Copiii vor incepe scoala de la 6 ani, cu invatamant obligatoriu de 12 ani

Joi, 17 Iunie 2010, ora 20:35
10641 citiri
Copiii vor incepe scoala de la 6 ani, cu invatamant obligatoriu de 12 ani
Foto: Q Magazine

Invatamantul obligatoriu va fi de 12 ani, au decis, joi, senatorii din Comisia de invatamant, la dezbaterea pe legea Educatiei.

Astfel, un an va fi destinat grupei pregatitoare care va ramane la gradinita, care va cuprinde copiii cu varsta intre cinci - sase ani. Invatamantul primar va fi de patru ani.

Noutatea consta in faptul ca cei mici vor incepe scoala la varsta de sase ani si vor termina invatamantul primar la 10 ani.

Gimnaziul va fi urmat de copiii cu varste de la 10 la 15 ani si va fi de cinci ani, iar obligatorii vor fi doi ani de invatamant profesional sau doi ani de liceu.

Parintii, nemultumiti de forma adoptata a Legii Educatiei

In varianta propusa de senatorul UDMR, Bokor Tiberiu, si adoptata, joi, cu noua voturi "pentru" si doua "impotriva" de membrii comisiei, liceul va avea o durata de patru ani.

Varianta propusa de Guvern si adoptata de Camera Deputatilor prevedea cinci ani de invatamant primar, cu tot cu clasa pregatitoare, cinci ani de invatamant gimnazial Si trei ani de invatamant liceal sau patru ani pentru invatamant liceal tehnologic.

Senatorul PSD Ioan Mang a propus ca invatamantul primar sa fie de cinci ani, gimnaziu de patru ani si liceul de patru ani sau scoala profesionala de doi ani.

Reprezentantii MECTS si-au aratat nemultumirea fata de prevederile adoptate de senatorii din Comisia de invatamant.

Religia ramane obligatorie in scoli, clasa a noua trece la gimnaziu

"In urma acestui vot unele dintre avantajele trecerii in clasa a IX-a la gimnaziu nu este realizat. In varianta noastra urmaream ca elevul sa ramana in comunitatea sa mai mult timp. Votul de astazi rezolva unele probleme, dar nu toate asa cum le rezolva Guvernul in varianta sa", a spus ministrul Daniel Funeriu.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) Oana Badea a acuzat faptul ca prin acest vot este afectat ciclul de dezvoltare prescolara a copilului, considerand ca este o greseala din punct de vedere psiho-pedagogic.

"I-am adus sarcini copilului intr-o etapa in care copilul ar fi trebuit sa se joace. Am introdus o presiune asupra copilului", a spus secretarul de stat, care si-a manifestat nemultumirea si fata de faptul ca prin inceperea la o varsta foarte frageda a scolii copilul va avea de suferit si din punct de vedere al sanatatii.

Licenta va avea din nou doua probe obligatorii: examen si lucrare de diploma

Ea a dat ca exemplu pozitia in timpul cititului sau scrisului, care, considera secretarul de stat, ii va afecta coloana vertebrala.

Quarterly Report - Editia 4

Planurile lui Radu Mazăre după ieșirea din închisoare: ”Va pleca în Madagascar”
Planurile lui Radu Mazăre după ieșirea din închisoare: ”Va pleca în Madagascar”
Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, își petrece primele zile de libertate în București, după ce a fost eliberat din închisoare. Fostul edil a fost eliberat condiționat luni, 27...
AEP: În țară nu se poate vota cu pașaportul, în străinătate românii trebuie să demonstreze reședința pentru a vota
AEP: În țară nu se poate vota cu pașaportul, în străinătate românii trebuie să demonstreze reședința pentru a vota
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a clarificat marți, 28 mai, mai multe reguli care vor fi aplicate la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie. Pe...
#invatamant obligatoriu 12 clase, #Legea Educatiei Comisia de Invatamant , #Legea Educatiei