Funeriu: Daca romanii vor dictatura spagii, sa voteze USL - Interviu

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 12:27
5468 citiri
Funeriu: Daca romanii vor dictatura spagii, sa voteze USL - Interviu

Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, critica dur politicile in domeniul invatamantului ale noului Guvern, considerand ca acesta conduce o revenire la mediocritate si favorizeaza grupuri de interese, precum fabricile de diplome.

"Miza reala este legata de bani in universitati pe spatele studentilor mediocri si promovarea clientelei in posturi cheie. Elevii si studentii sunt carne de tun pentru politici educationale devastatoare pentru Romania. Estimez ca in mandatul meu fabricile de diplome au pierdut in jur de 100 de milioane de euro in 2 ani. E clar acum unde cotizeza aceste fabrici de diplome si cine le sustine interesele: Guvernul Ponta", a spus actualul consilier prezidential al lui Traian Basescu, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Funeriu considera ca, daca romanii prefera spaga si Bacalaureatul fraudat, atunci sa voteze cu USL si Victor Ponta.

Fostul ministru a enumerat un set de 12 masuri ale noii guvernari pe care le considera nocive pentru viitorul Educatiei din Romania.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu:

Noua conducere a Ministerului Educatiei a anuntat o serie de schimbari in Educatie, mai ales la nivel liceal si universitar? Credeti ca e vorba de ceea ce presedintele Traian Basescu numea "restauratie?"

Ceea ce se intampla este un pact cu mediocritatea. Numitorul comun al masurilor luate este incurajarea mediocritatii in detrimentul performantei. Niciuna dintre masurile luate nu este in interesul elevilor, al studentilor, al cadrelor didactice performante, ci doar in interesul unei anumite clientele. Sa le luam pe rand:

1) Stoparea licitatiilor (care erau pe SEAP, deci transparente) pentru mobilerul pentru clasa pregatitoare si distribuirea acelor bani la scoli, care vor cumpara acel mobilier prin incredintare directa, deci fara licitatie. Masura nu are niciun sens pentru ca noi gandiseram un mobilier adaptat si care sa fie acelasi pentru toti copiii. Avantajul financiar al sponsorilor USL este clar. Care este avantajul copiilor? Niciunul.

2) Retinerea cotizatiilor sindicale ale profesorilor direct de pe statul de plata, adica aproximativ 16 milioane de euro bani direct pentru sindicate. Pe scurt, un ministru lider de sindicat acorda, direct de pe statul de plata al profesorilor, bani sindicatului. Interesul sindicatului e clar. Care este avantajul elevilor si profesorilor dupa o astfel de masura? Niciunul.

3) Intreruperea accesului la bazele de date care contin literatura stiintifica internationala. Acest lucru a fost planificat pentru ca sa nu mai poata fi verificata "opera" stiintifica a politicienilor-universitari, pentru a nu mai putea sa fie verificate plagiatele si pentru ca cercetatorii sa nu mai poata sa fie comparati intre ei pe baza unor criterii relevante. Acest lucru este scris explicit in programul de guvernare al USL. Plagiatorii in serie din Guvernul Ponta si politicienii "oameni de stiinta" au un avantaj direct. Care este interesul oamenilor de stiinta adevarati din Romania? Niciunul.

4) Ordonanta de urgenta pentru modificarea modului de selectie a cadrelor didactice. Modul pe care il gandisem era strict bazat pe performanta, in sistem descentralizat. Se revine la o metoda care 20 de ani nu a produs calitate in sistem, ci mai degraba a dus la o selectie negativa. Se revine la metoda care ii lasa pe profesori la bunul plac al sindicatelor si al factorului politic, in detrimentul unui sistem care era bazat pe performanta si selectie. Care este interesul oamenilor de calitate si al elevilor? Niciunul.

5) Ordonanta de urgenta pentru mentinerea pe posturi de conducere a profesorilor universitari de peste 65 de ani. Interesul gerontocratiei este clar. Care este interesul studentilor, unde este incurajarea performantei? Niciunul.

6) Cifra de scolarizare pentru licenta si master mult prea mare, cu o finantare per student scazuta. Avantajul universitatilor slabe este limpede, ele vor primi aceeasi finantare ca cele performante si se va ajunge la o inflatie de diplome universitare. Avantajul clientelei mediocre a USL este evident. Care este avantajul studentilor? Niciunul.

