Ziare.com

Ministerul Agriculturii - fara backup, daca FMI refuza TVA de 9% la alimente?

Luni, 06 August 2012, ora 18:55

   

Ministerul Agriculturii - fara backup, daca FMI refuza TVA de 9% la alimente?
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, insista ca Fondul Monetar International (FMI) va accepta TVA-ul redus la alimente, evitand sa raspunda daca s-a gandit la solutii de rezerva.

"Solutiile pe care vi le-am anuntat legate de TVA de 9% reprezinta un angajament politic pe care l-am luat si va deveni realitate de la 1 ianuarie 2013. FMI are o intrebare logica si e normal sa fie asa. Nu impune politicile pe care sa le ia Guvernul Romaniei, dar are o intrebare: de unde acoperiti eventualele pierderi?", a mentionat Constantin potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Intrebat daca are solutii de rezerva, el a spus ca nu va fi nevoie de asa ceva, deoarece va colecta venituri suplimentare prin combaterea evaziunii fiscale.

"Calculele pe care le avem arata numai in zona de panificatie venituri suplimentare de 20-30 la suta, daca am avea un TVA redus pe tot lantul de productie. Ma refer si la cereale... la cereale, sigur, avem taxarea inversa, dar si la morarit si la panificatie", a explicat Constantin.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

TVA de 9 la suta la alimente, o gura de aer pentru romani?

"Repet, FMI ia act de masurile pe care Guvernul vrea sa le implementeze si ne roaga sa ne asiguram si ne intreaba cum ne asiguram ca vom compensa eventualele pierderi de venituri la bugetul de stat. Daca vom avea suficienta capacitate de a demonstra acest lucru, nu va fi nici un fel de problema", a adaugat acesta.

De asemenea, ministrul Agriculturii a anuntat ca va efectua controale la toate sectoarele din acest domeniu, nu doar la cereale, ca pana acum.

"La panificatie, eu discut cu organizatia interprofesionala, discut cu presedintele ROMPAN, iar cifrele arata ca, la panificatie, evaziunea fiscala este de 60 la suta. Evaziune care a crescut, fiind in jur de 20-30 la suta, atunci cand aveam un TVA de 19 la suta, si imediat ce Guvernul Boc a marit TVA la 24%, evaziunea a crescut la peste 60 la suta. De aceea, avem credinta ca, odata ce va scadea TVA, evaziunea si evazionistii nu vor mai fi incurajati sa adopte astfel de masuri", a conchis ministrul.

De ce ar putea ca aceasta masura sa nu fie aprobata de FMI

Premierul Victor Ponta a afirmat ca vrea sa includa in proiectul de buget pe anul viitor TVA redus la alimente, de 9%, mentionand ca target reducerea evaziunii fiscale si scaderea preturilor la raft.

Presedintii patronatelor din industrie saluta aceasta decizie, insa sunt sceptici in ceea ce priveste acordul FMI.

"A existat, la un moment dat, in cadrul acordului cu FMI, o prevedere de acest gen, insa nu am putut sa garantam ca ne tinem de cuvant si incasam cat trebuie la buget, astfel ca institutia a propus sa marim TVA, insa a fost o masura gresita. Marirea TVA a dus la scaderea consumului, deci mai putini bani la buget.

A fost o lipsa de viziune, de fapt o imposibilitate a statului sa garanteze ca el colecteaza corect impozitele", a afirmat recent presedintele Romalimenta, Sorin Minea, pentru Ziare.com.

O vizita a delegatiei comune a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene se afla in Romania pentru cea de-a sasea evaluare.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2409 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ii da Felix Motanul, "solutia"...

... ca doar de-aia l-a "Pus" la Agricultura... Plus ca mai are sa-i dea si datoria de 300,000$ de cand si-a deschis nevasta-sa "Afacerea de Famelie"= Floraria.
La cate "shikoli" (N-)are... ce sa-i ceri!?...
Maimutoi si asta ca toti"speciali" din guvernul "Toanta"

 

DEMISIA!!

Demisia si plecarea din viata politica ,asta este solutia de rezerva cu o trecere permanenta pe la Socola !!

 

Tanarul ministru are solutii :))) Ziare.com - un site urmarit penal!

iEconomia : industriile high-tech globalizate. Premierul Victor Ponta tocmai ce-a anuntat ca guvernul investeste ca sprijin financiar 100 milioane de euro in noi intreprinderi IT private care creeaza fiecare minim 200 de noi locuri de munca. Iar pentru combaterea secetei, guvernul si-a anuntat clar intentia de refacere a sistemului de irigatii (cu ajutor din UE). Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a probat ca pricepe bine problema agrometeorologica, specialistii din domeniu recunosc aceasta. Ministerul Agriculturii are solutii de rezerva, daca FMI nu accepta TVA de 9% la alimente? Ziare.com - un site anti-national urmarit penal!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor