Constantin: Proiectul de buget, un copy paste nereusit dupa bugetul lasat de Ponta

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 18:44
1975 citiri
Constantin: Proiectul de buget, un copy paste nereusit dupa bugetul lasat de Ponta
Foto: Arhiva Ziare.com

Copresedintele ALDE Daniel Constantin a declarat miercuri ca proiectul de buget pe anul 2016 este "un fel de copy paste" dupa bugetul lasat de Victor Ponta, dar un "copy paste nereusit".

"Observam ca avem un buget care este lipsit de o noua filosofie, personal m-as fi asteptat dupa instalarea unui Guvern de tehnocrati sa vedem o noua filosofie in abordarea bugetului de stat pe 2016, poate in noi directii. Am vazut foarte multe lucruri care s-au spus de reforme care nu s-au facut de catre Guvernele politice si care se vor face de catre actualul Guvern.

Proiectul de buget este un fel de 'copy paste' dupa bugetul lasat de Victor Ponta, un copy paste insa nereusit, pentru ca s-au facut anumite corectii care risca sa se transforme la un moment in erori grave de care vor fi afectati cetatenii", a spus Constantin intr-o conferinta de presa.

Bugetul pe 2016, adoptat de Guvern

El a adaugat ca Guvernul a dat dovada de lipsa de transparenta si lipsa de dialog, deoarece mai intai a adoptat proiectul de buget dupa care a facut simulare de consultare publica.

"Este un buget care din pacate va avea investitii mai putine decat in anul 2015. Am observat ca investitiile de 5,1% din PIB se bazeaza pe fonduri europene intr-o proportie de 2,16%, este putin probabil in conditiile in care nu avem inca lansate procedurile pentru a primi proiecte. 2,16 din PIB inseamna peste 3 miliarde de euro, nu credem ca se va reusi aceasta performanta si credem ca investitiile vor fi mult mai mici in anul 2016 decat in anul 2015", a mentionat Constantin.

Ciolos: Bugetul a fost aprobat. Nu vrem sa finantam un shopping list

Copresedintele ALDE a mai atras atentia asupra bugetului prevazut pentru reabilitarea sectorului de irigatii care, potrivit acestuia, este cu aproape 2 miliarde mai mic decat anul acesta.

"Avem o lege, 296, promulgata de presedinte in noiembrie, care prevede ca in buget trebuie prevazute 145 de milioane de euro, in anul 2016 pentru acest proiect de reabilitare a sectorului de irigatii. Din pacate, constatam ca nu avem decat 130 de milioane de lei.

Ne rezervam dreptul de a ataca pe orice cale acest lucru, e un proiect pe care stiu ca fermierii il asteapta de multi ani, cred ca dezamagirile vor fi pe masura. Fac un apel si la colegii din PSD si PNL care au votat acest proiect sa sustina un amendament pe care ALDE il va depune pentru a exista la acest proiect toti banii prevazuti in legea 296, altfel ne rezervam dreptul de a ataca pe orice cale legea bugetului de stat care nu respecta o alta lege", a afirmat Daniel Constantin.

El a conchis ca ALDE nu exclude sustinerea proiectului de buget pe anul 2016, daca cerintele sale vor fi adoptate ca amendamente in cursul dezbaterilor din Parlament.

Citește și:
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, că Bucureştiul este „un oraş blocat în momentul de faţă, confruntat cu lipsa de perspectivă, cu un management cu probleme şi cu o...
Ciucă: ”Misiunea noastră e să continuăm demersurile pentru atingerea obiectivului naţional de aderare la Spaţiul Schengen”
Ciucă: ”Misiunea noastră e să continuăm demersurile pentru atingerea obiectivului naţional de aderare la Spaţiul Schengen”
Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că România merită să fie în Schengen, iar misiunea PNL este să continue demersurile în atingerea acestui obiectiv. „Mai întâi despre problema cea...