Daniel Constantin, despre ruptura de PSD si pericolul unui guvern tehnocrat - Interviu

Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 17:06
6389 citiri
Daniel Constantin, despre ruptura de PSD si pericolul unui guvern tehnocrat - Interviu
Foto: Ziare.com

Co-presedintele ALDE, Daniel Constantin, spune ca relatiile dintre formatiunea sa si PSD nu mai sunt aceleasi dupa demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului.

Rememorand evenimentele politice de la inceputul lunii noiembrie, mai ales dupa demisia lui Victor Ponta, fostul ministru al Agriculturii recunoaste ca nici acum nu stie de ce fosta coalitie de guvernare PSD-UNPR-ALDE nu a nominalizat un premier comun.

Daniel Constantin: Nu putem sa excludem o colaborare la guvernare cu PNL

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Daniel Constantin vorbeste despre noii membri ai ALDE, ruptura de PSD, inscrierea in asociatia infiintata de Victor Ponta dar si despre ce pericole vede in ce priveste guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos.

Cand se va lansa fundatia lui Victor Ponta, cine va face parte din ea si ce-si propune in viitor? Are si legatura cu politica, adica membrii sai se gandesc la functii in stat?

Asa cum s-a scris deja in presa, saptamana aceasta exista un termen pe care l-a dat Judecatoria Sectorului 5, pe 14 ianuarie, urmand ca la acest termen fie sa accepte infiintarea acestei fundatii, fie sa ceara noi documente si sa amane, fie sa ramana in pronuntare.

Lansarea propriu-zisa, daca lucrurile merg bine, probabil va fi undeva la sfarsitul lunii ianuarie. Din cate inteleg, de la presedintele fundatiei, de la dl Victor Ponta, probabil va fi si un eveniment de lansare, dar sunt lucruri pe care le vom stabili ulterior.

Ponta devine presedinte de asociatie: A depus actele la judecatorie

Legat de dimensiunea politica, aceasta fiind cea mai discutata in spatiul public in ultima perioada: din ce stiu eu, in afara de apartenenta politica a unora dintre membri sau de implicarea politica a altora, fie ca au fost neafiliati politic, dar au intrat in Guvern, nu stiu sa existe nici in viitorul apropiat si nici pe termen lung o implicare a acestei fundatii in politica.

De altfel, prin lege, fundatia nu poate sa faca politica. Este o fundatie care isi propune sa aduca Romania in centrul marilor proiecte regionale si internationale. Romania are un potential extraordinar, care a inceput sa fie pus in valoare, dar inca nu este la limita maxima. Mai este loc - fie ca vorbim de agricultura, de sanatate, de turism, acolo unde cred ca s-au facut foarte putine investitii -, Romania poate avea un cuvant greu de spus, avem nevoie si de investitori straini, de dezvoltarea comertului, si lucrurile astea cred ca vor fi tratate de aceasta fundatie.

Victor Ponta isi face fundatie - cand va fi lansata

Premierul Victor Ponta a relationat foarte bine pe zona de politica externa, a fost extrem de activ si si-a creat relatii foarte multe atat la nivelul Uniunii Europene, cat si la nivelul tarilor arabe, cat si in partea asiatica, in China. Aceste relatii pot fi puse in valoare mult mai bine. Va fi un castig nu numai pentru fundatie, ci si pentru Romania, daca reusim sa relationam mai bine.

Repet ce am zis si ieri (luni - n.red.) si ce o sa va spuna si premierul la un moment dat: nu exista niciun fel de intentie ca fundatia sa se implice in politica. In afara de faptul ca au fost oameni care au facut parte din guvern.

Veti fi vicepresedinte, cine va mai face parte din conducere?

Este normal ca presedintele fundatiei sa va spuna aceste lucruri, mai devreme sau mai tarziu. Este o conducere executiva si un board de conducere format din 10 persoane care vor asigura activitatea fundatiei.

Este mai putin important ce functie voi ocupa, este un proiect pe care l-a dezvoltat premierul si fara ezitare m-am alaturat proiectului sau. Functiile sunt mai putin importante, important este ce voi face acolo, sa-mi pun in valoare cunostintele pe care le-am acumulat de-a lungul a peste 3 ani si jumatate de mandat ca ministru al Agriculturii.

Romania, din punctul de vedere al agriculturii, produce din ce in ce mai mult, dar n-a ajuns, din punctul de vedere al comertului, la potentialul maxim. Mai avem foarte mult de lucru si stiu ca cererea este foarte mare. Principalul partener este Uniunea Europeana, dar exista o cerere foarte mare si un comert crescut in ultimii 3-4 ani in zona tarilor arabe si in China, acolo unde s-au dezvoltat primele parteneriate dupa foarte multi ani.

