Despre Daniel Funeriu

Daniel Funeriu este inginer chimist de profesie, dar s-a remarcat ca politician PD-L.

Nascut la Arad, in 11 aprilie 1971, Funeriu este casatorit.

Din decembrie 2009 pana la 6 februarie 2012, a fost ministru al Educatiei, Tineretului si Sportului in Guvernul Emil Boc II.

A mai fost propus pentru acelasi post si in Guvernele Croitoru si Negoita.

Este si vicepresedinte al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniile Educatiei si Cercetarii.

Studii

In 1999 si-a luat doctoratul la Universitatea Louis Pasteur, Strasbourg.

In 1995 a absolvit un masterat la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg in chimie organica si supramoleculara

In 1994 a absolvit European Higher Institute of Chemistry, Strasbourg, cu titlul de inginer in chimie

Activitate profesionala

In perioada 2002-2006 a fost cercetator stiintific (Project Leader) la National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST), Osaka, Japonia.

In perioada 1999-2002 a fost cercetator stiintific la Scripps Research Institute, La Jolla, California.

In perioada 1998-1999 a fost conferentiar, la College de France, Paris, Franta.

In perioada 1995-1998 a fost asistent, la Universitatea Louis Pasteur, Strasbourg, Franta.

In 1994 a facut un stagiu stiintific la Zeneca Fine Chemicals, Huddersfield, Anglia, si altul la Merck&Co, Rahway, New Jersey, SUA.

Activitate in domeniul educatiei

Funeriu este membru al Parlamentului European (Comisia de cultura, educatie si media), coordonator al Comisiei de educatie si cercetare din PD-L, fiind si membru in grupul de experti pentru elaborarea "Strategiei cercetarii din Romania intre 2007 si 2013".

Mai ocupa si functia de team leader la Marie Curie Excellence, Technical University Munchen (universitate clasata pe prima pozitie in Germania) si Principal Investigator in cadrul IGGSE (International Graduate School of Science and Engineering, Technical University Munchen).

Este, de asemenea, si vicepresedinte in Comisia Prezidentiala pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniile Educatiei si Cercetarii din Romania.

A publicat numeroase studii stiintifice in cele mai prestigioase reviste mondiale, precum Nature Biotechnology, Proceedings of the National Academy of Science USA, Angewandte Chemie, Chemistry A European Journal.

Printre domeniile sale de expertiza stiintifica se numara chimia organica de sinteza, chimie supramoleculara, ingineria structurilor peptidice.

A tinut o serie de cursuri-conferinte la Universitatea din Bucuresti: Gandirea chimica in epoca post-genomica, concepte, tehnici si perspective. A fost implicat in mai multe colaborari stiintifice care au avut ca scop promovarea cercetarii si a cercetatorilor din Romania.

Ministru din a treia incercare

Guvernul Emil Boc  I (fara PSD) a picat, pe 13 octombrie 2009, in urma votului acordat de parlamentari motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei". Din cei 471 de parlamentari, 254 au votat pentru, 176 au votat impotriva, patru voturi au fost anulate, iar 23 de senatori si deputati au absentat.

Din momentul anuntarii rezultatului votului, Guvernul Boc I este considerat demis, fiind pentru prima data in istoria Romaniei, dupa 1989, cand un guvern pica in urma unei motiuni de cenzura.    

Dupa demiterea Guvernului Boc, presedintele Traian Basescu l-a desemnat premier pe Lucian Croitoru, iar acesta l-a propus ca ministru al Educatiei pe Daniel Funeriu, insa Guvernul Croitoru a picat la randul sau la votul de investitura din Parlament.  

Ulterior, noul premier desemnat, Liviu Negoita, l-a propus din nou pe Funeriu la Ministerul Educatiei. Insa acest Guvern nu a mai ajuns la vot in Parlament, pentru ca Negoita si-a depus mandatul.  

In decembrie 2009, dupa scrutinul prezidential, presedintele reales Traian Basescu l-a insarcinat tot pe Emil Boc, care era premier interimar, sa formeze noul Guvern. In Guvernul Emil Boc II, Daniel Funeriu a fost desemnat ministru al Educatiei, Tineretului si Sportului, dupa ce  primul propus pentru acest post, Catalin Croitoru, s-a retras.  

Acest Executiv a primit investitura Parlamentului pe 23 decembrie 2009 si si-a depus mandatul la 6 februarie 2012.

Averea

Petru Funeriu, propunerea lui Boc pentru portofoliul Educatiei, are un apartament la Strasbourg si un altul in Bucuresti si trei masini, dintre care doua Jaguar. Cel de-al treilea autoturism detinut de Funeriu este un Audi A6.

Conform declaratiei de avere depuse de Funeriu in calitate de candidat pentru un fotoliu de europarlamentar la alegerile din 2009, Funeriu are in conturi sau fonduri de investitii suma de 135.000 de euro, 25.000 de dolari si un milion de yeni japonezi, dar si bijuterii de alte zece mii de euro.

Funeriu a incasat bani in calitatea sa de cercetator stiintific, iar sotia lui a avut, in anul fiscal 2008, venituri de o mie de euro, ca profesoara de balet. Alti 80.000 de euro i-au revenit Sandrei Funeriu din dividende, in calitatea sa de actionar la o companie din Strasbourg.

Distinctii academice

-    Obtinerea unui grant de cercetare de la UE de doua milioane de euro (Marie Curie Excellence Grant), cel mai competitiv proiect UE, cea mai mare finantare acordata pentru un proiect individual.

-    Premiul RJSST (Romanian Japanese Societz for Science and Technology) pentru cea mai buna publicatie stiintifica in 2005.

-    Bursa a ministerului francez al cercetarii: 1995-1998, decernata primilor 3 candidati dintr-o universitate la toate disciplinele.

-    Olimpiada de chimie a Frantei, 1989: Premiul II.

-    Balcaniada de Chimie 1988: Medalie de Argint.

-    Olimpiada Internationala de Chimie: Selectionat in echipa Romaniei in 1988.

Link-uri utile:

Petru Daniel Funeriu
Petru Daniel Funeriu

Data nasterii: 11 aprilie 1971

Cariera:  cercetator stiintific, europarlamentar, fost ministru al Educatiei

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Daniel Funeriu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Daniel Funeriu

Doua candidate la ...matematica! -Auzi,mie nu-mi e clara problema cu vitezele...Cat fu...citeste tot bancul
Daniel Funeriu se duce in magazinul Victoria sa isi cumpere cravate si camasi. Dupa...citeste tot bancul
- Mami, este adevarat ca 5+5=10? - Da, puisor, asa este, dar de ce ma intrebi? - Pai...citeste tot bancul