7) Au fost dati afara toti inspectorii scolari generali care au rezistat eroic presiunilor politice de tot soiul anul trecut la bacalaureat. Eu nu am schimbat niciun inspector dintre cei pe care i-am gasit cand am preluat functia, cel mult am acceptat 1-2 demisii din motive personale. Au fost inlocuiti cu clientela USL.

Stiu de exemplu cazul de la Arad, unde un inspector foarte performant a fost inlocuit la propunerea PSD cu fostul inspector de sport, care fusese in trecut dat afara pentru incompetenta. Care este avantajul clientelei politice? Major. Care este avantajul cadrelor didactice oneste si al elevilor? Niciunul.

Se preconizeaza o serie de alte masuri, ca de exemplu:

8) Eliminarea camerelor de luat vederi de la bacalaureatul din 2013. De ce? Pentru ca universitatile mediocre din Romania sa aiba din nou clienti prin fortarea unei promovabilitati uriase si fara fundament la bacalaureat.

9) Introducerea incompleta si inca din 2013 a Bacalaureatului diferentiat. Altfel spus, vom avea un bacalaureat usor pentru unii si greu pentru altii, dar cu aceleasi drepturi pentru toti cei care reusesc. Motivul este desfiintarea invatamantului profesional reintrodus de mine in acest an (si in care elevii sunt pregatiti atat la scoala, cat si la locul de munca), si hranirea universitatilor mediocre cu elevi al caror drum nu este universitatea.

Sa nu uitam ca in 2009 Andronescu a desfiintat invatamantul profesional, iar in 2011 tot Andronescu si PSD au propus o lege potrivit careia elevii fara Bac sa poata sa mearga la facultate. Ganditi-va ca, anual, in loc de 30.000 de elevi care ar merge la invatamantul profesional, daca USL va guverna Educatia, vom avea 30.000 de elevi, slab pregatiti, care ar merge la universitate.

Sumele incasate de universitatile slabe ar fi astfel de aproximativ 45 de milioane de euro pentru a-i minti pe romani.

10) In situatia de interimat in care ne aflam nu s-au facut cateva lucruri esentiale, precum evaluarea scolilor doctorale, evaluarea masterelor, hotarare de guvern care sa stabileasca finantarea universitatilor pe baza de performanta si nu s-a reusit demararea formarii cadrelor didactice pentru clasa pregatitoare. Desigur, se tot da vina pe Guvernul Ungureanu si Guvernul Boc, dar va spun cu siguranta ca ministerul a fost lasat la cheie si toate procedurile gata sa inceapa.

Abia acum se da drumul la licitatiile pentru materialele didactice pentru elevii de la clasa pregatitoare.

11) Se va renunta la evaluarea externa a universitatilor pentru ca mediocritatea locala sa poata din nou sa falsifice rezultatele unei clasificari facute in afara intereselor politice. E in derulare un proiect, finantat din fonduri europene, impreuna cu Asociatia Universitatilor Europene, care se anunta ca va fi subminat de minister.

12) Cel mai grav lucru care este in programul de guvernare si care se va intampla in curand este ca vor fi modificate criteriile de acces la posturile de conferentiar universitar si profesor universitar. Sunt multi tineri de 30-35 de ani, si nu numai, care indeplinesc cu usurinta aceste criterii, dar ei nu sunt doriti de mediocritatea care-i conduce acum.

Care credeti ca e sensul acestor schimbari si care sunt fortele ce le doresc?

Toata Legea Educatiei si toate actiunile mele au vizat un singur lucru: promovarea performantei dupa criterii occidentale si in afara intereselor politice. Cei care se opuneau cu ferocitate acestor masuri, si anume USL si sindicatele, reprezinta cei care se opun mersului inainte si fac tot ceea ce pot sa promoveze mediocritatea care i-a promovat si sprijinit pe ei. Desigur, sub aura unor declaratii generoase.

Sa nu uitam, acum conduc Ministerul Educatiei cei care:

- se opuneau legilor antiplagiat,

- cei care au desfiintat invatamantul profesional,

- cei care nu doreau performata si evaluare internationala in universitati

- cei care au acreditat fabricile de diplome, cei care doreau sa-i duca in universitate pe elevii fara bacalaureat,

- cei care dadeau proiectele de cercetare pe baza de prietenii,

- cei care au facut in anii 2000 ca Romania sa aiba cea mai imbatranita populatie care intra in invatamantul obligatoriu,

- cei care au stabilit criterii ridicole si proceduri opace astfel incat clientela de partid, plagiatoare si incompetenta sa devina profesor si conferentiar universitar.

