Daniel Constantin: Sprijinul pe suprafata va creste constant, pana la 1,9 miliarde euro

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 17:56
1989 citiri
Daniel Constantin: Sprijinul pe suprafata va creste constant, pana la 1,9 miliarde euro

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat joi, ca sprijinul de pe suprafata va creste constant, pana in 2020, pana la 1,9 miliarde de euro, si ca Romania a obtinut acordul Consiliului de Ministri de a acorda sprijinul suplimentar de la bugetul de stat, pana in 2020, pentru a echilibra subventia fata de restul fermierilor din UE.

"Sprijinul pe suprafata va creste constant in perioada 2014 -2020 din fonduri europene. Daca in 2014 suma destinata platilor directe este de 1,4 miliarde de euro, vom creste in anul 2020 la 1,9 miliarde de euro. Avem insa si aici, la aceste sume care par foarte mari, un deficit de subventie, de plata pe suprafata, fata de fermierii din alte tari.

Nu ne comparam cu fermierii din Germania sau Franta unde productivitatea este foarte mare si sprijinul este mai mare, dar ne comparam cu tari similare, cu Polonia, Ungaria sau Bulgaria si fata de care avem un deficit in ceea ce inseamna subventia pe suprafata", a spus Constantin, la congresul Federatiei Nationale Pro Agro.

Toamna subventiilor pentru agricultori: Vezi cati bani iau fermierii din fonduri europene

Referitor la scandalul carnii de pui, seful MADR a precizat ca sectorul avicol din Romania este sigur, iar produsele romanesti sunt apreciate la export.

"Vreau sa transmit un mesaj de siguranta legat de sectorul avicol din Romania. Acesta este un sector foarte important in care s-a investit foarte mult si care este apreciat la export, dar, din pacate, nu este suficient apreciat pe piata romaneasca. Eu sper sa se clarifice cat mai repede situatia aparuta cu produsele de la Avicola Calarasi pentru ca iar se pune o pata pe acest sector", a spus Daniel Constantin.

Carne de pui suspecta: ANSVSA confirma - 13 tone retrase de pe piata

"I-am rugat pe medicii veterinari sa sa faca un control la Avicola Calarasi si la Avicola Buzau vizavi de managementul care se practica si sa vedem daca sunt probleme. Este foarte important acest lucru pentru ca trebui sa ne asiguram de calitatea produselor pe care le consumam si care sunt pe raft. Au fost luate deja probe si acum asteptam rezultatele. Cred ca probabilitatea ca sa ajunga pe raft astfel de produse este foarte mica pentru ca se fac analize si la iesirea din ferma dar si la abator", a completat ministrul Agriculturii.

Referitor la agricultura de subzistenta, Daniel Constantin a declarat ca politica ministerului va fi una de incurajare a asocierii, pentru ca micii fermieri sa produca pentru piata.

"Politica ministerului in perioada urmatoare va fi una de incurajare a fermierilor mici de a produce mai mult pentru piata si de a iesi din zona de subzistenta. MADR va sustine din punct de vedere financiar ca plata directa pe cei care au mai mult de 5 hectare, iar noi avem in prezent 860.000 de fermieri care se zbat, inca, in zona de subzistenta pentru ca au intre 1 si 5 hectare", a declarat Constantin.

Oportunitate pentru tinerii fermieri - Cum pot primi 70.000 de euro de la stat

"Cred ca avem o datorie sa-i stimulam sa se asocieze. Este important sa le transmitem mesajul ca daca au 2-3-4 sau 5 hectare nu mai primesc acelasi sprijin ca fermierii cu 6-7 hectare, insa o pot face daca se asociaza cu doi sau cinci vecini sau tot satul si formeaza o asociatie de producatori, astfel incat sa poata primi acelasi nivel de plati sau mai mare decat in prezent. Asta nu inseamna ca vor fi exclusi de la plata, ci pur si simplu vor avea o plata mai mica pe hectar", a mai adaugat seful MADR.

Ministrul Agriculturii a spus ca APIA va veni cu un sistem simplificat pentru micii fermieri in privinta cererii pe care o vor depune pentru platile pe suprafata, conditionat, insa, de o plata mai scazuta.

"Sunt mai multe simulari deocamdata. Sunt variante care spun ca trebuie sa fie o plata pentru cei care detin 1-5 ha, o alta intre 5 si 30 de hectare si o alta peste 30 de ha. Unii au mai propus o plata pentru cei care au intre 30 si 60 hectare si alta peste. Trebuie sa definim clar, sa le spunem fermierilor care sunt optiunile pe care le avem pentru ca in primavara se vor depune din nou cereri la APIA (...) Mi-as dori ca pana la finele acestui an sa stabilim politica in agricultura pe urmatorii 7 ani, nu numai aceea bazata pe fonduri europene ci si pe bugetul de stat", a mai spus Constantin.

Ministrul Agriculturii a participat, joi, la primul congres al Federatiei Nationale Pro Agro, organizat la targul Indagra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Daniel Constantin asociere fermier, #Daniel Constantin ajutor APIA, #Daniel Constantin scandal carne pui, #Daniel Constantin ajutoare fermieri , #ministrul Agriculturii