Ziare.com

Daniel Daianu: Bugetul UE va fi marit. Romania va trebui sa fructifice aceasta oportunitate

Joi, 30 Aprilie 2020, ora 15:26

   

Daniel Daianu: Bugetul UE va fi marit. Romania va trebui sa fructifice aceasta oportunitate
Bugetul Uniunii Europene va creste pentru cel putin doi ani, aceasta fiind o sansa extraordinara pentru tarile care sunt net beneficiare ale fondurilor, arata Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, mentionand ca Romania va trebui sa fructifice aceasta oportunitate.

Presedintele Consiliului Fiscal a subliniat ca Romania ar putea beneficia de aceste fonduri "pentru dezvoltarea agrobusiness-ului, pentru construirea unui sistem de irigatii, pentru lucrarile de infrastructura, un domeniu unde se pot usor respecta normele de distantare fizica, sociala".

"Bugetul Uniunii Europene va fi revizuit, va tine cont de ceea ce inseamna criza provocata de virusul corona si sunt fonduri importante care vor sprijini toate statele, frontul acesta de lupta. Si Romania va beneficia de fonduri importante. Stirea pe care eu o subliniam ca va fi marit bugetul Uniunii Europene pentru cel putin doi ani, eu zic ca este o sansa extraordinara mai ales pentru tarile care sunt net beneficiare ale fondurilor.

Se vorbeste chiar despre un nivel al bugetului Uniunii Europene care sa ajunga la 2% din produsul intern brut, deci aproape o dublare a bugetului Uniunii Europene. Exista si posibilitatea imediata de a avea o activitate economica mai aproape de ceea ce inseamna normal, iar in viitor, avand in vedere si unele stiri bune privind posibilitatea unui tratament contra acestui virus, sanse mari ca sa avem un vaccin la inceputul anului 2021, sa putem sa folosim cat mai bine fondurile europene pentru a ne redresa", a mentionat Daniel Daianu, la Digi 24.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Acesta a subliniat ca marea problema a Romaniei in 2020 este finantarea deficitului si refinantarea datoriei publice.

"Sunt voci care spun ca s-a dat voie la imprumuturi si ca ar putea fi facute imprumuturi de tot felul. Este o teza falsa. Romania trebuie sa aiba asigurata finantarea in acest an, trebuie chibzuinta in continuare. Nu ne putem imagina programe care sa fie similare cu ale altor tari unde o banca centrala emite o moneda de rezerva, unde bugetele publice si conditiile de acum sunt mult mai robuste", a explicat Daniel Daianu.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre buget UE majorat
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2170 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

1.Marea, sau mai bine zis uriasa problema a Romaniei nu este

finantarea deficitului si refinantarea datoriei publice,ci nefunctionalitate mediului economic si institutional,aflate la indicele subafrican 74 DE NE-COMPETITIVITATE, NEFUNCTIONALITATE ECONOMICA!
Se impune repornirea economiei apoi ajungerea catre normalul sau in 2020,dar cind investitiile industriale straine au disparut (dupa 2008),despre ce economie si sustenabilitate a finantarii celor doua capitole mai poate fi vorba?
2.Pentru a obtine banii UE,mediul economic si institutional trebuie sa fie NU doar echilibrat ci si perfect functional, insa ultimele evaluari cunoscute ale celor trei firme de consultanta in acest sens au asezat sau urmeaza sa aseze Romania in categoria economica JUNK!Adica fara noi investitii industriale sau locari in Romania a intreprinderilor,adus din China si Asia in Europa.
La deficientele existente se adauga acum si insemnate pierderi economice si financiare,care fac insurmontabila revenirea la normal a unei tari si asa indatorata si cu un "model economic consumatorist",bazat (pe consumul) pe datorie publica!
Proiectul de tara al presedentiei care sa schimbe pozitiv lucrurile s-a "dezumflat",
al PNLiberal nu exista,
astfel ca un program guvernamental de iesire din criza este imposibil de construit in lipsa acestei "baze" tehnice de lucru,iar numai iesirea din criza sanitara nu rezolva blocajul economic si industrial,adunat in trei decenii!
3.Desi realizeaza perfect propria incapacitate programatica in constructia unui proiect de tara cu obiectivul reindustrializarii - ca politica industriala propusa ferm in 2010 in lucrarea Academica "Reindustrializarea Romaniei - Politici si strategii" (autor Liviu Voinea) - Presedintele Johaniss si P.M. Orban (si PNLiberal) NU au intelepciunea de a solicita PUBLIC un astfel de proiect de tara!Ei dovedesc astfel,ca nici macar nu inteleg ce este competitivitatea, necesitatea sa absoluta pentru reindustrializare si cu atit mai putin cum poate fi realizata programatic!
Mai mult ca atit,la propunerea oficiala facuta Presedintelui Johanis cit si personal P.M. Orban, (presedintele PNLiberal) de evaluare si promovarea acestui proiect de tara (finalizat si operational) nu am primit nici un raspuns!
4.In aceasta situatie,la fel ca dupa criza de dupa 2008, Romania se va adinci in saracie si inapoiere industriala, deoarece NU exista alternativa la un astfel de proiect economic, care este "purtatorul" unui model economic nou,de dezvoltare economica durabila si sanatoasa,industriala rapida,de ajungere din urma a tarilor dezvoltate!
Guvernul si PNL impreuna cu Presedentia si consilierii lor economici vor raspunde Crizei doar cu surogate economice,cu cirpeli legislative care vor accentua starea de decadere generala a tarii,majorind periculos procentul populatiei aflata sub limita de subzistenta alimentara,locativa si sanitara!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor