Daniel Daianu: Vremurile sunt foarte grele. E bine sa nu mai repetam erorile, pentru ca vor plati oamenii simpli

Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 11:52
4019 citiri
Daniel Daianu: Vremurile sunt foarte grele. E bine sa nu mai repetam erorile, pentru ca vor plati oamenii simpli

Romania sufera de blestemul prociclicitatii si de aceea e bine sa nu mai repetam erorile mari, inclusiv in constructia bugetului, a declarat, joi, in cadrul unui seminar de specialitate, Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal.

"Asa cum arata experienta incercarilor de a stavili efectele mai nenorocite ale crizei financiare, aceste reguli au aratat prociclicitate. Noi suferim de un blestem al prociclicitatii. Am fost prociclici si pe baza de crestere. Este foarte probabil ca, prin masurile pe care vom fi obligati sa le adoptam, mai devreme sau mai tarziu, pentru a controla situatia economica sa fim iar prociclici. De aceea este bine sa evitam erorile mari, inclusiv in constructia bugetului. Noi, in nota din august, si veti vedea si in nota privind noua rectificare a bugetului, facem referire in termeni foarte expliciti la acest pericol.

Exista niste cai prin care, reexaminandu-se, se pot regandi aceste reguli, dar foarte putin se pot aplica in cazul Romaniei. De ce? Pentru ca in situatia noastra, cu deficite gemene foarte mari, cu o problema de fluxuri, nu de stoc, in sensul ca pe noi nu ne macina datoria publica - desi si ea a aproape triplata - ci fluxurile anticipate, angajamentele foarte mari, pe care bugetul nu le va putea absorbi fara masuri care sa reuseasca sa puna de acord resursele cu aceste angajamente", a explicat Daianu.

Oficialul Consiliului Fiscal a adaugat ca suntem o economie cu posibilitati limitate, in care erorile facute de-a lungul timpului sunt platite de catre oamenii simpli.

"Mai mult decat regulile in sine, conteaza spiritul responsabilitatii, gospodariei, al bunului simt, care se pare ca uneori ne paraseste. Cand ma refer la bunul simt nu am in vedere acceptiunea care poate fi asemuita cu impertinenta, cu neintelegerea in mod deliberat afisata, ci faptul ca esti desprins de realitate. Suntem o economie cu putinte limitate. La noi, autoritatile din arcul de decizie macro-economica nu-si pot permite ceea ce se poate practica in alte tari, care beneficiaza de o moneda de rezerva, moneda proprie.

Acolo unde poti, eventual, sa tiparesti bani daca vrei, fiindca ai acest atu extraordinar de a beneficia de o moneda de rezerva. Nu sunt caracteristici care sa defineasca economia noastra si de aceea trebuie sa fim si mai atenti, si mai precauti. Vremurile sunt foarte grele si vedem ce se intampla in Europa, peste Ocean, cu razboaie comerciale, razboaie valutare. Daca am comis erori, e bine sa nu le mai repetam, sa ne oprim, pentru ca in ultima instanta vor plati oamenii simpli, cetatenii cu resurse modeste sau sub-modeste. Tocmai cei de mila carora plang unii care stau la constructia tarii", a aratat Daniel Daianu.

Acesta a mentionat, totodata, ca in tarile cu institutii slabe, inclusiv in Romania, forma bate fondul.

"Prima discutie a Consiliului Fiscal in noua componenta a avut in prim plan organizarea unor evenimente in care sa se discute despre responsabilitatea fiscala. Adesea, asa cum se intampla si cum s-a petrecut in istoria acestei tari, nu numai a Romaniei, ci si a tarilor cu institutii slabe, forma bate fondul. Poti sa ai o institutie care sa functioneze bine si care sa fie un avertizor ce-si onoreaza mandatul, iar functionarea institutiilor sa ramana precara. Conlucrarea inter-institutionala reclama nu numai respect mutual, dar si intruchiparea unei asemenea trasaturi si sub aceasta forma a timpului rezonabil de circulatie a documentelor.

Nu intamplator vorbesc despre forma fara fond, pentru ca opiniile pe care noi le exprimam si le supunem atentiei Guvernului nu trebuie sa fie exercitii formale, ci trebuie sa fie exercitii care sa aiba urmare, in sensul internalizarii mesajelor pe care le contin aceste documente in modul in care se iau decizii, mai ales atunci cand sunt exprimate ganduri care au temei", a subliniat presedintele Consiliului Fiscal.

Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, Consiliul Fiscal si Societatea Romana de Economie organizeaza, joi, seminarul cu tema "Responsabilitate bugetara si echilibre macroeconomice".

Citeste si:
Liderii PSD îl atacă in corpore pe Liviu Dragnea: „Apreciez oamenii care au epifanii după ce o perioadă nu au știut nimic”
Liderii PSD îl atacă in corpore pe Liviu Dragnea: „Apreciez oamenii care au epifanii după ce o perioadă nu au știut nimic”
Liderii PSD au început să riposteze după ce fostul președinte al partidului Liviu Dragnea a acuzat că actuala conducere a social-democraților este „infiltrată” de către „statul...
Programul Anghel Saligny devine operațional. Cum pot accesa primarii bani din fondul de 50 de miliarde de lei
Programul Anghel Saligny devine operațional. Cum pot accesa primarii bani din fondul de 50 de miliarde de lei
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a anunțat joi, 23 septembrie, operaționalizarea controversatului program Anghel Saligny. Proiectul guvernamental...
Sursa: AGERPRES