Funeriu prezinta noua lege a Educatiei in doua saptamani

Luni, 08 Februarie 2010, ora 17:31
2184 citiri
Funeriu prezinta noua lege a Educatiei in doua saptamani
Foto:Arhiva

Ministrul Educatiei, Daniel Petru Funeriu, a declarat, luni, la Sibiu, ca in maximum doua saptamani va prezenta in Guvern noua lege a Educatiei si spune ca una dintre masurile prevazute in noua lege trebuie sa fie schimbarea modalitatii de evaluare a elevilor.

"Sistemul de invatamant trebuie sa se bazeze pe formarea de competente, nu pe toceala. In cel mai scurt timp, in 10-14 zile, vom prezenta prima forma a noii legi in Guvern, dupa care va intra in dezbatere publica", a spus ministrul Funeriu.

Acesta sustine ca programa scolara trebuie sa duca la modernizarea invatamantului, in conditiile in care in prezent "este prea stufoasa si inechitabila, deoarece un copil cu posibilitati financiare reduse este dezavantajat acum".

Daniel Funeriu vrea sa urgenteze modernizarea invatamantului

Potrivit viitoarei legi, si modalitatea de evaluare a elevilor va trebui modificata, deoarece, considera ministrul, nota nu reflecta in totalitate cunostintele. Ministrul intentioneaza sa introduca portofoliul educational si sa-l transforme "intr-o realitate a sistemului educational din Romania, deoarece o nota nu reprezinta 100% din parcursul scolar al unui elev". "Evaluarea elevilor trebuie sa fie mult mai complexa", a spus Funeriu.

Ministrul Educatiei a mai declarat ca este necesar ca invatamantul sa ramana, in continuare, obligatoriu pana la varsta de 16 ani.

Daniel Petru Funeriu a mai spus ca o alta componenta importanta a legii va fi neimplicarea politicului in sistemul de invatamant. "Criteriile de competenta trebuie sa primeze in numirile directorilor si inspectorilor. Optiunea mea ar fi ca directorii de scoli sa nu fie membri de partid. Eu voi reactiona ferm la orice implicare exagerata a politicului in sistem", a sustinut ministrul Educatiei.

Funeriu s-a declarat multumit de modul in care au actionat inspectorii scolari din zonele unde au existat probleme cu zapada, iar luni, la ora 17.00, va prezenta o informare cu situatia din acest moment. "Le-am cerut inspectorilor sa aiba grija la siguranta copiilor, sa nu fie frig in clase, iar microbuzele cu elevi sa nu ramana inzapezite".

Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Petru Funeriu, s-a intalnit, luni, la Sibiu, cu inspectorii scolari generali din tara, carora le-a prezentat cele sase puncte care vor constitui principalii piloni ai noii legi in domeniul invatamantului preuniversitar: organizarea ciclurilor de invatamant, curriculumul si procedurile de evaluare, accelerarea descentralizarii, reorganizarea politicilor de resurse umane, educatia timpurie, ca prioritate si educatia permanenta, ca necesitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#lega noua educatie, #Funeriu ministru Educatie, #legea educatiei nationale, #lege educatie 2010 , #Legea Educatiei