Ziare.com

Vesti bune pentru agricultura ecologica: Mai multi bani in 2013 si sprijin pentru fermieri

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 16:56

   

Vesti bune pentru agricultura ecologica: Mai multi bani in 2013 si sprijin pentru fermieri
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezentat, miercuri, modificarile importante pe care le-a facut Guvernul in legatura cu agricultura ecologica, in 2013.

"As dori sa punctez doua aspecte deosebit de importante pentru agricultura ecologica. In primul rand, fata de anul trecut, sprijinul a crescut de la 4 milioane euro la peste 7 milioane euro, o crestere semnificativa, dar insuficienta daca ne raportam la numarul de operatori din sistemul ecologic, astfel incat facem eforturi ca de la an la an sa marim aceste sume si sa raspundem nevoilor pe care le au fermierii.

In al doilea rand, s-au echilibrat formele de sprijin intre diferitele tipuri de exploatatii", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o conferinta de presa organizata de asociatia Bio Romania, in incinta Muzeului Satului din Bucuresti.

Foto: MADR

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

De asemenea, potrivit comunicatului publicat de minister, oficialul a facut referire la o alta masura, cuprinsa in noua Politica Agricola Comuna 2014-2020, care vizeaza procesul de inverzire, subliniind faptul ca subventia pe suprafata va fi conditionata in procent de 30% de respectarea unor norme de protejare a mediului inconjurator.

Acestea sunt mentinerea suprafetei cu pajisti permanente, obligativitatea rotatiei culturilor pentru exploatatiile de peste 15 hectare, precum si pastrarea in bune conditii de mediu a unui procent de 5% din fiecare exploatatie, in perioada 2014-2016.

Ce schimbari a facut Guvernul pentru agricultura ecologica

Guvernul Romaniei a adoptat in data de 26 iunie 2013 un act normativ menit sa echilibreze formele de sprijin acordate fermierilor din domeniul agriculturii ecologice, in sensul majorarii cuantumului acordat micilor exploatatii (0,3-5 ha.) de la 450 la 540 euro per exploatatie.

Aceasta urmareste acoperirea taxelor de inspectie si certificare anuale pe care le platesc fermierii din domeniu, mentinand sprijinul la un nivel motivant pentru ca micii fermieri sa-si poata continua activitatea.

Ministerul mentioneaza ca desi actul normativ in cauza prevede o scadere a sprijinului pentru marile exploatatii la 611,43 euro pentru fermele aflate intre 5,1-20 ha si 510 euro pentru cele de peste 21 ha, hotararea de guvern nu dezavantajeaza marile exploatatii din sector, deoarece acestea isi pot acoperindu-si costurile respective prin valorificarea unui volum mai mare de produse ecologice corespunzator dimensiunii lor.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1818 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

zvonurile astea sunt de 23 de ani !

in 90 , cand am plecat existau proiecte "clare" si bani pentru autobenzi , agricultura si turism !
ce a iesit , stim cu totii !

 

Ce bine ar fi sa mai taci din gura.

.
" Ce schimbari a facut Guvernul pentru agricultura ecologica."

gata , te las numai pe tine !

eu nu stiu ! tu stii !
acum imi tin gura !

Era si cazul.

Bine ca i'a venit romanului, mintea cea din urma; ma rog;..sa nu fie aia cu fluieratul a paguba la sfirsit !!
Traiasca agricultorii (in care nu ati crezut) si sa infloreasca tara romaneasca asa cum ar fi trebuit ea sa fie din neam in neam.

teoretic "i-a venit" ! practic trebuie sa mai

treaca vreo 688.000 de miliarde de ani ca sa fie si rezultate !
efectul comunismului este de 688.000,004 miliarde de ani , dar romanii vor depasi aceasta situatie mai repede decat e prevazut !
romanii stiu sa acelereze ca acel procent de 0,004 sa dispara !

Piata romaneasca e invadata de produse chinezesti si turcesti

iar noi ne co** cu produse ecologice. Chiar nu ghiceste nimeni pentru cine au fost marite cuantumurile astea? pentru cine au fost dublate sumele maxime pentru achizitii directe? pentru cine platim de ne uscma certificate verzi in pretul curentului? Raspuns: Pentru cine vrea USL....

 

O minciuna cat casa.

Agricultura ecologica a disparut de cel putin 40 de ani. Si taranii in gradina personala folosesc chimicale, pentru ca, nema *** nema baliga sau cate vaci iti trebuie pentru 2-3 hectare. Productia omoara calitatea dle ministru. P.S. Intr-un pamant nefertil nu creste nimic fara chimicale, totul este o minciuna, care tine la fraieri.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor