Daniel Constantin, despre relatia cu Tariceanu, tensiunile din ALDE si planurile sale: Justitia nu trebuie sa fie o tema de campanie Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 06:31
7353 citiri
Daniel Constantin, despre relatia cu Tariceanu, tensiunile din ALDE si planurile sale: Justitia nu trebuie sa fie o tema de campanie Interviu video

Justitia nu trebuie sa fie o tema de campanie si daca sunt probleme in justitie ele trebuie corectate, dar nu prin dezbatere electorala. Cand a fost dezbatere electorala pe justitie, nu s-a rezolvat nimic, afirma co-presedintele ALDE, Daniel Constantin.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Daniel Constantin a explicat care sunt relatiile sale cu Calin Popescu Tariceanu, dar si care este situatia in partid dupa revolta fostului presedinte executiv Vasile Nistor.

Daniel Constantin considera ca si in sanatate si in sistemul fiscal este nevoie de o resetare totala: "Partidele vorbesc de cresterea salariilor medicilor, eu nu cred ca asta e solutia. Trebuie resetat totul, sa vedem care e fondul pe care il avem din contributiile cetatenilor, sa crestem numarul de angajati care sa depaseasca numarul pensionarilor si asistatilor social".

Circula zvonuri despre tensiuni dintre dvs si dl Tariceanu. Ati avut si dvs unele declaratii care confirmau unele asperitati. Care e relatia dvs cu Calin Popescu Tariceanu?

E relatia normala dintre doi co-presedinti ai unui partid alcatuit din doua partide. Este o perioada in care definitivam listele de candidati pentru viitorul Parlament.

Fiecare presedinte are interesul de a-si promova pe locurile eligibile oamenii pe care ii considera apropiati, pot aduce ceva nou Parlamentului, pot aduce puncte electorale. Mie imi place sa cred ca nu am abandonat pe nimeni de-a lungul carierei politice si nici nu voi abandona.

"Tensiunile" nu au fost atat de mari pe cat au fost exagerate in presa sau si-ar fi dorit unii sa fie.

Ati avut un alogoritm de alcatuire a listelor?

Exista, conform statutului, o chestiune legata de paritate, dar nu poate fi perfecta.

Dar criterii de integritate nu aveti.

Am avut la locale criterii de integritate care au fost votate in comisia de fuziune si au fost avute in vedere si la alegerile parlamentare, chiar daca nu au fost votate in forul de conducere.

Dar recent presedintele executiv al partidului, dl Nistor, a acuzat lipsa lor, a acuzat prezenta persoanelor cu probleme penale pe liste, in frunte cu dl Tariceanu. Si mai vorbim, de exemplu, de dl Vosganian, dl Pendiuc si altii asemenea.

Dl Nistor a avut o problema in organizatia de baza, in Bacau. De acolo aceasta suparare si incercarea de a inflama situatia in partid.

Nu au fost pierderi, nu a creat valul pe care il astepta dansul sau pe care il astepta PNL. Pentru ca PNL nu a fost strain de aceasta miscare esuata. Dansul nu a facut inca adeziunea, insa ceilalti doi fosti colegi care au plecat cu el sunt deja candidati PNL.

Dar plecarea lor a favorizat aparitia unor oameni care nu au mai facut politica. Cel putin in preocuparile mele e sa avem, pe langa oamenii cu experienta, si oameni noi, care sa schimbe imaginea Parlamentului, foarte atacat, care a trecut printr-o perioada destul de urata in ultimii 2-3 ani de zile pentru ca a trebuit sa raspunda solicitarilor justitiei.

Am avut grija sa avem si rectori, fosti secetari de stat pe care eu i-am promovat in guvern cand eram in USL. Sunt cel putin 7-8 nume noi.

Statutul spune ca organizatiile care au avut scor peste medie iau decizia in forurile statutare la nivel de judet si centrul doar semneaza listele. Deci unii dintre candidatii enuntati de dvs sunt considerati potriviti pentru a face parte din viitorul Parlament de orgnizatia judeteana. Pentru organizatiile sub medie hotaram la centru pe baza propunerilor din teritoriu.

Totusi, nu va deranjeaza ca veti avea pe liste persoane cu dosare penale in diverse stadii, unele chiar condamnate in prima instanta.

ALDE e un partid care lupta pentru drepturile si libertatile cetatenesti. Ati vazut ca noi am reactionat primii si la incidentele din Piata Universitatii cu unionistii. PNL, partid liberal, nu a reactionat la abuzul Ministerului de Interne.

De ce e abuz? Aveau aprobare doar pentru Piata Victoriei, nu aveau ce cauta in Piata Universitatii.

In ultimii ani libertatea de exprimare a fost respectata in Guvernul Ponta. Ati vazut mitingul spontan al contestatarilor lui Gabriel Oprea. Nu a intervenit jandarmeria. Nu a intervenit nici la iesirea spontana in strada, fara autorizatie, a cetatenilor in 2014.

Revenind la intrebarea dvs, drepturile trebuie respectate, inclusiv prezumtia de nevinovatie. Asa au explicat colegii din teritoriu cazul unor oameni care nu sunt condamnati.

Preocuparea mea a fost sa aduc oameni de calitate care sa imbunatateasca ce se intampla in Parlament. De exemplu: rectorul Sorin Campeanu, Calin Oros de la Universitatea Valahia din Targoviste, Cristian Cosmin, secretar de stat, Viorel Ilie, primarul municipiului din Moienesti, expert in administratie, Avram Constantin, Razvan Florescu.

Imi spuneti ca sunteti un partid cu doua viteze?

Eu mi-am propus sa facem multe lucruri in viitorul Parlament si toti trebuie sa avem acest obiectiv, sa lasam ceva in urma noastra. Asa am facut si la Ministerul Agriculturii.

Cum va raportati la apelul dlui Tariceanu de a nu mai fi votata nicio cerere a DNA in aceasta legislatura?

Am certitudinea ca cineva doreste sa imparta partidele politice care candideaza in partide pro-DNA si anti-DNA, pro si anti-justitie. Cred ca e un lucru gresit.

Dar declaratia dlui Tariceanu nu este anti-justitie?

Va amintesc ce s-a intamplat in 2004 cand dl Basescu a impartit clasa politica in corupti si oameni seriosi, dupa care a venit la guvernare si a adus cei mai nepotriviti oameni. In 2009 a impartit oamenii intre pro-moguli si anti-moguli. La fel se incearca si acum, iar eu condamn acest lucru.

Eu doresc sa vorbesc despre altceva in campanie. Justitia nu trebuie sa fie o tema de campanie, daca sunt probleme in justitie ele trebuie corectate, dar nu prin dezbatere electorala. Cand a fost dezbatere electorala pe justitie, nu s-a rezolvat nimic. Eu imi propun sa fac o campanie activa si pozitiva.

Sesizez o critica voalata la adresa dlui Tariceanu. Cum va raportati dvs. la activitatea DNA si anticoruptie?

Am o parere, dar nu o voi exprima in toata cariera mea politica. Nu e menirea mea sa fac aprecieri publice, pozitive sau negative asupra activitatii unor institutii care fac parte din cea de-a treia putere a statului.

O intrebare de actualitate este cine va fi premier. USR si PNL au optat pentru dl Ciolos, care a si lansat o platforma de principii deschise tuturor partidelor spre dezbatere si sustinere. Cum va raportati la ea?

Fapul ca azi PNL, un mare partid rezultat din fuziunea a doua partide, il roaga pe Dacian Ciolos sa fie premier spune ca PNL nu are candidat, nu a crescut pe nimeni in interior, este un partid inchis.

Oamenii s-au tinut de scaune si nu au lasat pe altii sa creasca, iar cand a crescut cineva, vezi cazul Predoiu, au gasit o formula sa-l scoata din joc.

Platforma de guvernare se rezuma la cateva principii pe care cred ca toate partidele si le-au asumat, dar nu le-au pus intr-o astfel de forma in pagina. Daca va ramane doar aceasta forma, este cel mai slab program de guvernare pe care il putea promova cineva.

Principiile, corecte de altfel, trebuie imbunatatite cu masuri, masurile cu un calendar de aplicare care sa prevada surse de finantare.

Asta, zice dl Ciolos, e treaba partidelor. Agreeaza principiile si fac programul concret.

Vom vedea, ma raportez la ce avem.

Deci principiile sunt corecte?

Cine nu isi doreste o Romanie prospera, corecta, dar astea sunt doar lozinci. Cum facem Romania corecta si prospera, care sunt sursele de finantare?

De ce ar fi credibil un plan de masuri daca in perioada petrecuta in Palatul Victoria acest guvern nu a reusit sa aplice nimic din ce ne propune pentru viitor. In afara de Cumintenia Pamantului nu am vazut o masura concreta dusa la capat.

Debirocratizarea.

A fost doar inceputa, e un poces pe care l-am aplaudat si care trebuie sa continue. Am si discutat cu dl Ponta in 2014 despre debirocratizare.

Programul Fermierul?

E doar o adunare de masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, aprobat de CE. Nimic nou. Dar nu am vazut ce ne propune dl Ciolos cu programul de irigatii. Avem o lege de care PNL si Guvernul tehnocrat s-au dezis.

Am pierdut un an de zile in care am avut celebra expresie: zero investitii, zero fonduri europene.

Si eu vreau o educatie buna, imi place. Dar nu am vazut o masura de sustinere a educatiei, nu am vazut parerea guvernului despre 6% din PIB pentru educatie.

Daca principiile nu vor fi acoperite urgent cu masuri concrete, dl Ciolos va ramane doar un alt personaj politic care a propus principii pe care nu le-a credibilizat prin masuri concrete. Dar poate o face.

Ati fi dispus sa va asezati cu dl Ciolos la masa sa discutati principiile?

ALDE nu a fost de acord cu formula tehnocrata. E greu de crezut ca vom fi acum, mai ales pe acest program.

Criticabila sau nu, PNL - USR au o propunere de premier. PSD - ALDE au?