Ce s-a intamplat in noiembrie 2015, la acea ruptura intre PSD si ALDE, in coalitia de guvernare?

Au fost foarte multe speculatii, nu am vorbit pana acum de momentele respective, de la demisia premierului pana la formarea noului guvern. A exista o coalitie, PSD - UNPR - ALDE, care a functionat foarte bine.

Relatia dintre PC, inainte, si PSD a fost foarte buna. Iar eu am fost un om care a tinut, atat timp ca a existat respect, ca aceasta relatie sa functioneze foarte bine. Si acum, indiferent de ce se va intampla in viitor, am un respect deosebit fata de ceea ce inseamna PSD si majoritatea membrilor din PSD.

Din momentul in care si-a dat demisia Victor Ponta, coalitia respectiva nu mai avea ce sa sustina, nu mai exista o coalitie. In momentul respectiv, au fost 3-4 zile de foc, de la momentul in care si-a dat demisia si pana la momentul in care presedintele a nominalizat un prim-ministru desemnat.

Foarte multi ne-au intrebat de ce nu am mers la Cotroceni in formatia pe care am avut-o pana atunci, sa propunem un premier comun. E o intrebare la care poate nici eu nu am un raspuns astazi. Mi-as fi dorit sa se mearga atunci intr-o astfel de formula. Din pacate, cred eu ca fiecare partid a incercat, fara sa acuz pe cineva, la momentul respectiv, sa atraga cat mai multe avantaje pentru sine.

In acel moment, s-au incercat negocieri individuale, pentru ca nu a existat, pana la a doua runda de negocieri, la care ne-a convocat presedintele Iohannis, o intentie sau o propunere de candidatura comuna sustinuta de cele trei partide.

Inainte de a doua runda de consultari la Cotroceni - probabil ca dupa negocieri nu s-a ajuns la o concluzie - s-a revenit la varianta initiala, sa avem o candidatura comuna in persoana dlui Liviu Voinea, coleg pe care il respect, cred ca este o personalitate care a demonstrat lucruri atunci cand a fost ministru si care cred ca mai are multe de demonstrat, dar care din considerente politice n-a putut sa fie sustinut atunci de ALDE. Cred ca aveam o varianta buna atunci, poate mai multe variante, dar lucrurile n-au mers in directia respectiva.

Nici Liviu Voinea, nici Dacian Ciolos, atunci cine ar fi putut fi sustinut?

Sunt lucruri diferite, e o chestiune politica legata de abordarea si propunerea de atunci cu Liviu Voinea si o alta varianta, cu Dacian Ciolos, pe care il cunosc foarte bine, am fost colegi in Ministerul Agriculturii si cred ca poate sa faca fata foarte bine in functia de prim-ministru, dar, cum i-am comunicat si presedintelui, cred ca Romania atunci trebuia sa aiba un guvern politic - indiferent ca era condus de Dacian Ciolos sau de un alt tehnocrat, dar componenta guvernului trebuia asumata politic.

De exemplu, toate discutiile pe care le-am avut in aceasta perioada ma conduc la concluzia ca Romania nu va face reforme, un an si doua luni pana la alegerile parlamentare, pana vom avea un guvern din nou politic, cu siguranta.

Acest guvern a avut o sustinere politica la investitura si la votarea bugetului, dar nu stiu cat este ea de solida, atat timp cat nu exista un acord intre partide.

Partidele sustin guvernul atat timp cat interesele lor politice sunt preluate de guvern. Daca nu sunt preluate, exista riscul ca maine unul dintre partidele mari, care astazi sustin guvernul, PNL sau PSD, sa spuna "nu sunt de acord". Si ce facem atunci? Pica guvernul?

Din acest motiv cred eu ca e greu sa avem reforme, fara sa critic guvernul. Cum exista o abordare negativa la una dintre masurile propuse de guvern, acesta face un pas inapoi, pentru ca nu are sustinere politica. Si atunci nu este dispus sa vina cu masuri care pe termen lung ar avea o eficienta, dar pe termen scurt sunt nepopulare.

Din acest motiv, nu am fost de acord cu un guvern care sa aiba, in afara de prim-ministru, o componenta de tehnocrati. Aici sunt foarte multe lucruri de spus. Cred ca e devreme sa facem o analiza a guvernului, dar cred ca ar trebui sa vedem ce se intampla. In afara de prim-ministru si unul, doi ministri, n-am vazut o comunicare extraordinara si n-am vazut actiuni extraordinare pe care sa le propuna acest guvern. M-as fi asteptat la cu totul si cu totul altceva, la specialisti care sa vina cu analize pe fiecare domeniu in parte.

O sa spuneti ca timpul este scurt, dar Romania nu are timp de pierdut, trebuie sa mearga inainte, sa faca pe fiecare sector de activitate reforme - educatie, sanatate, chiar si agricultura, in multe zone unde din pacate lucrurile nu evolueaza.

