Ministrul Agriculturii anunta subventii pentru micii fermieri: 15.000 de euro

Sambata, 22 Iunie 2013, ora 16:17
2537 citiri
Ministrul Agriculturii anunta subventii pentru micii fermieri: 15.000 de euro

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat sambata, la Bistrita, ca masura 141 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), privind sprijinirea fermelor de semi-subzistenta, nu se va regasi in aceasta formula in viitorul PNDR si nici nu va beneficia de realocari de fonduri pe actualul program.

"Personal, cred ca, daca eram ministru atunci cand s-a deschis aceasta masura, nu o deschideam niciodata. Nu cred ca a adus sau va aduce vreun beneficiu, ci doar va intretine o activitate mica in gospodaria familiilor.

Sunt 480 milioane de euro care au mers catre aceasta masura si care puteau fi folosite intr-o modalitate mult mai corecta, cum ar fi, de exemplu, fermele de familie", a spus Daniel Constantin, la o intalnire cu fermierii din judetul Bistrita-Nasaud.

Intrebat ulterior, la conferinta de presa, daca masura 141 va mai fi preluata in noul PNDR, ministrul a afirmat ca nu sub forma in care a fost implementata pana acum.

"Masura 141 cu siguranta nu se va mai gasi in forma in care este astazi. Vor exista masuri, cred eu, mult mai eficiente decat a fost masura 141, in care acordam cinci ani 1.500 de euro (pe an - n.red.) catre gospodariile taranesti, in care, din punctul meu de vedere, nu facem decat sa prelungim agonia.

Trebuie sa-i ajutam pe acei oameni din gospodarii sa ajunga sa fie ferma de familie. Din acest motiv, chiar in acest an, din fonduri europene, si sper ca va continua masura si dupa 2014, am acordat un sprijin important, de 50.000 de euro nerambursabili, pentru cei care vor sa-si dezvolte fermele de familie.

Mai mult decat atat, exista si o facilitate pe care o putem acorda din 2014, un ajutor unic, 100% nerambursabil, de 15.000 de euro, pentru cei care vor sa iasa din zona de fermieri mici, subzistenta, semisubzistenta, sa se orienteze catre piata, sa produca pentru piata. E alta forma de sprijin important pe care putem sa o acordam in masura posibilitatilor unui buget care este mai mic in perioada 2014-2020 decat a fost in 2007-2013", a explicat Daniel Constantin.

El nu vrea sa aloce nici bani in plus pentru aceasta masura, desi la nivelul tarii sunt depuse peste 22.000 de proiecte declarate eligibile, iar fondurile ajung pentru putin peste 14.000.

"Catre 141, cu siguranta nu. Am spus 'Nu' din doua motive: in primul rand, eu nu cred foarte tare in aceasta masura, nu cred ca poate sa aduca beneficii importante si mai degraba as duce banii catre fermele de familie; pe de alta parte, suntem pe ultimele luni ale perioadei 2007-2013, in care trebuie sa concentram banii pe care ii mai avem la dispozitie pe masurile cu adevarat importante", a declarat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, si ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism, Maria Grapini, au participat, sambata, la o masa rotunda organizata de filiala Bistrita-Nasaud a Partidului Conservator, la care au fost invitati aproximativ 200 de fermieri si intreprinzatori din zona.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Ministerul Agriculturii ferme subzistenta, #bani sprijinire ferme subzistenta, #Daniel Constantin ferme familie, #alocare bani ferme agricultori , #ministrul Agriculturii