Da, dar nu am discutat despre asta pentru ca intelegerea cu PSD a fost sa nu vulnerabilizam pe cineva inainte de alegeri si sa nu deturnam sensul discutiilor de la programe la oameni.

PNL se bazeaza pe asta, vorbeste mai mult de Ciolos decat de programul de guvernare. Nu am auzit decat cateva populisme in care nu cred nici ei si pe care le va anula Dacian Ciolos fara doar si poate.

Imi vine totusi foarte greu sa cred ca nu v-ati asezat la masa trei oameni si n-ati pus problema cine va fi prim - ministru.

Nu am avut aceasta discutie.

Care sunt pilonii programului ALDE?

Primul element pe care trebuie sa-l aiba in vedere orice guvern care va veni este legat de investitii, altfel riscam sa intram intr-o noua etapa neagra. Romania are o curba de crestere economica constanta din 2013 pana in 2016. Cresterea din 2016 e bazata pe consum.

Nu e un lucru rau daca dupa maximum 2 ani de zile e suplinita de o crestere bazata pe investitii publice.

De unde bani pentru investitii?

Din buget. Avem o crestere de 6%, unde sunt banii? Nu am vazut programe mari de investitii.

Poate sunt in masurile populiste decise de Guvernul Ponta si de majoritatea PSD - ALDE: cresteri de salarii, taieri de TVA, pensii speciale, indemnizatii etc?

Impactul acestor masuri nu a fost asa de mare incat sa consume 6% crestere economica.

Ati facut parte din Guvernul Ponta care a avut investitiile doar pe hartie.

In 2015 investitiile propuse de Guvernul Ponta au fost de 6,2% din PIB, s-au realizat 4,5%. Guvernul Ciolos a propus 5,1% si la sfarsitul anului nu stiu daca vom sari de 3%, pentru ca jumatate veneau din fonduri europene care anul acesta au fost zero.

Din lipsa unor ghiduri care nu au fost lasate de guvernarea anterioara, spune actualul guvern.

Asta a fost propaganda. De exemplu, la Ministerul Agriculturii au zis ca nu au gasit infrastructura. Fals! Toata legislatia era pregatita din 2015, incepusera platile in avans numai ca au venit cu debirocratizarea, cu simplificarea ghidurilor.

Simplificarea e o intentie generoasa, dar s-au pierdut 5 luni. In 2018, CE face pentru prima data o evaluare intermediara: daca nu cheltuiti un anumit procent asumat pe fiecare program in parte va luam banii, nu mai asteptam pana in 2022. Deci anul viitor motoarele trebuie turate la maximum.

Investititiile sunt un lucru. Putem merge mai departe pe fiecare sector de activitate.

Sanatate?

Dati-mi voie la Educatie. Programul nostru propune ca din 2017 sa crestem bugetul Educatiei cu 13% anual, astfel ca in 2020 sa ajungem la 6% din PIB.

Vorbim in fiecare toamna de lipsa manualelor, noi venim cu legea manualului didactic. Exista o editura la Ministerul Educatiei care poate face aceste tiparituri.

Exista un singur bacalaureat pentru toti, indiferent daca liceul e teoretic sau scoala profesionala. Nu e corect. Ar trebui sa avem bacalaureat diferentiat. Nu putem avea aceeasi pretentie de la un elev de scoala profesionala si unul din invatamantul teoretic.

Oare? Bacalaureatul nu e obligatoriu si el trebuie sa reflecte un anumit standard, nu esti la acel nivel nu trebuie sa ai bacalaureat, ai o meserie. In plus, diploma ofera aceleasi drepturi, indiferent de tipul lui, ceea ce nedrept pentru cei care il sustin in forma mai grea.

Eu ma bucur ca, iata, masura naste dezbateri, asemenea dezbateri trebuie purtate si cu Parlamentul. Iar a patra masura pentru Educatie se refera la demnitatea cadrului didactic, nu avem un statut al acestuia si adesea vedem ca nu poate reactiona la situatii nepotrivite in care este pus.

Cum opriti exodul medicilor?

Nimeni nu a venit pana acum cu solutia potrivita. Cred ca la un moment dat, in sistemul fiscal, trebuie sa resetam totul. Partidele vorbesc de cresterea salariilor medicilor, eu nu cred ca asta e solutia.

Trebuie resetat totul, sa vedem care e fondul pe care il avem din contributiile cetatenilor, sa crestem numarul de angajati care sa depaseasca numarul pensionarilor si asistatilor social.

Ganditi o resetare a sistemului fiscal?

Nu avem in vedere in momentul de fata, dar discutia ar trebui facuta, poate in 2017 in proiectul de tara sau in 2018. Eu imi propun sa deschid o discutie pe aceasta tema in viitorul Parlament.

Care ar trebui sa fie miezul proiectului de tara?

Sa crestem din punct de vedere economic, sa ne castigam locul in UE din punct de vedere economic si social. Dar asta se poate numai cu lideri puternici pe care nu ii vad acum nici la nivel european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Daniel Constantin ALDe, #Tariceanu justitie DNA , #stiri Daniel Constantin