Legea Educatiei: Minoritatile vor invata romana ca pe o limba straina

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 13:32
3711 citiri
Legea Educatiei: Minoritatile vor invata romana ca pe o limba straina
Foto: Arhiva

Toate minoritatile nationale vor invata romana ca pe o limba straina, iar istoria si geografia Romaniei vor fi studiate in limba materna, potrivit proiectului noii Legi a Educatiei.

Cu acelasi numar de ore ca si limba materna, romana va fi predata elevilor minoritari dupa alte manuale si cu alte metode, conform proiectului aflat pe masa Parlamentului, scrie Evenimentul Zilei.

Istoria si geografia vor fi predate in limbile materne, doar numele proprii si toponimia urmand a fi pastrate in romana. Acum, acestea se predau in limbile materne doar la clasele I-IV, iar la gimnaziu si la liceu in limba romana.

In plus, legea permite ca si calificativele elevilor din clasele primare sa fie traduse, astfel incat copiii maghiari, spre exemplu, vor primi calificativul "kielegit" in loc de "satisfacator" si "jol" in loc de "bine".

In timp ce profesorii din zonele cu populatie exclusiv minoritara considera firesti aceste prevederi, exista voci care le contesta pe motiv ca ar fi fost gandite special pentru cea mai numeroasa dintre minoritati - cea maghiara.

"Probabil, vor exista voci care vor contesta acest lucru, dar speram ca legea va trece in formula agreata de Ministerul Educatiei", a explicat secretarul de stat pentru invatamantul minoritatilor, Kiraly Andras.

Pe de alta parte, legea mai propune ca "in unitatile scolare cu predare si in limbile minoritatilor nationale, unul dintre directori sa fie un cadru didactic din randul minoritatii respective, cu respectarea competentei profesionale" si ca "in conducerea unitatilor si institutiilor de invatamant" trebuie sa existe si un reprezentant al minoritatilor. Nu se specifica insa ca acesta trebuie sa fie director.

Quarterly Report - Editia 4

Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a fost primit luni, 20 mai, pe Aeroportul Internaţional Esenboga, de reprezentanţi ai autorităţilor din Ankara. El face o vizită oficială în Turcia, la invitaţia...
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a fost invitata ultimei ediții a rubricii „Cu fața la alegători”, unde a vorbit despre proiectele realizate în mandatul său, despre...
#legea educatiei minoritati, #Daniel Funeriu, #legea educatiei , #Legea Educatiei