Cum ii va ajuta Ministerul Agriculturii pe fermierii loviti de seceta - afla sumele alocate

Miercuri, 08 August 2012, ora 19:47
3338 citiri
Cum ii va ajuta Ministerul Agriculturii pe fermierii loviti de seceta - afla sumele alocate

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, miercuri, ca ministerul va acorda un ajutor de minimis pentru fermierii ale caror culturi au fost afectate de seceta, dupa ce reprezentantii acestora au cerut plati mai mari pe suprafata in anul viitor.

"Initial, am anuntat ca Ministerul Agriculturii si Guvernul Romaniei va lua doua masuri principale pentru combaterea secetei, in primul rand acordarea unui ajutor de minimis si o hotarare de guvern care sa compenseze pierderile pe care fermierii le inregistreaza in acest an fata de media ultimilor trei ani.

In urma discutiilor cu fermierii, dansii au considerat, si a fost o parere majoritara, ca este mai bine ca cea de-a doua propunere, hotararea de Guvern care vizeaza despagubirea fermierilor, compensarea pierderilor de venit, sa fie inlocuita cu un sprijin mult mai consistent, acela de a suplimenta fondurile pe care toti fermierii le primesc pe suprafata in campania anului 2012/2013", a spus Daniel Constantin, in cadrul unei conferinte.

Ministrul Agriculturii a declarat ca un ajutor de minimis va fi totusi acordat.

"Cu toate ca discutiile nu au mers si catre aceasta concluzie, de a acorda sprijnul de minimis, consider in continuare ca un numar important de fermieri trebuie sa beneficieze de acordarea unui ajutor de minimis pentru suprafetele de culturi calamitate in aceasta perioada", a adaugat Constantin.

El a explicat ca beneficiarii acestei scheme sunt fermierii, persoane fizice, care exploateaza teren arabil si au infiintat culturi in toamna anului 2011 si in primavara anului 2012.

"Vreau sa precizez ca acest ajutor se acorda atat fermierilor care sunt inregistrati in sistemul APIA si primesc acea plata pe suprafata, dar si fermierilor care nu sunt in acest sistem si au suprafete mai mici de un hectar, dar care reprezinta insumat o suprafata destul de mare.

Numarul estimat al celor care vor beneficia de ajutorul de minismis este de 558.000 de fermieri, suprafata care se estimeaza a fi acoperita este de circa 2 milioane de ha teren arabil din totalul de 9 milioane pe care il are Romania, iar suma maxima a ajutorului financiar in cadrul schemelor de minimis este de maximum 7.500 de euro pe exploatatie. Resursele care se estimeaza a fi alocate de la bugetul de stat sunt in jur de 40 de milioane de euro", a mai declarat Constantin.

De asemenea, el a precizat ca a fost elaborat un ordin de ministru prin care udatorii nu vor mai plati pierderile de pe canalele de distributie cauzate de faptul ca acestea nu au fost impermeabilizate corespunzator.

"A fost elaborat si va fi semnat un ordin de ministru prin care Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare va factura organizatiilor de udatori costul de apa fara pierderile pe care le plateau si le suportau fermierii pana acum pe canalele de distributie. Vreau sa va spun ca, pentru a avea o evaluare a pierderilor pe care le aveam in anul 2012, pana la data de 7 august, volumul de apa care s-a pierdut a fost de aproximativ 29 milioane de metri cubi de apa", a conchis Constantin.

Citeste si:
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...
Ciolacu, un nou atac subtil la adresa lui Cîțu cu privire la modificarea PNRR: „Înseamnă că cei de la Comisia Europeană greşesc şi domnul Cîţu are dreptate”
Ciolacu, un nou atac subtil la adresa lui Cîțu cu privire la modificarea PNRR: „Înseamnă că cei de la Comisia Europeană greşesc şi domnul Cîţu are dreptate”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, vineri, 3 noiembrie, afirmaţiile preşedintelui PNL Florin Cîţu, cum că PNRR nu poate fi negociat sau schimbat, precizând că ”înseamnă că cei...