Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Primarul Florea inlocuieste un voluntariat de 12 ani care a ajutat sute de copii din Ferentari cu un program fantoma garantat de PSD

Marti, 27 August 2019, ora 14:34
9242 citiri
Primarul Florea inlocuieste un voluntariat de 12 ani care a ajutat sute de copii din Ferentari cu un program fantoma garantat de PSD
Foto: Arhiva Facebook/Daniel Florea

Consilierii PSD din Sectorul 5 au avizat, marti, decizia primarului social-democrat Daniel Florea ca, in Scoala nr.136 din Ferentari, sa primeasca spatiu pentru desfasurarea unui program social si educational Asociatia Grupul de Actiune Locala "Impreuna Dezvoltam Sectorul 5".

Amintim ca Ziare.com scria, la finalul saptamanii trecute, ca la aceasta scoala isi desfasoara activitatea sute de voluntari pe care Valeriu Nicolae i-a strans in jurul sau de-a lungul celor 12 ani de voluntariat continuu pentru aceasta comunitate. Nicolae atragea atunci atentia ca are informatii ca social-democratii vor sa-i interzica activitatea, de teama ca vor pierde primaria pe care o conduc de 20 de ani in favoarea lui, in cazul in care s-ar fi hotarat sa candideze la alegerile din 2020.

Intr-un raspuns la solicitarea Ziare.com, Primaria Sectorului 5 nega ca asa ar sta lucrurile, insa iata-ne astazi, cand Florea a convocat o sedinta extraordinara de Consiliu Local, pe ordinea de zi introducand exact punctul prin care e scos afara din scoala Valeriu Nicolae.

Citeste aici pe larg despre activitatea lui Valeriu Nicolae si reactia Primariei Sectorului 5

Cine este Asociatia GAL "Impreuna Dezvoltam Sectorul 5"

Cine este Asociatia, cum a luat fiinta, cine o conduce, de ce e preferat proiectul sau, aproape identic cu cel creat de Valeriu Nicolae, si cum are de gand sa-l implementeze concret? La toate aceste intrebari am incercat de luni sa obtinem raspunsuri.

Astfel am aflat ca grupurile de actiune locala sunt niste entitati gandite sa dezvolte comunitatile locale printr-un parteneriat in care intra ONG-uri, persoane fizice, companii private, dar si autoritati locale.

Asociatia este condusa de Alina Mihaela Soare, cea care, de altfel, si semneaza cererea catre Daniel Florea sa-i fie alocat spatiul de la Scoala 136, iar in prezentarea din pagina de Facebook, autoproclama GAL Sector 5 "cel mai democratic si reprezentativ GAL din Romania, avand 23 actori implicati".

Ironia face, dupa cum chiar el ne-a declarat, ca Valeriu Nicolae a contribuit la crearea acestui GAL, tocmai pentru ca niciodata nu a tinut cont de ce culoare are primarul, ci a dorit sa implice pe toata lumea pentru a asigura binele comunitatii. Astfel se intampla ca printre membrii GAL Sector 5 gasim ONG-uri mari, precum World Vision (unde a fost director executiv regional pe partea de advocacy), Salvati Copiii (cu care de asemenea a lucrat), dar si Fundatia Policy Center for Roma and Minorities (PCRM), pe care chiar el a infiintat-o.

Acum, aceasta Asociatia a copiat practic programul sau, a obtinut cu el finantare europeana, dar in loc sa-l extinda la alte scoli unde ar fi multa nevoie de el, a cerut sa-l desfasoare exact in acelasi loc.

Zero transparenta la "cel mai democratic GAL"

In expunerea de motive se arata ca asociatia castigase, la finalul anului 2017, o finantare europeana de 4 milioane de euro pentru a implementa proiecte care sa ridice nivelul de trai al comunitatilor dezavantajate din acest cel mai sarac sector al Bucurestiului. Sunt descrise la modul general si activitatile care ar duce la atingerea acestui tel si, concret, sunt puse cateva liniute si despre programul ce va fi implementat la scoala cu pricina. (Le puteti vedea AICI)

Ce mai precizeaza Asociatia in plus este ca programul se va desfasura 6 zile pe saptamana, iar aprobarea a fost ceruta si acordata pe o perioada de 4 ani. Ca o paralela, voluntarii au trebuit sa faca an de an cerere sa poata continua programul acolo si aprobarea au obtinut-o tocmai pentru ca au avut rezultate palpabile. Aici nu exista clauze, nu aflam cum va fi monitorizata implementarea programului si nici ce se intampla daca nu livreaza ce promit.

Nu se precizeaza nici pe ce echipa se bazeaza GAL, daca sunt angajati sau voluntari, ca sa poata sa implementeze toate cele promise de la 1 septembrie, adica peste cateva zile. Si nici daca cei 4 milioane de euro de care se vorbeste in cerere sunt toti pentru acest program de la scoala 136 sau si pentru alte actiuni ce vor fi poate candva desfasurate de ei in Sectorul 5.

Toate aceste multe chestiuni am vrut sa le lamurim chiar cu Alina Mihaela Soare. Aceasta a raspuns la telefon, luni la pranz, dar cand a auzit ca vorbeste cu presa si care e subiectul pe care am dori sa-l discutam a zis ca nu are vreme si a cerut pasuire pana dupa ora 16:30. Cand am revenit la ora stabilita, dupa initierea apelului, ne-a intampinat acel ton care de obicei intra cand cineva blocheaza numarul.

Florea are majoritate cu ajutorul lui Vanghelie si Oprea

Revenind la votul de azi, in sedinta Consiliului s-a discutat si Opozitia a cerut ca proiectul sa fie implementat la alte scoli, astfel incat voluntarii lui Valeriu Nicolae sa isi poata continua munca.

La sedinta a participat si presedintele PNL Sector 5 Cristian Bacanu, care ne-a declarat, dupa terminarea sedintei, ca a facut cerere sa fie lasat sa ia cuvantul, dar social-democratii l-au ironizat si nu i-au permis sa o faca.

El ne-a spus si ca toti consilierii PNL au votat impotriva, dar PSD are majoritatea in Consiliu. Totodata, el a anuntat ca liberalii vor contesta in instanta decizia de azi.

Tot impotriva au votat si consilierii USR, dupa ce le-au fost depuse amendamentele prin care programul sa fie implementat la scolile nr. 130, nr. 135, nr. 143 si nr. 148. Solicitarile le-au fost respinse.

Consilierul USR Cristina Coroblea a declarat, pentru Ziare.com, ca va fi ceruta consiliera juridica si vor fi atacate in instanta deciziile CL de azi.

In Consiliul Local al Sectorului 5 sunt 9 membri PSD, 3 ai PDS (partidul lui Marian Vanghelie, el fiind unul dintre consilieri), 3 ai UNPR si un independent. PNL are 6 consilieri, iar USR 5.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Daniel Florea PSD voluntariat Valeriu Nicolae , #PSD