Daniel Constantin: Reprezentantii Agentiei Domeniilor Statului pot fi acuzati de neglijenta in serviciu

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 11:42
3701 citiri
Daniel Constantin: Reprezentantii Agentiei Domeniilor Statului pot fi acuzati de neglijenta in serviciu
Foto: Digi TV

Agentia Domeniilor Statului are de recuperat 77 de milioane de lei de la debitori care au intrat in insolventa sau faliment, nefiind urmariti la timp de institutie, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, vineri.

Ministrul a prezentat raportul Corpului de Control a prim-ministrului asupra activitatii Agentiei Domeniilor Statului (ADS), din care reiese ca aceasta ar avea de recuperat 77 de milioane de lei de la debitori.

"Foarte multi debitori nu au fost urmariti de Agentia Domeniilor Statului in vederea recuperarii datoriilor. Astfel, acestia au intrat in faliment, iar sumele nu mai pot fi recuperate", a spus Constantin.

Doar in perioada 2009 - 2012, suma datoriilor care trebuie recuperate se ridica la 44 de milioane de lei.

Una dintre firmele de la care ADS are de recuperat bani, mai exact 3 milioane de euro, ii apartine lui Omar Hayssam. "Sumele pe care le aveam de recuperat au fost trecute, in mod enorat sau intentionat, in contul debitori scosi din activ, urmariti in continuare. Suma era trecuta intr-un cont in care statul nu mai urmarea aceasta actiune", a subliniat Constantin.

O alta problema descoperita in timpul controlului este faptul ca ADS nu are o evidenta exacta a suprafetelor pe care le gestioneaza, desi acest lucru ar fi trebuit realizat pana in 2009.

"Acesta este si unul din motivele pentru care nu putem sa mutam ADS in alta locatie, pentru ca la o simpla mutare a arhivei, pierde suprafete importante de teren din Romania", a spus ministrul.

Potrivit raportului de 78 de pagini, agentia mai detine, inca, suprafete libere de contract, respectiv 40.000 de hectare. "Sunt in administrarea agentiei, dar nu sunt date in exploatare eficienta. Pe aceste suprafete statul pierde, anual, aproximativ 10 milioane de lei", a declarat Constantin.

In plus, intre 2009 si 2012, ADS a luat masuri de sechestrare asupra unor bunuri in valoare de 38 de milioane de lei. Acestea ar fi trebuit vandute la licitatie, insa, la momentul controlului, nici una nu fusese efectuata. Astfel, la 31 martie 2012, existau creante de 541 de milioane de lei, a precizat Constantin.

Potrivit acestui, raportul a fost trimis si la Directia Nationala Anticoruptie. "Faptele reprezentantilor Agentiei Domeniilor Statului pot fi considerate neglijenta in serviciu, cu consecinte deosebit de grave", a conchis ministrul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Daniel Constantin Agentia Domeniilor Statului, #recuperari datorii Agentia Domeniilor Statului , #ministrul Agriculturii