Deci nu vedeti acest guvern in functie mai mult de un an?

Nu este normal ca acest guvern, cu o componenta tehnocrata, sa functioneze intr-un stat democratic cum este tara noastra. Cu cat mai repede avem un guvern care sa aiba sustinere politica, cu atat va fi mai bine pentru tara noastra, pentru ca putem sa ne asumam un program de guvernare - n-am vazut un program de guvernare in afara de cele cateva pagini pe care le-au propus si nu-si pot permite mai mult, pentru ca nu au aceasta sustinere in Parlament.

Cum a ramas relatia ALDE cu PSD-ul condus de Liviu Dragnea?

Este o relatie normala, cat poate fi de normala, avand in vedere ca dansii sustin Guvernul Ciolos, noi suntem in Opozitie fata de Guverul Ciolos si in Parlament lucrurile s-au vazut si la votarea bugetului si probabil se vor mai vedea de acum inainte pe diferite proiecte de legi.

Constantin: Proiectul de buget, un copy paste nereusit dupa bugetul lasat de Ponta

In perspectiva alegerilor locale si parlamentare, noi suntem consecventi cu ce am spus inainte, cand s-a format ALDE, in iunie 2015, mesajul a fost foarte clar, desi eram in coalitie cu PSD: vom candida separat la alegerile locale si parlamentare din anul 2016, pentru ca cred ca Romania are nevoie de o astfel de forta politica de dreapta, care sa echilibreze.

Cred ca ambele partide - PNL si PSD - au nevoie de o a treia forta politica, pentru ca nu va fi suficient, nu vor avea un scor atat de mare, incat sa faca singuri sau doar cu UDMR guvernul in 2016. Vor avea nevoie de o a treia forta politica si cred ca noi putem sa raspundem unei mari parti de electorat care astazi nu se regaseste nici in PNL si nici in PSD.

Nu luati in calcul PMP-ul lui Traian Basescu?

Am facut o serie de sondaje interne si acestea sunt rezultatele: fara sa ii critic - nu am nicio relatie cu domniile lor si nici nu imi doresc sa am -, dar e foarte greu sa depaseasca pragul electoral. Sondajele arata ca, in afara de UDMR, ALDE e singurul partid care reuseste sa intre in Parlament in 2016. Astea sunt lucruri care tin de analiza noastra interna.

Cu PSD avem o relatie colegiala in Parlament, nu exclud o colaborare pe ceea ce inseamna proiecte punctuale in Parlament, dar este evident ca noi nu putem sa fim de acord cu anumite activitati ale guvernului pe care le gireaza astazi si PSD.

Am avut o relatie foarte buna si stimez foarte multi colegi din PSD.

Ce s-a intamplat cu UNPR? Dl Catalin Ivan spunea in urma cu cateva zile ca a fost o "tradare" din partea UNPR, la cateva zile dupa demisia Guvernului.

Nu stiu la ce s-a referit, nu am citit interviul, dar va spun un lucru: noi functionam, la nivelul Guvernului, pe de o parte ALDE si pe de alta parte PSD si UNPR care formau un bloc de stanga, alianta de centru-stanga, care cred ca si astazi functioneaza. Atat timp cat si deciziile noastre erau acceptate, n-am avut ce sa reprosam din acest punct de vedere.

Catalin Ivan: Nu stiu daca PSD va trece usor peste tradarea lui Gabriel Oprea

Daca ma intrebati de momentul in care "s-a rupt" coalitia, intre momentul demisiei lui Victor Ponta si desemnarea premierului Ciolos, in momentul respectiv nu au existat contacte intre partide, nici intre noi si PSD, nici intre noi si UNPR, si cred ca lipsa aceasta de contacte a facut ca astazi sa avem acest guvern de tehnocrati.

Astazi exista contacte intre ALDE si UNPR-ul lui Gabriel Oprea?

Am mai discutat cu dl Oprea, dar nu au fost proiecte pe care sa le sustinem impreuna sau la care sa votam impotriva unii sau altii.

S-a vorbit despre o candidatura a lui Calin Popescu Tariceanu la Primaria Capitalei. Ce puteti sa ne spuneti despre asta?

Mi-as dori ca dl Tariceanu sa candideze la Primaria Capitalei, dar lucrul acesta va fi decis in perioada imediat urmatoare. Depinde foarte mult si de vointa domniei sale, dar si de calculele pe care le vom face in partid. Nu este inca o decizie luata, vom analiza in perioada urmatoare si vom vedea. Eu v-am spus punctul meu de vedere.

Tariceanu ia in calcul candidatura la Primaria Capitalei: Nu va imaginati ca mi-e frica

S-a zvonit o posibila schimbare a dlui Tariceanu din functia de presedinte al Senatului. Cat este de adevarat?

