Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie. Riscam penalitati de 124.000 euro/zi pentru gropile de gunoi

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 18:57
4438 citiri
Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie. Riscam penalitati de 124.000 euro/zi pentru gropile de gunoi
Foto: Ziare.com

Romania risca sa plateasca, incepand din acest an, o amenda de 124.000 de euro pe zi pentru faptul ca nu a reusit sa inchida depozitele municipale de deseuri neconforme, potrivit datelor cuprinse in proiectul de Ordonanta care modifica o serie de prevederi ale OUG nr. 196/2005 privind taxa pentru depozitarea deseurilor, postat pe site-ul Ministerului Mediului.

Pentru a se ajunge la acest demers, Comisia Europeana (CE) ar trebui sa sesizeze, in perioada urmatoare, Curtea Europeana de Justitie (CEJ), iar forul de la Bruxelles sa invoce faptul ca inchiderea gropilor de gunoi neconforme ar fi trebuit sa se intample inca din anul 2009.

Potrivit actului normativ, Tratatul privind functionarea UE prevede ca raspunderea Romaniei pentru incalcarea obligatiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atat in plata unei sume forfetare, stabilita pentru 1,740 milioane de euro, cat si a unor penalitati achitate periodic si cuprinse intre 2.000 si 124.0000 de euro/zi de intarziere, care se vor calcula de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014.

De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul ca responsabilitatea pentru inchiderea depozitelor de deseuri apartinea, in totalitate, autoritatilor locale, iar sanctiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale.

Datele oficiale arata ca, la ora actuala, 35 de judete detin sisteme integrate pentru deseuri, insa numai intr-unul singur acesta si functioneaza.

In acest context, viceprim-ministrul si ministrul Mediului, Daniel Constantin, s-a intalnit la inceputul acestei saptamani cu comisarii europeni pentru mediu si clima.

"In ceea ce priveste situatia in care se afla Romania din punctul de vedere al indeplinirii obiectivelor de reciclare, ministrul roman al Mediului a reiterat faptul ca suntem preocupati de a identifica cele mai bune solutii, printre acestea aflandu-se si masura recent promovata referitoare la transformarea taxei pentru depozitarea deseurilor intr-o contributie platita pentru neindeplinirea obiectivelor de reciclare asumate de Romania ca stat membru UE, acesta fiind un prim pas in lista de masuri pe care o are in vedere Ministerul Mediului.

Comisarul European (pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, Karmenu Vella, n.red.) s-a aratat interesat si de stadiul inchiderii depozitelor de deseuri neconforme si de actiunile pe care autoritatile romane le-au intreprins pentru a evita condamnarea Romaniei la Curtea Europeana de Justitie.

Ministrul Daniel Constantin a prezentat situatia actuala si faptul ca, impreuna cu celelalte autoritati publice centrale, vor fi gasite urgent solutii pentru inchiderea si ecologizarea depozitelor", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al ministerului de resort.

Pe fondul situatiei in care Comisia Europeana va sesiza Curtea Europeana de Justitie pentru nerespectarea unor indatoriri de catre Romania pe domeniul deseurilor, ministrul Mediului, Daniel Constantin, a anuntat recent ca taxa de 80 de lei pe tona de deseu depozitat la groapa de gunoi, intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2017, se va plati diferentiat de catre operatorii de salubritate si se va aplica la diferenta dintre tinta de valorificare pe care acestia si-au propus-o si ceea ce au realizat efectiv.

In timp ce OUG 31/2013 reglementa taxarea progresiva a depozitarii, incepand cu 50 lei/tona din 2014, 80 de lei/tona din 2015 si 120 lei/tona, cu incepere din 2016, Legea 384 introduce cresterea taxei la 80 de lei/tona in 2017, respectiv la 120 de lei/tona, abia din 2018.

In luna mai 2016, Ministerul Fondurilor Europene (MFP) anunta ca a cumparat, prin licitatie deschisa, servicii de asistenta tehnica pentru realizarea Planului National de Gestionare a Deseurilor (PNGD) si a Planului National pentru Prevenirea Generarii Deseurilor. In acest sens, pe 25 aprilie, ministerul a atribuit un contract cu o valoarea totala de 1.547.855 de lei, fara TVA, societatii Fichtner Environment SRL din Bucuresti, potrivit unui anunt publicat pe SEAP, in 20 mai.

Romania trebuie sa respecte o serie de conditionalitati ex-ante fata de Comisia Europeana, iar conform MFE, noua dintre acestea au un risc crescut de neindeplinire si vizeaza: achizitiile publice, transporturile, managementul deseurilor, cercetare si inovare si dezvoltarea digitala.

In calitate de stat membru al UE, Romania are de indeplinit, pana in 2020, conform directivelor europene, urmatoarele obiective: minimum 50% rata de reutilizare si reciclare din masa totala a cantitatilor de deseuri (hartie, metal, plastic si sticla), minimum 70% nivel de pregatire pentru reutilizare, reciclare si alte operatiuni de valorificare materiala de minimum 70% din masa cantitatilor de deseuri ne-periculoase provenite din activitati de constructie si demolari, 60% valorificare a deseurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piata nationala.

De asemenea, tara va trebui sa atinga, anual, o cantitate colectata de deseuri electronice de 4 kg/locuitor si sa colecteze separat bio-deseurile in vederea compostarii si fermentarii acestora.

Romania are termen pana la finalul anului 2017 sa inchida 101 gropi de gunoi neconforme. Termenele UE prevazute pentru inchiderea treptata a depozitelor de deseuri neconforme sunt programate la fiecare data de 16 iulie ale fiecarui an, pana in 2017. In caz contrar, Romania ar putea primi sanctiuni din partea forului european.

Sanctiunile europene se decid in urma unui proces in care statul roman si Comisia Europeana (CE) se judeca la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente si ultimatumuri de conformare din partea forului european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Romania penalitati grop gunoi, #Romania CEJ penalitati gropi gunoi , #ministrul Mediului
Comentarii
Poza gipsykings
gipsykings
rank 1
Te-ai trezit si Tu,sau te-a impins tradiceanu de la spate
Poza IoandinChicago
IoandinChicago
rank 5
O sluga a lui voiculescu.