Daniel Constantin: Avem o recolta buna. Presedintele este intoxicat de unii consilieri

Joi, 22 August 2013, ora 09:52
2262 citiri
Daniel Constantin: Avem o recolta buna. Presedintele este intoxicat de unii consilieri

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a respins pe rand afirmatiile facute miercuri de presedintele Traian Basescu cu ocazia vizitei efectuate la societatea Procera Fundulea, controlata de fostul ministru PDL al Agriculturii, Stelian Fuia, in prezent sustinator al Miscarii Populare.

Daniel Constantin a declarat miercuri, la Realitatea TV, ca argumentul invocat de presedinte, privind pretul cerealelor ca rezultat al absentei certificatelor de depozit, nu sta in picioare pentru ca si pe vremea PDL-ului, de ele nu puteau beneficia decat cei mai mari operatori din domeniu, circa 14-15, si nu marea masa a fermierilor.

"In consecinta, atat producatorii, cat si Fondul de garantare au propus suspendarea certificatelor de depozit", a declarat Constantin, care si-a exprimat regretul ca presedintele nu a pus in evidenta deciziile bune ale Guvernului, precum "prima umplere a canalelor magistrale de irigatii si faptul ca pentru prima data subventiile s-au platit devreme, o parte in toamna anului 2012 si restul in martie-aprilie 2013, lucruri care au fost un sprijin important pentru fermieri".

Ministrul Agriculturii a mai spus ca guvernul "a facut un efort major ca aceste lucruri sa se intample, dar evident ca ele nu convin pentru ca sunt rezultatele Guvernului USL. Avem o recolta buna si nu inteleg de ce presedintele este nemultumit de acest lucru. Este evident intoxicat de unii consilieri", a declarat Daniel Constantin indicandu-l pe consilierul prezidential Adrian Radulescu, fost secretar de stat in cabinetul Boc, la randul sau un cunoscut sustinator al Miscarii Populare.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca Guvernul a actionat impotriva agricultorilor, prin faptul ca a eliminat certificatele de depozit. In plus, seful statului considera ca ar exista o intelegere de tip cartel intre companiile straine care achizitioneaza produse agricole de la noi.

"Cunosc problema producatorilor agricoli, anume ca desi e o productie foarte mare, anul acesta nu pot beneficia de certificatele de depozit, ceea ce ii obliga sa vanda acum productia, in conditiile in care doar 4-5 firme straine fac achizitii si le fac oarecum concertat. Iar de acest lucru ar trebui sa se ocupe Consiliul Concurentei", a precizat Traian Basescu, care a participat la evenimentul "Ziua Cercetarii Procera", desfasurata la Fundulea, judetul Calarasi.

Basescu, atac la guvern: Saboteaza grav agricultorii. De ce nu investigheaza nimeni cartelul?

"Am vazut achizitie de grau cu 650-675 de lei pe tona, adica 147 euro, vanduta in Egipt cu 197 de euro pe tona. Oare aceasta cartelizare nu ar trebui observata de Guvern si Consiliul Concurentei? E vorba de o diferenta de 50 de euro", a adaugat seful statului.

El sustine ca daca Guvernul ar fi dat la fondul de garantare resursele necesare pentru emiterea certificatelor de depozit, atunci agricultorii si-ar fi putut tine productia in silozuri pana la toamna, cand ar fi putut sa o vanda la un pret mai bun.

"Ori este este proasta guvernare, ori ministrul Agriculturii (Daniel Constantin - n.red.), care trebuia sa-l informeze pe premier despre implicatiile acestei decizii, a vrut sa ii favorizeze pe strainii care achizitioneaza produse agricole. Era previzibil ca va fi o productie mult mai buna decat anul trecut. Era previzibil ca pretul de achizitie va fi pus sub presiune datorita cantitatii bune la hectar obtinute. Si atunci, cum sa scoti posibilitatea ca producatorii agricoli sa depuna pentru moment in silozuri productia agricola, sa o poata valorifica la preturi mai bune in toamna?

Cred ca este o greseala si imi pare rau ca trebuie sa o spun public: Guvernul are o mare responsabilitate in sabotarea agricultorului roman, anul acesta", a avertizat presedintele.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Daniel Constantin recolta, #Daniel Constantin Basescu intoxicat, #Daniel Constantin certificate depozit , #ministrul Agriculturii