Refuzat de studenti si sindicalisti, Funeriu dezbate proiectul Legii Educatiei cu ONG-urile

Sambata, 27 Martie 2010, ora 16:36
2183 citiri
Refuzat de studenti si sindicalisti, Funeriu dezbate proiectul Legii Educatiei cu ONG-urile
Foto: Arhiva

Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, dezbate, sambata, proiectul Legii Educatiei cu 20 de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din domeniu, dupa ce vineri, reprezentantii sindicatelor din invatamant si ai studentilor s-au retras de la discutiile pe aceasta tema.

Sindicatele si asociatiile studentilor au fost nemultumite de timpul scurt alocat pentru dezbaterea publica a proiectului, de doar doua saptamani, astfel ca au parasit discutiile. Sindicalistii au calificat discutiile cu reprezentantii ministerului ca fiind un "simpozion" la care nu se rezolva problemele de fond ale legii. Si rectorii universitatilor romanesti sunt de parere ca pentru ca legea sa fie perfectionata este nevoie ca dezbaterile sa continue inca doua luni.

Funeriu a declarat in cadrul intalnirii ca este decis sa mearga pana la capat in elaborarea Legii Educatiei, potrivit Agerpres. Ministrul a explicat viziunea in care a fost construit proiectul de lege si a aratat optiunile majore ale actului normativ, Funeriu invitand la o discutie pentru imbunatatirea acestora, propunand ca textul sa fie formulat de catre ONG-uri pe articole de lege.

Pentru invatamantul preuniversitar, prevederile legii se refera la descentralizarea procesului de recrutare si incadrare a resursei umane, descentralizarea conducerii scolilor si a curriculumului. In context, ministrul a accentuat asupra necesitatii unei corelari intre programa scolara si evaluare.

La nivel universitar, prevederile legii se refera la concentrarea resurselor financiare si conectarea universitatilor la viata reala si a comunitatii, la conducerea universitatilor, ierarhizarea programului de studiu.

Sindicatele din Educatie au nemultumiri cu privire la modul in care vor fi angajati profesorii in sistem, dar si legate de modificarea anilor de studiu.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Educatiei, reprezentantii patronatelor si ai autoritatilor locale, care au discutat si ei, vineri, proiectul Legii Educatiei cu ministrul Funeriu, si-au manifestat deschiderea si sprijinul pentru o lege care sa vina in sprijinul comunitatilor locale.

Luni va avea loc o alta dezbatere pe tema noii Legi a Educatiei, la Palatul Parlamentului, la care sunt asteptati sa participe presedintele Romaniei Traian Basescu, primul ministru, presedintii celor doua camere ale Parlamentului, presedintii grupurilor parlamentare. PSD si PNL au anuntat deja ca nu vor participa la discutii.

Quarterly Report - Editia 4

Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
#legea educatiei, #Funeriu ONG, #Funeriu educatie , #Legea Educatiei