Cand vor incepe demiterile in sistemul de invatamant romanesc? (Opinii)

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 16:53
3108 citiri
Cand vor incepe demiterile in sistemul de invatamant romanesc? (Opinii)
Foto: Arhiva

Ministrul Funeriu are sansa extraordinara, pe care posibil ca nu a avut-o niciunul dintre inaintasii domniei sale in scaunul de ministru al Educatiei, de a incepe imediat, cu duritate, curatenia in scoala romaneasca. Rezultatele de la bacalaureat ii ofera ministrului argumentul suprem pentru a lansa o campanie de demiteri masive.

Daca privim "harta" esecului de la Bacalaureatul 2011 si aplicam un criteriu de promovabilitate de minim 50%, vom observa ca exista un numar de 28 de judete care au un procent sub aceasta limita. Inseamna ca cel putin 28 de inspectori scolari judeteni nu si-au facut corespunzator datoria.

Daca ar fi existat o monitorizare corecta din partea inspectoratelor scolare judetene a activitatii profesorilor din licee, multi dintre elevi nu ar fi ajuns sa sustina anul acesta examenul de bacalaureat pentru simplul motiv ca ar fi fost lasati repetenti, cel putin la disciplinele din programa de bacalaureat, la care au luat note penibil de mici.

In aceste 28 de judete se pot lua masuri si impotriva inspectorilor de specialitate la disciplinele la care s-a sustinut examenul de bacalaureat. Cum si-au facut inspectiile la catedrele colegilor subordonati din licee? Cum au verificat nivelul de pregatire al elevilor la disciplinele respective? Nu cumva si inspectorii de specialitate sunt vinovati de rezultatele slabe obtinute de elevi la disciplinele care au constituit examenul de bacalaureat?

Interesant este sa aflam ce va face ministrul Funeriu cu managerii liceelor unde promovabilitatea a fost sub 50% sau unde nici macar un singur elev nu a fost capabil sa treaca examenul de bacalaureat. Ii va demite sau ii va pastra in functie? Dar pe sefii de catedra din aceste licee, de la disciplinele de bacalaureat, ii va demite?

Ministrul Funeriu trebuie sa-si asume un razboi mult mai mare decat acela cu incompetenta elevilor, cu furia nejustificata a parintilor sau cu manipularile lansate de partidele din Opozitie. El trebuie sa infrunte acum camarila propriului partid.

Inspectorii scolari judeteni, inspectorii de specialitate, managerii de licee, sefii de catedre sunt in majoritatea cazurilor numiti pe criterii de partid. Grupurile de interese din organizatiile judetene ale partidului aflat la guvernare, indiferent ca e vorba de PDL, PSD, PNL, UDMR, au luptat intotdeauna pentru dobandirea functiilor de putere in directii, inspectorate, agentii locale etc.

Daca ministrul Funeriu doreste cu adevarat sa continue reforma in scoala romaneasca, atunci el trebuie, in cateva zile, sa anunte public lista cu cei care au fost demisi din structurile de conducere ale inspectoratelor scolare judetene si liceelor pentru rezultatele dezastruoase obtinute de elevi la bacalaureat.

Va face ministrul Funeriu acest gest curajos? Va infrunta el camarila PDL?

Ministrul Funeriu are de asumat si un adevar statistic. In perioada decembrie 2004 - iulie 2011, durata mandatelor de ministru al educatiei se repartizeaza astfel: PDL insumeaza 4 ani si 2 luni, prin ministrii Mircea Miclea, Mihail Hardau, Emil Boc (interimar) si Daniel Funeriu; PNL insumeaza 1 an si 9 luni, prin ministrii Cristian Adomnitei si Anton Anton, iar PSD insumeaza 10 luni, prin ministrul Ecaterina Andronescu.

Aceste cifre dovedesc ca oamenii PDL s-au aflat cel mai mult timp la conducerea Ministerului Educatiei, astfel ca o mare parte din vina pentru esecul reformei scolii romanesti apartine PDL, partidul care l-a numit in functie pe domnul Funeriu. Este evident ca o ofensiva de demiteri masive lansata de ministrul Funeriu va insemna nu doar un posibil conflict cu grupurile de interese din PDL, ci si o rupere, o dezicere de aceasta istorie recenta a ministerului educatiei.

Se va desprinde ministrul Funeriu de camarila de partid? Va avea el curaj sa inceapa curatenia in structurile teritoriale de conducere ale ministerului? Vom afla in scurt timp. Pana atunci, privind la scandalul politizat al esecului la Bacalaureatul 2011, ramanem doar cu concluzia, ca un vers de muzica hip-hop: tinere, tara te vrea prost!

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#bacalaureat 2011, #Funeriu demiteri BAC, #Daniel Funeriu PDL , #ministrul Educatiei