Funeriu: Nu trebuie sa mai fim prizonierii notelor

Joi, 18 Martie 2010, ora 23:10
1527 citiri
Funeriu: Nu trebuie sa mai fim prizonierii notelor

Ministrul Invatamantului, Daniel Funeriu, a explicat joi seara, ratiunile care au stat la baza noului proiectul de Lege a Educatiei.

In cadrul unei emisiuni la B1 TV, Funeriu a precizat ca, la insistenta premierului Emil Boc, proiectul privind noua Lege a Educatiei a fost postat pe Internet inca de joi, pentru dezbatere publica.

"In ce priveste invatamantul preuniversitar, va fi schimbat modul in care se va realiza invatamantul obligatoriu. Toate studiile arata ca un copil care intra intr-un mediu scolar mai devreme, acumuleaza mai multe cunostinte, mai usor. O astfel de organizare a ciclurilor de invatamant este in majoritatea statelor europene, unde de la 16 ani poti munci. Din cele 29 de tari europene pe care le-am analizat, 21 de state au invatamant obligatoriu pana la varsta de 16 ani", a precizat ministrul Invatamantului.

"Scoala trebuie sa fie placuta", a mai afirmat Daniel Funeriu, care a explicat examenele si evaluarile trebuie sa fie colerate cu programa scoala. "La finalul clasei a 9-a, in loc de examen la matematica vom avea un examen de stiinta, care poate include matematica sau chimie, si un examen de limba romana, care poate contine geografie", a spus ministrul.

La trecerea la liceu, intrarea se va face pe baza a trei elemente: portofoliul educational - intreg parcursul scolar al elevului, media obtinuta la examenul general si proba de selectie specifica fiecarui liceu, care poate fi un interviu.

"Notele si evaluarea nu vor mai avea valoare de sentinta. Ele vor avea rolul de personalizare a invatarii. Nu trebuie sa mai fim prizonierii notelor", a estimat ministrul Invatamantului, care a dezvaluit, la B1TV, ca este "al 100-lea ministru al Educatiei, in Romania".

Daniel Funeriu a povestit ca dupa o bataie intre eleve s-a dus sa discute cu directorul scolii si a aflat ca cele doua fete "veneau cu un conflict vechi". "La formarea clasei, profesorii nu au stiut sa le desparta, sa nu le puna in aceeasi clasa. Acest portofoliu educational va contine si informatii din trecutul elevilor", a explicat ministrul.

"Curriculumul va fi axat pe formarea de competente. Nu mai trebuie sa tocim. Accesul la informatie este foarte mare in 2010, iar centrul de greutate al scolii trebuie sa se axeze pe formara capacitatii copilului de a folosi informatia si nu doar de a o memora" a mai spus Funeriu.

Quarterly Report - Editia 4

Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Preşedintele PUSL Vaslui, Marius Iamandi-Răianu, candidat pentru funcţia de primar al municipiului Bârlad, a fost reţinut, miercuri, 29 mai, de poliţiştii Serviciului de Investigare a...
Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, trage un semnal de alarmă anunțând că deficitul bugetar a ajuns la un nivel record de 57 de miliarde de lei (3,34% din PIB) în primele patru luni ale...
#proiectul Legii educatiei, #noua Lege a Educatiei, #Daniel , #Legea Educatiei