Miza reala este legata de bani in universitati pe spatele studentilor mediocri si promovarea clientelei in posturi cheie. Elevii si studentii sunt carne de tun pentru politici educationale devastatoare pentru Romania.

Estimez ca in mandatul meu fabricile de diplome au pierdut in jur de 100 de milioane de euro in 2 ani. E clar acum unde cotizeaza aceste fabrici de diplome si cine le sustine interesele: Guvernul Ponta.

Ce parere aveti despre faptul ca vor fi camere la Bacalaureatul din 2012, insa noua Putere vrea sa le scoata?

Nu am mult respect pentru fosti ministri care isi dau cu parerea despre lucruri pe care nu le-au facut in mandatul lor. De aceea, nu vreau sa cad in acest pacat si sa-mi dau cu parerea. Din postura de fost ministru am obligatia sa operez cu fapte.

In ceea ce priveste Bacalaureatul si legea pe care am promovat-o, faptele mele denota clar care-mi erau convingerile. Performanta, relevanta si corectitudine.

Dar nu parerea mea e importanta. Importanta este parerea romanilor. Desigur daca romanii prefera Bacalaureatul fraudat - ceea ce nu cred, daca romanii prefera dictatura mediocritatii - ceea ce eu iarasi nu cred, daca romanii prefera dictatura spagii - ceea ce nu voi crede niciodata, parerea romanilor despre aceasta guvernare va fi una foarte buna.

Realitatea ne arata ca in Educatie actuala guvernare are o agenda a mediocritatii. Eu vreau o Romanie cu fruntea sus. Pentru asta am facut tot ce am facut la minister. Ponta si ai lui vor o Romanie cu mana intinsa.

Fiecare cetatean va alege ce fel de Romanie vrea: meritul actualei guvernari este ca optiunea-intre excelenta pe de-o parte si mediocritate de cealalta este clara: toti cei care vor o Romanie a mediocritatii sa voteze Ponta si USL. Mie unul toata viata mi-a placut performanta si am servit-o. De cand eram in lotul olimpic national la chimie si pana la cariera de cercetator.

Eu i-am premiat pe cei 65 de elevi cu media 10 la bacalaureat. Ei le-au plans de mila celor care au picat. Eu am reinceput invatamantul profesional, ei vor sa-i trimita pe toti elevii la universitate. Este, pana la urma, decizia romanilor ce doresc. Acum au element de comparatie.

S-a eliminat, printr-o ordonanta de urgenta de pe 31 mai, obligativitatea pensionarii profesorilor universitari la 65 de ani, introdusa de dvs in Legea Educatiei. Ce va aduce asta in invatamantul superior?

Se vede acum care era durerea cu Legea Educatiei: ca desfiinta fabricile de diplome si incuraja excelenta indiferent de varsta. Conform Legii Educatiei, profesorii puteau ramane la catedra pana la adanci batraneti, doar ca nu mai puteau avea functii de conducere.

Tot asa cum ii priveam cu mila pe cei care urlau ca nu am Bacalaureatul, acum mi-e mila de cei care se agata de niste functii academice cu dintii.

Conducatorul meu de doctorat, laureat Nobel, a parasit orice functie de conducere la varsta pensionarii. Toti cercetatorii reputati cu care am colaborat, ca eram in Franta, ca eram in SUA, ca eram in Japonia sau Germania, dar absolut toti aveau ca principala caracteristica generozitatea.

La noi in schimb vrem sa fim senatori, deputati, profesori, rectori, ministri si sa ne impopotonam cu titluri academice si sa-i blocam pe cei tineri sa promoveze. Stau si privesc cu mila aceasta zbatere mediocra a unor mandarini. Mi-e sincer mila de atata lipsa de generozitate, de atata lipsa de anvergura, de atata lipsa de decenta pana la urma.

Trebuie sa fie foarte trist daca singurul tau scop in viata e sa acumulezi tot felul de titluri. Dar astia sunt ei, nu se vor schimba niciodata. Dar repet, romanii trebuie sa decida daca vor ca astfel de oameni sa le predea copiilor lor cand acestia devin studenti. Eu am ales de partea cui sunt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Daniel Funeriu Bacalaureat, #Daniel Funeriu lege Educatie , #Legea Educatiei