Cred ca au fost mai mult reactii de moment care au plecat mai mult pe surse si nu oficiale, dupa momentul votului in Parlament, atunci cand a existat un schimb de replici (la votarea bugetului, intre Tariceanu si Liviu Dragnea - n.red.).

Vom vedea, dl Tariceanu a spus foarte clar ca nu este obiectivul major al sau de a-si mentine functia de presedinte al Senatului, ci acela de a ajuta acest partid sa creasca. Si primul pas pe care trebuie sa il facem este sa asiguram o reprezentare cat mai larga in viitorul Parlament.

PNL, aproape de o intelegere cu Tariceanu la locale? Ce spune Gorghiu

(...) Vom vedea in momentul in care se reuneste Parlamentul cum sunt relatiile (intre Tariceanu si Dragnea - n.red.) si probabil vor fi si atunci anumite discutii care se vor face publice sau mai putin publice si vom stabili exact care sunt raporturile. Dar in mod clar raportul dintre dl Tariceanu si dl Dragnea, dintre ALDE si PSD nu va influenta in mod evident drumul pe care il are ALDE - ne pregatim zi de zi candidatii pentru a avea listele complete la nivel national pentru a participa la alegerile locale independent.

Ati primit doi oameni noi in ALDE, care au atras atentia - deputatul Dian Popescu, condamnat pentru coruptie, si Teodor Melescanu. Cum au fost facute aceste alegeri?

As vrea sa discut despre amandoi si sa spun despre dl Melescanu ca sunt foarte bucuros ca a ales ALDE, sunt convins ca a avut si alte oferte, dar discutia cu dansul a fost una foarte buna, e un om care impartaseste valorile liberale.

Senatorul PNL Dian Popescu a trecut la ALDE. Tariceanu: Nu e condamnat pentru coruptie, ci trafic de influenta

In egala masura, dl Popescu foarte multi ani a fost bun pentru PNL, a condus organizatia de Gorj foarte multi ani. ALDE este un partid deschis si ma bucura foarte tare interesul pe care foarte multi in ultimul timp il arata fata de partidul nostru si sunt foarte increzator ca vom avea o reprezentare foarte mare in Parlament.

Teodor Melescanu s-a inscris in partidul lui Tariceanu

In egala masura, ALDE nu va fi deschis pentru oricine si vom face o analiza foarte clara. E o discutie pe care am avut-o cu dl Tariceanu si sunt convins ca ambii ne vom concentra ca, de acum inainte, orice fel de venire in partid sa fie foarte bine analizata, discutata in biroul de conducere si dupa aceea sa decidem.

Sosirea dlui Melescanu in partid este mai mult decat o lovitura de imagine, se pregateste o candidatura a sa?

E prea devreme sa decidem pentru o candidatura intr-un sens sau altul, dar dl Melescanu este o valoare si deja a fost acceptat, votat de catre toti colegii in functia de vicepresedinte al ALDE.

Au influentat problemele pe care Victor Ponta le-a avut cu DNA, in ultima jumatate de an, aceasta sfarsire grabnica a Guvernului?

Cu siguranta a fost apasat de ceea ce s-a intamplat in anul 2015. Nu stiu in ce masura toate aceste lucruri au contribuit la decizia finala, dar pot sa va spun ca a fost foarte afectat de tot ceea ce s-a intamplat, raportat la activitatea foarte buna guvernamentala pe care domnia sa si Guvernul au avut-o.

Au contat acestea si in momentul in care si-a dat demisia?

Nu pot sa spun, pentru ca e o discutie pe care n-am avut-o. Dar, cu siguranta, a fost macinat si foarte apasat de tot ceea ce s-a intamplat. Si cred ca este in continuare, e normal sa fie asa, suntem cu totii oameni.

Ce s-a schimbat intre cele doua partide dupa ce n-a mai fost presedinte al PSD?

Fiind in continuare parteneri de guvernare, a fost foarte greu sa diferentiem lucrurile, mai ales ca a existat un parteneriat Victor Ponta - Liviu Dragnea, in acea perioada. Din momentul in care Victor Ponta n-a mai fost prim-ministru si coalitia n-a mai existat, cu siguranta ca lucrurile s-au schimbat. Unii sunt un partid care sustine Guvernul, ceilalti sunt un partid care nu sustine Guvernul. Ca atare, este clar ca lucrurile sunt diferite. Nu stiu daca lucrurile astea sunt in mod voit sau in mod accidental, dar asta este situatia de fapt, relatiile nu mai sunt aceleasi.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Daniel Constantin ruptura PSD, #Daniel Constantin Victor Ponta, #Daniel Constantin guvern Ciolos, #Daniel Constantin tehnocrati, #Daniel Constantin fundatie Ponta , #Partidul Conservator