Pentru cat se da jos din pat un ministru? (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 12:37
5358 citiri
Pentru cat se da jos din pat un ministru? (Opinii)

Daniel Funeriu a vrut sa faca o fapta buna. Nu i-a iesit. Poate pentru ca nu o fi gandit-o singur, pentru ca nu se pricepe sau pur si simplu pentru ca nu-i pasa. Dar a reusit sa mai bulverseze inca o data Romania.

Joi nu s-a discutat decat despre cum a reusit ministrul Educatiei (caruia i se sopteste la ureche ce trebuie sa spuna la conferintele de presa de catre secretarii de stat) sa taie renta viagera sportivilor de performanta.

Potrivit legii inca in vigoare, elitele sportului romanesc puteau cere, si primeau, renta viagera din momentul in care se retrageau din activitate, fara limita de varsta. Ministrul Funeriu s-a gandit ca nu e bine. Unele voci sustin ca insusi ministrul, care a beneficiat toata viata de burse de studii, s-ar fi lasat manipulat, initial, de o propunere soptita chiar de unii antrenori ca sportivii sa primeasca renta viagera dupa retragere, dar doar dupa varsta de 30 de ani.

Nu stiu daca destinul ministrului Funeriu este sa i se sopteasca la ureche tot felul de lucruri pe care domnia sa le transforme in prostii sau ineptii, cert e insa ca, in momentul in care s-a aflat de proiectul de modificare a Legii Sportului, mai multi sportivi olimpici au amenintat ca renunta la pregatirea pentru Jocurile Olimpice si se retrag acum, sa fie siguri ca prind renta viagera dupa actuala lege.

Ghinionul lui Daniel Funeriu a fost ca printre sportivii care au amenintat ca renunta la activitatea competitionala s-au numarat gimnastele lotului olimpic al Romaniei, care se antrenau la Izvorani si care au amenintat ca se retrag acum, inainte de Olimpiada, pentru a-si pastra renta. Catalina Ponor a spus, de exemplu, ca varsta de 30 de ani e prea mare pentru gimnastica. Si nu o poate contrazice nimeni, din moment ce Nadia Comaneci s-a retras din activitate la nici 20 de ani. In cel mai fericit caz, o gimnasta poate face performanta pana la 23-24 de ani.

De acolo, Dumnezeu cu mila pana la 30 de ani, conform viziunii lui Daniel Funeriu, un bursier care nu a lucrat niciodata. Toata lumea isi doreste ca sportivii sa se retraga cat mai tarziu, dar nu poti sa-i obligi sa se faca de ras, pentru ca tu - statul roman, nu iti permiti sa le platesti niste sume absolut simbolice pentru bugetul national. Cea mai mare renta fiind de nici macar 2.000 de euro. Pentru cateva medalii de aur, atat de rare astazi, probabil ca e un pret mai mult decat modest.

Speriat de turnura pe care a luat-o initiativa sa, Funeriu a revenit asupra proiectului si a dat asigurari ca eroarea va fi indreptata. S-a dus personal la baza gimnastelor de la Izvorani sa le convinga de intentiile sale bune. Ceea ce, recunosc, e un gest de minima decenta. Concluzia? Un haos clasic pentru Romania declansat din prostie, nestiinta, rea vointa sau ticalosie. Alegeti dumneavoastra ce varianta va multumeste.

Daca statul a ajuns sa se caliceasca la cateva mii de euro, pentru a-si cinsti si rasplati valorile de aur, si bulverseaza in asemenea hal legile si societatea in ansamblul ei, cine trebuie sa raspunda pentru ca infractori care nu se dau jos din pat pentru mai putin de 50.000 de euro au ajuns sa topaie in jurul Guvernului? Desigur, nu domnul Funeriu trebuie sa raspunda pentru asta.

Dar imi imaginez ca premierul are cel putin la ce reflecta. Altfel, e peste puterea de a descrie umilinta de a lua de la gura celor saraci sa umpli apoi buzunarele mafiotilor din clanul nesfarsit al coruptiei.

Citeste si:
Gabriela Firea, atac la Nicușor Dan pe tema fondurilor europene pentru înlocuirea conductelor: „300 de milioane de euro sunt la un pas de a fi pierdute”
Gabriela Firea, atac la Nicușor Dan pe tema fondurilor europene pentru înlocuirea conductelor: „300 de milioane de euro sunt la un pas de a fi pierdute”
Ministrul Familiei, Gabriela Firea, l-a atacat marți, 18 ianuarie, pe primarul Capitalei Nicușor Dan, afirmând că Bucureştiul riscă să piardă o şansă financiarā unică, în timp ce mii...
Eugen Tomac îl acuză pe actualul lider PMP că a negociat în interes personal funcția de ministru al Justiției la discuțile de fuziune cu PNL
Eugen Tomac îl acuză pe actualul lider PMP că a negociat în interes personal funcția de ministru al Justiției la discuțile de fuziune cu PNL
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a declarat într-un interviu pentru News.ro că actualul președinte al partidului Cristian Diaconescu ar fi negociat cu PNL pentru a obține o funcție de...