aduca mai multi bani la bugetul de stat", a mentionat Constantin.

Ministrul Agriculturii a mai spus ca se va incerca introducerea acestei masuri catre sfarsitul acestui an, "atunci cand permite situatia economica", cel putin pe un singur domeniu, respectiv paine.

"Ma refer la paine, pentru ca aici am identificat cea mai mare evaziune fiscala. Am inceput deja sa facem analiza si perspectiva este ca in luna iulie, la sfarsitul lui iulie, cand va veni delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, sa prezentam toate datele, astfel incat sa asiguram ca vom avea venituri suplimentare la buget prin reducerea evaziunii fiscale.

Va dau un singur argument in acest sens: TVA la paine 19%, evaziune fiscala 50%, cand TVA a crescut la 24%, evaziunea s-a dus la 71%. Asa cum arata simularile, credem ca putem sa reducem evaziunea fiscala cu intre 15 si 20%, intr-un anumit timp, daca vom scadea TVA-ul la 9%", a mai spus Daniel Constantin.

Acesta a subliniat ca nu a avut nicio discutie cu FMI despre reducerea TVA-ului la 9%, deoarece nu putea fi introdusa o astfel de masura inca din prima zi de mandat.

"Exista un angajament ca in aceste sapte luni sa introduc cel putin pentru o anumita categorie TVA-ul redus la produsele alimentare", a mai spus Constantin.

#Daniel Constantin ministru Agricultura, #reducere tva alimente, #reducere evaziune fiscala , #ministrul Agriculturii