Ziare.com

Ministrul Agriculturii: Foarte multi tineri vor sa se mute de la oras in mediul rural

Joi, 28 Februarie 2013, ora 20:26

   

Ministrul Agriculturii: Foarte multi tineri vor sa se mute de la oras in mediul rural
Foarte multi tineri care in prezent traiesc in mediul urban vor sa se mute la sat si sa lucreze in agricultura, un domeniu de viitor, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Sunt foarte multi tineri din mediul urban care vor sa se instaleze in mediul rural. Am avut peste 22.000 de cereri de la tineri sa beneficieze de masura de instalare", a spus el.

Ministrul crede ca numarul mare de cereri este un semnal extrem de important pentru autoritati ca si cei din mediul urban au inteles necesitatea de a lucra in agricultura.

"Cred ca agricultura va fi ramura de succes a Romaniei in viitor. Din acet punct de vedere vreau sa le spun si tinerilor fermieri ca sprijinul pe care il primesc pentru instalare s-a marit la 40.000 de euro si cred ca s-a facut un pas important . Noi trebuie sa venim in continuare cu masuri prin care sa sprijinim tinerii sa se instaleze in mediul rural", a mai spus ministrul.

In noiembrie 2012 Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a comunicat ca peste 9.000 de tineri, dintre care aproape 4.000 de femei, au inceput afaceri cu ferme la tara in ultimii ani, pentru care au primit fonduri nerambursabile de peste 200 de milioane de euro.

Prima sesiune de cereri de proiecte aferenta masurii 112 - "Instalarea tinerilor fermieri" a fost deschisa in decembrie 2008.

In februarie 2010, guvernul Boc a aprobat o hotarare privind programul "Renasterea satului romanesc-10 case pentru specialisti", care urma sa fie derulat prin Agentia Nationala pentru Locuinte si avea ca scop atragerea specialistilor in mediul rural. Finantarea se facea din surse ale bugetului de stat alocate cu aceasta destinatie prin bugetul MDRT.

Programul prevedea construirea a cate zece locuinte de serviciu in fiecare comuna din Romania, in mod exceptional numarul acestora putandu-se ridica la maximum 15, acolo unde erau inregistrate mai multe cereri in acest sens.

Locuintele urmau sa fie inchiriate tinerilor specialisti care decideau sa isi desfasoare activitatea in localitatea respectiva si nu detineau in proprietate o locuinta in comuna. Acestea urmau sa fie repartizate prioritar tinerilor specialisti cu varsta sub 35 de ani, personalului didactic (minimum 50%), medicilor, asistentilor medicali si politistilor.

Pana la jumatatea lunii octombrie 2012, APDRP a incheiat contracte pentru instalarea in mediul rural a 9.197 de fermieri cu varsta sub 40 de ani.

Constantin a participat joi la lansarea unei campanii de promovare a fondurilor europene in agricultura in peste 3.200 de comune.

Campania va fi derulata de APDRP, cu sprijinul Ministerului Agriculturii, incepand din martie, timp de zece luni, si va viza informarea agricultorilor privind fondurile europene cu ajutorul unor caravane care vor circula in peste 3.200 de comune, din toate judetele.

Cu ajutorul a 15 rulote vor fi distribuite materiale informative si promotionale catre cel putin 160.000 de beneficiari si potentiali beneficiari ai Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

APDRP a platit beneficiarilor, pana pe 21 februarie, suma de 4,8 miliarde de euro din fondurile alocate de UE prin PNDR in intervalul 2007-2013.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2692 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De unde ati auzit asta ..Domnule ministru???

Tineri de la sate dispar peste noapte
nici urma de ei.
Cine vrea sa dea cu sapa?

 

stiam ca d-l...ala micu...

e o caricatura politica!dar sa spui atatea enormitati cu voce tare....mai bine facea pe grajdeanu' lu' felix, isi dadea demisia si...cu asta basta!
sau poate frica de dna l-a facut sa ramana!da' si sa stai si sa debitezi tampenii....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor