Se inchid supermarketurile in weekend? Ce spune ministrul Agriculturii

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 11:20
2875 citiri
Se inchid supermarketurile in weekend? Ce spune ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat marti, in legatura cu propunerea ca marile magazine sa fie inchise la sfarsitul saptamanii, ca nu este adeptul unor astfel de "masuri extreme" de sanctionare si ca trebuie facut mai mult pentru sustinerea producatorilor romani.

"Trebuie sa-i ajutam sa produca mai mult, deci cantitativ, pe de o parte, dar si calitativ, pe de alta parte. Cred ca producem in Romania suficient cat sa satisfacem nevoia hipermarketurilor dar, din pacate, nu producem in comun, nu colectam in comun si nu valorificam in comun. O valorificare in comun a productiei pe care o avem ar da o forta de negociere mult mai mare producatorilor din Romania", a precizat Daniel Constantin la Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor.

n weekend mergem la piata, supermarketul e inchis. Sunteti de acord? Sondaj Ziare.com

El a sustinut ca Romania va avea la dispozitie in urmatorii sapte ani aproape 20 de miliarde de euro pentru agricultura, bani care vor fi orientati cu precadere pentru masuri care sa sprijine comasarea terenurilor.

"Cei care au suprafete mai mici de 1-5 hectare si se vor asocia vor primi mai mult in categoria 5-60 de hectare. De asemenea, daca renunta prin arendare la terenurile agricole, vor primi un bonus pentru ca au facut acest lucru. Deci, toate aceste masuri vor merge pentru a-i sprijini in vederea asocierii, comasarii, obtinerii unei productii de calitate in Romania", a mentionat Constantin.

Rolul depozitelor de colectare

Ministrul Agriculturii a adaugat ca depozitele de colectare a produselor joaca un rol extrem de important, pentru ca astfel se raspunde, practic, nevoii pe care o au supermarketurile: etichetare, sortare, ambalare, colectare, dar si conditionare.

"Avem nevoie de produse in hipermarketuri care sa fie gasite 12 luni pe an, si nu trei-patru luni. Asta lipseste in Romania si asta o sa corectam", a transmis oficialul.

Constantin a exemplificat cu marul romanesc, care este gasit pe piata sau in marile magazine numai patru sau cinci luni.

"Daca am avea acele depozite de conditionare, am prelungi durata de viata a marului romanesc in conditii speciale si l-am putea comercializa 12 luni pe an. Si atunci nu mai este nevoie ca in perioada in care nu avem mere sa importam din alta parte. Balanta comerciala a Romaniei arata foarte bine astazi: exportam mai mult decat importam, pentru prima oara in ultimii 20 de ani.

Dar sunt anumite zone, legumicultura in special, unde din pacate avem un procent mai mare de importuri si acolo trebuie sa colectam. De aceea am prezentat astazi conceptul integrat, si nu punctual, pe hipermarketuri, cum sprijinim mai mult productia pentru a reduce in acest fel importurile", a mai precizat ministrul Agriculturii.

Propunerea de inchidere a marilor magazine la sfarsitul saptamanii ii apartine vicepresedintelui Comisiei pentru agricultura, Marin Anton. Acesta a propus ca supermarketurile si hipermarketurile sa fie inchise in fiecare weekend, de sambata, de la ora 14,00, pana luni dimineata.

Quarterly Report - Editia 4

Realme lansează smartphone-ul realme C67. Cu ce specificații vine
Realme lansează smartphone-ul realme C67. Cu ce specificații vine
Realme lansează modelul realme C67, un dispozitiv ce vine la un preț accesibil. realme C67 este cel mai avansat model din seria C, echipat cu o platformă Snapdragon pe 6nm și o cameră...
Apple introduce o nouă funcție de confidențialitate pe iPhone pentru protecția utilizatorilor. Cum o puteți activa
Apple introduce o nouă funcție de confidențialitate pe iPhone pentru protecția utilizatorilor. Cum o puteți activa
Apple a lansat o nouă funcție de confidențialitate pentru iPhone, parte a setului de instrumente Safety Check, menită să ajute utilizatorii să identifice și să blocheze accesul persoanelor...
#ministru Agricultura supermarketuri inchise weekend, #Daniel Constantin supermarketuri inchise weekend, #supermarketuri inchise weekend , #ministrul Agriculturii