Daianu (ASF), verdict dur pentru sistemul financiar: Trebuie reglementat in totalitate!

Joi, 22 Mai 2014, ora 22:05
2163 citiri
Daianu (ASF), verdict dur pentru sistemul financiar: Trebuie reglementat in totalitate!
Foto: B1 Tv

Tot sistemul financiar trebuie reglementat, inclusiv fondurile cu capital de risc, care controleaza si fac plasamente de sute de miliarde, a declarat joi, prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Daniel Daianu, referindu-se la pietele financiare la nivel global.

El a afirmat ca riscul sistemic este creat de dimensiunea fondurilor care se misca si a mentionat faptul ca in prezent li se cere sa aiba rezerve inclusiv fondurilor de piata monetara, adica cele cu risc redus.

Oficialul ASF a aratat ca in Romania, desi platitorii de taxe si impozite nu au fost coplesiti de esecuri monumentale in piata financiara locala, economia romaneasca a suportat reverberatiile din economia europeana.

Daianu (ASF): Primele vor fi returnate de colegii mei. Mandatele noastre sunt la dispozitia Parlamentului

"Sa nu ne imaginam ca platitorii de taxe si impozite din Romania nu au suferit fiindca deleveraging-ul (reducerea lantului de garantii/ dezintermediere financiara - n.red.) care se produce in toata Europa si care afecteaza institutiile financiar-bancare din Romania se simte in buzunarul consumatorilor de produse financiare de la noi.

Adica ce fac bancile in Romania. N-ai nevoie de un esec monumental in Romania ca platitorii de taxe si impozite sa suporte costul acestor programe de salvare (bailout) si faptul ca bancile sunt obligate prin Grupurile-mama sa se recapitalizeze. Ceea ce fac grupurile-mama afecteaza fiecare sucursala. Este o naivitate sa credem ca trebuia sa se produca neaparat un mare esec la noi", a subliniat Daniel Daianu, la o dezbatere organizata de asociatia analistilor financiari CFA Romania.

In opinia acestuia, este nevoie ca sectorul financiar sa fie mai putin complex, iar entitatile financiare mai mici.

Prim-vicepresedintele ASF a atras atentia si asupra faptului ca reglementatorii abia incep sa inteleaga acum si riscurile neconventionale, mai ales cele legate de sistemele informatice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#Daianu sistem financiar, #Daianu reforma sistem financiar, #Daianu ASF , #ASF