Constantin: Vor fi cresteri importante de pret la grau, porumb si floarea soarelui

Vineri, 24 August 2012, ora 20:55
2074 citiri
Constantin: Vor fi cresteri importante de pret la grau, porumb si floarea soarelui
Foto: Best FM

Pretul graului, al porumbului si al florii soarelui a inregistrat deja o crestere importanta din cauza secetei, insa la o crestere de 30 de procente spre exemplu la grau, cumparatorii produselor de pe rafturile magazinelor vor resimti 10 la suta din aceasta scumpire, adica o majorare de pret cu trei procente, a declarat vineri, la Sibiu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Niciodata insa cresterea de pret, care la cereale a fost de 30 la suta, nu s-a regasit si in pretul final, daca am avut o crestere de 30 la suta, in unele cazuri, cresterea finala a fost de 3-5 procente. Este evident ca atat la grau, cat si la celelalte produse, mai ales la cele care sunt afectate in Romania intr-un mod puternic, porumb si floarea soarelui, cresterile la aceste produse au fost destul de importante si sunt destul de importante", a spus ministrul Daniel Constantin intr-o conferinta de presa.

Acesta nu poate estima care vor fi preturile alimentelor de baza la toamna, insa se asteapta la scumpiri cauzate de seceta.

"Este foarte greu sa facem aceasta diferenta. Factorul seceta a avut un impact in ceea ce priveste pretul produselor de baza. In ce masura cresterea de pret la produsele de baza va fi reflectata in pretul final, cel pe care il plateste, consumatorul pe raft, vom vedea. (...) Nu pot sa estimez. Suntem o economie de piata functionala, pretul este dat de piata", a precizat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin s-a intalnit vineri, la Sibiu, la sediul Consiliului Judetean, cu conducerea institutiei, cu prefectul judetului, cu toti cei 64 de primari, cu reprezentantii producatorilor agricoli si sefii institutiilor deconcentrate din subordine.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Daniel Constantin ministru pret grau, #Ministrul Agriculturii crestere pret, #porumb floarea soarelui seceta , #ministrul Agriculturii