Vesti bune pentru agricultura ecologica: Mai multi bani in 2013 si sprijin pentru fermieri

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 16:56
1930 citiri
Vesti bune pentru agricultura ecologica: Mai multi bani in 2013 si sprijin pentru fermieri

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezentat, miercuri, modificarile importante pe care le-a facut Guvernul in legatura cu agricultura ecologica, in 2013.

"As dori sa punctez doua aspecte deosebit de importante pentru agricultura ecologica. In primul rand, fata de anul trecut, sprijinul a crescut de la 4 milioane euro la peste 7 milioane euro, o crestere semnificativa, dar insuficienta daca ne raportam la numarul de operatori din sistemul ecologic, astfel incat facem eforturi ca de la an la an sa marim aceste sume si sa raspundem nevoilor pe care le au fermierii.

In al doilea rand, s-au echilibrat formele de sprijin intre diferitele tipuri de exploatatii", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o conferinta de presa organizata de asociatia Bio Romania, in incinta Muzeului Satului din Bucuresti.

Foto: MADR

De asemenea, potrivit comunicatului publicat de minister, oficialul a facut referire la o alta masura, cuprinsa in noua Politica Agricola Comuna 2014-2020, care vizeaza procesul de inverzire, subliniind faptul ca subventia pe suprafata va fi conditionata in procent de 30% de respectarea unor norme de protejare a mediului inconjurator.

Acestea sunt mentinerea suprafetei cu pajisti permanente, obligativitatea rotatiei culturilor pentru exploatatiile de peste 15 hectare, precum si pastrarea in bune conditii de mediu a unui procent de 5% din fiecare exploatatie, in perioada 2014-2016.

Ce schimbari a facut Guvernul pentru agricultura ecologica

Guvernul Romaniei a adoptat in data de 26 iunie 2013 un act normativ menit sa echilibreze formele de sprijin acordate fermierilor din domeniul agriculturii ecologice, in sensul majorarii cuantumului acordat micilor exploatatii (0,3-5 ha.) de la 450 la 540 euro per exploatatie.

Aceasta urmareste acoperirea taxelor de inspectie si certificare anuale pe care le platesc fermierii din domeniu, mentinand sprijinul la un nivel motivant pentru ca micii fermieri sa-si poata continua activitatea.

Ministerul mentioneaza ca desi actul normativ in cauza prevede o scadere a sprijinului pentru marile exploatatii la 611,43 euro pentru fermele aflate intre 5,1-20 ha si 510 euro pentru cele de peste 21 ha, hotararea de guvern nu dezavantajeaza marile exploatatii din sector, deoarece acestea isi pot acoperindu-si costurile respective prin valorificarea unui volum mai mare de produse ecologice corespunzator dimensiunii lor.

C.P.

Citeste si:
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat vineri, 12 august, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând că evaluarea miniştrilor s-a încheiat luna trecută, fără a fi...