Daniel Daianu: Bugetul UE va fi marit. Romania va trebui sa fructifice aceasta oportunitate

Joi, 30 Aprilie 2020, ora 15:26
3104 citiri
Daniel Daianu: Bugetul UE va fi marit. Romania va trebui sa fructifice aceasta oportunitate
Foto: Arhiva Ziare.com

Bugetul Uniunii Europene va creste pentru cel putin doi ani, aceasta fiind o sansa extraordinara pentru tarile care sunt net beneficiare ale fondurilor, arata Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, mentionand ca Romania va trebui sa fructifice aceasta oportunitate.

Presedintele Consiliului Fiscal a subliniat ca Romania ar putea beneficia de aceste fonduri "pentru dezvoltarea agrobusiness-ului, pentru construirea unui sistem de irigatii, pentru lucrarile de infrastructura, un domeniu unde se pot usor respecta normele de distantare fizica, sociala".

"Bugetul Uniunii Europene va fi revizuit, va tine cont de ceea ce inseamna criza provocata de virusul corona si sunt fonduri importante care vor sprijini toate statele, frontul acesta de lupta. Si Romania va beneficia de fonduri importante. Stirea pe care eu o subliniam ca va fi marit bugetul Uniunii Europene pentru cel putin doi ani, eu zic ca este o sansa extraordinara mai ales pentru tarile care sunt net beneficiare ale fondurilor.

Se vorbeste chiar despre un nivel al bugetului Uniunii Europene care sa ajunga la 2% din produsul intern brut, deci aproape o dublare a bugetului Uniunii Europene. Exista si posibilitatea imediata de a avea o activitate economica mai aproape de ceea ce inseamna normal, iar in viitor, avand in vedere si unele stiri bune privind posibilitatea unui tratament contra acestui virus, sanse mari ca sa avem un vaccin la inceputul anului 2021, sa putem sa folosim cat mai bine fondurile europene pentru a ne redresa", a mentionat Daniel Daianu, la Digi 24.

Acesta a subliniat ca marea problema a Romaniei in 2020 este finantarea deficitului si refinantarea datoriei publice.

"Sunt voci care spun ca s-a dat voie la imprumuturi si ca ar putea fi facute imprumuturi de tot felul. Este o teza falsa. Romania trebuie sa aiba asigurata finantarea in acest an, trebuie chibzuinta in continuare. Nu ne putem imagina programe care sa fie similare cu ale altor tari unde o banca centrala emite o moneda de rezerva, unde bugetele publice si conditiile de acum sunt mult mai robuste", a explicat Daniel Daianu.

#buget UE majorat , #Consiliul Fiscal
Comentarii